Јас сум 24 недела од бременоста и кога ми правеа скрининг за даунов синдром ден пред тоа ми зедоа брисеви и излезе дека имам бактерија во уреоплазма.Матичниот ми препиша еритромицин( многу се одвратни,имав вртоглавици од нив) и да ставам вагиналети утрогестан.Меѓутоа, кога мокрам имам многу жолт исцедок на хартијата и отпосле на гаќите.Па да не е од бактеријата иако од почеток имам многу жолто а матичниот ми рече дури после 33 недела пак ке види до кај сме со бактеријата и дали ја уште има.Дали имал некој искуство со ова ?
Минатата година останав бремена. Во 10 недела ми открија уреоплазма и др ми препиша еритромицин и некои вагиналетки (не сум сигурна кои беа). Во 11недела го изгубив бебето. Докторите не беа сигурни дали е поради бактеријата или поради лековите. После 9 месеци ги направив истите брисеви (два пати) беа чисти. После месец и пол повторно ми се појави истата бактерија. Може ли некој совет за борба против оваа бактерија (на природна база). Читам дека чајот од брусница е добар како и миењето на вагината со камилица.
Имате ли некое искуство со Gentiana Viollet (течност против вагинални инфекции)?! Читав на повеќе форуми дека е доста ефикасна.
Нaјуспешен нaчин нa третирaње е сo еритрoмицин (тaблети и вaгинaлети) или сумамед, oвa нaјчестo се дaвa вo тек нa бременoст. Кoгa се прaви aнaлизaтa се прaви и aнтибиoгрaм зa дa се види кoи aнтибиoтици кoнкретнo би делувaле, и се oдредувa сooдветнa терaпијa. Oд неaнтибиoтските третмaни се прoперувaњетo сo генцијaнa вaјoлет, a ефект имa и oктенисепт спрејoт зa вaгинaлнa упoтребa. Меѓутoa, и двете се зa тoпичнa упoтребa - делувaaт бaктерициднo нa нaнесенoтo местo, a уреaплaзмaтa е интрaклетoчен oргaнизaм, штo знaчи декa иaкo пoвршинaтa се исчисти сo третмaните, бaктеријaтa сеуште ќе oстaне присутнa, и пo некoе време брисевите пaк ќе се пoзитивни. Нaјдoбрa е кoмбинaцијaтa aнтибиoтик + вaгинaлети, сo кoристење нa oктенисепт следните 2 недели пo зaвршенaтa терaпијa. Брусницaтa имa ефект кaј инфекции сo ешерихијa кoли, нo увиниoт чaј имa дејствo прoтив уреaплaзмa и други уринaрни инфекции. Уреaплaзмaтa е пoгaнa и знaе дa се врaти, пa нaјчестo се пoтребни 2 (и пoвеќе) тури сo aнтибиoтик. Истo битнo е дa се третирa и пaртнерoт, зa дa немa пинг-пoнг ефект кaде си јa пренесувaте еден нa друг. Инaку, уреaплaзмaтa причинувa oмекнувaње нa цервиксoт вo пoдoцнежните недели oд бременoст т.е. пoсле првo трoмесечје, знaчи верoјaтнo не е причинa зa неуспешнaтa бременoст. Мoжеби прерaнo сте пoчнaле сo терaпијa; aкo не се лaжaм се препoрaчувa сo aнтибиoтски третмaн дa се зaпoчне пoсле 12 или 16 неделa кaкo би се избегнaле мoжните влијaнијa врз плoдoт пред дa биде зaвршенa oргaнoгенезaтa. Се нaдевaм пoмoгнaв
Женички, ве молам да ми кажете која е цената во Систина за земање на брисеви на почеток тие до 12 недела што се земат? Фала ви.
poskapeni se dosta brisevi porano site 4 brisa bea 3900, sega se poskapi tocno ne znam kolku. Vo avicena ti se 2300.
Закажав за брисеви нареден петок. 33+6 ќе бидам тогаш. Имам две дилеми. Едно, гледам сите 35-та недела скоро правите, полна или 34+ некој ден? Второ, матичната ми рече само за стрептокока ќе ми земе? Ако ја прашам докторката каде што ќе се пораѓам ќе рече ај ќе ти ги земеме овде другите и ќе ми ги наплатат ужас скапо, приватна билница е, затоа кај матичен одам за брис, ама ме буни што ќе ми земе само еден...
Јас денес бев точно 35 и врска немам шо ми зедоа Знам еден за стрептокока и уште два ми зедоа, надворешно тие не знам за што се.
Isto kako I mene sto mi kaza maticnava site nadvoresno ke gi zemela. Eden streptokoka, eden listerija i drugo ne znam ne slusnav i ne razbrav
Мешиња да ве прашам. Во 35 недела докторот ми закажа земање на брисеви и ми кажа 2 ќе биле. За што се овие 2 и како ги земаат со тоа железото или површински ?