Pogore odgovoriv vo odnos na zemanjeto brisevi. Tuku sto se odnesuva do promena na ginekolog, mozam samo da kazam bidete srekjni vo mk sto vo sekoe vreme moze da se najde ginekolog i da te primi najdobriot i da te zeme za svoj pacient. Kaj ovoj gin sto sum, odev privatno i pokraj sto imav zdravstveno osig, pa tek koga ostanav bremena, me zema za svoj pacient. Luge moi, ovde se javiv za zabar da najdam maticen, mi rekoa ke me stavat na lista na cekanje ne e mnogu, okolu godina ipol se ceka. Wtf?! Godina ipol? Da da mi odgovorija, momentalno zabari koi primaat pacienti i imaat slobodno mesto se naogaat vo Marino, Saraj i Skopska CG, a jas od centar primer... Za privatno isto se ceka poveke od nedela dve, taka da deficit na doktori ogromen sto se odnesuva do zdravstvoto ovde. Vo hrvatska e slicno, na eho odat 4-5 pati vo cela bremenost. A ovde srekja pa odam na 4 nedeli. Mnogu e porazlicno. Pap se pravi na 3 god do 35 ta godina. Koga se pobuniv za mikrobioloskite ispituvanja, im kazav vo mk postojano drugarka moja proverka pravi, mene nitu ednas ne mi zemavte brisevi, sto e rab? Mi rece sestrata ovde e vaka, a razlicno e sekade, pr vo avstrija pap na 5 god se pravi, nie sme se uste dobri pa drzime uste na 3 god... Neznam sto da recam. Od dr strana si vikam i si se molam Gospod zlaten da ne docuva i ke bide se vo red. Ne sum samo jas trudnica vo zemjava, pa valjda znaat kako treba/ne treba...
Јас само едно ке кажам,господ да не чува ,може и сите прегледи да ги направи човек и пак на крај да има некакви проблеми.
Jas sum od Gostivar a maticna mi e Dr Lindita Taravari. Raka na srce za drugo od nea ne mozam da se pozalam. A sto e mn e mn nareden pat ako mi dade pak upati sig kje se pozalam
Да не тагирам членки за муабетот па вака ќе пишам верувам ќе прочитате. Ве читам цело време како зборувате и вие е шубе за прегледите но, ако почнам да раскажувам јас дека само еднаш ми земаа крв, скрени шеќери и се тоа од испитувања што јас појма немам а верувам ни тие за нас тука се научна фантастика буквално, приска, димери, поготво ехо, 2 пати ако сакаш и на колена и клекни повеќе нема од тоа. Ќе одиш на преглед еднаш во 3 недели и како пред 100 години ќе те притиснат ќе поптпрашаат и ајт. А вие се жалите за ништо. Во еден наврат ги прашував и се контрав до луѓето таму зошто тоа е така за да ми објаснат дека ако нема индикации и проблеми не сакаат и не смеат да прават баш ништо па дури ни ехо.. се тоа било штетно за плодот па ако немало проблеми што се гледале од самата жена, од самото чуство како се осеќа човек и од големината на стомакот и отчукување на срцето се било во ред. Ете, ќе речеш странство, еу, бигата и напредна држава ама така е тука ако сакаш обеси и се на трепки тие така ќе ти кажат. И не, не ми се допаѓа здраството овде ни под разно!
Овде не е поарно, еден куп прегледи само за штанцање пари и создавање дополнителни стресови додека исчекуваш резултати. Со првото не одев често на прегледи, само основните, а со второво ме утепаа од разни испитувања, и морам да признаам, бременоста ја доживував многу постресно.
Се сложувам. Тука само стресови ти создаваат со испитувањава. Па и плус еден куп терапија. А и витаминскине како што се прамама ич не сум задоволна. Ми сметаат, не знам дали да му кажам на гинекологот, ама не ми ги поднесува организмот.
Јас не пиев, оти ептен ми сметаа, и во првата и во втората бременост. Па еве, фала Богу, се може и без нив. Матичната стално ми запишуваше во картонот дека пијам иако и кажав дека не ги поднесувам и дека многу ми е лошо од витамините.
Nema sto da mu kazuvas ili da cekas da ti kaze ako si znaes deka nesto ne ti odgovara. Zameni gi so femibion 2 i ic ne si se opteretuvaj. Jas piev sekoj den i mn vnimavav da ne preskoknuvam, sega tri pati nedelno pocnav da gi pijam. Sfativ deka mn mi otvorija apetit, i posle sekoe ispieno apce jas sum gladna kako nikogas da ne sum jadela...
Пробај со прегнанси кер. Јас тие ги пиев и сеуште ги пијам и имам само позитивно искуство а многу влијаат и на кожата косата и ноктите за зацврстување. Еве вакви.
Феминки здраво, за неколку дена треба да правам микробиолошки брисеви кај матичниот и од таму треба да ги однесам во Државна. Дали знаете до колку работат, дали се чекаат резултатите многу или само се оставаат? Фала ви многу
Здраво! Сакав да ве прашам за совет, некој што има искуство со ureaplasma urealyticum. Јас сум скоро 12та недела и ми ја најдоа на брисеви оваа бактерија, другите ми се негативни. Ја има 10 000ml. Што ви препорачаа да пиете докторите и дали е нешто штетно за бебето и за самата бременост? Поздрав
Јас примав вагинално еритромицин со нистатин една недела. Во секој случај треба да имаш антибиограм во резултатот, а терапија да ти препише докторот што те води.
Јас пиев еритромицин антибиотици плус вагиналети еритромицин со нистатин. Докторот ќе ти кажи, има лекови дозволени во бременост така да без грижи, ќе се среди.
Како немаш земено брис? Тоа е задолжително! Јас не би си дозволила да отидам без да имам брис, независно дали би ми правеле проблем или не. Тоа е за здравјето на твоето бебе.
Драги феминки, бремена сум 28 недели и сега ќе правам повторно испитување на брисеви. Првиот пат кога ги испитував во државна немаа реагенс за кламидија. Сакам да прашам дали некоја од вас била периодов и дали им стигнал реагенс или ќе треба повторно приватно да се испитува?