Дали некој има искуство со стрептокока најдена при правење на брис од цервикс? Како ја третиравте, со што ја лекувавте? И најважно ми е дали е опасна, оти сме во фаза на зачнување на бебе?
Женски вчера земав резултати од брис, крв и мокрача излезе дека имам вагинална и бактерија во мокрача, ми препишаа еротримицин на 6 часа и една вагинално навечер се мислам да не ми е многу оваа терапија, се плашам да почнам да земам инаку сум 14+ .
Мораш да ја лечиш бактеријата, да не ти прави проблеми натаму. Јас во бременоста два пати пиев цефалексин заради бактерија. А за дозирањето, докторот сигурно знае дека си бремена. Можеш и друго мислење да побараш.
Знам дека морам да ја лечам,докторката знае дека сум бремена и ова доза ми ја даде. Туку да прашам дали некој земал и пробиотик во бременоста. Во аптека ми понудија Провен и јас си прифатив а не ми кажаа ни како се земат ни колку.
За провен имаш многу искуства во темата за тоа https://forum.femina.mk/threads/Витамини-и-минерали-во-бременост.3546/
Zdravo devojki, bremena sum 21 nedela,vo pocetokot na bremenosta gi pravev site ispituvanje bris pap se beshe vo red (vo Makedonija) ziveam vo Shvajcarija i ovde mi ja sledat bremenosta poso ne gi priznaa rezultatite od Mak i mi pravea od novo ispituvanja i mi kaza deka imam dve infekcii Chlamydia i Gardnerella vaginalie i mi prepisa udarna doza citromax 4 apcinja od ednas i vaginaleti fluomizin ( 6 vag)i gynoflor (12vag)doktorkata me izvadi od pamet ako en ja izlecam nemozelo da se poragjam ja prasuvam so znaci kakvi se ovie infekcii vika ke si procitash na internet pa vo Mak se iskonsultiram so poveke doktori i mi kazaa deka ne e tolku strasno i ima vreme da se izleci daj ve molam pisete mi ako ima nekoj si sluicno iskustvo mn se plasam ( izvinete so pisuvam latinica)
Кaкo е мoжнo дoктoр дa ти рече дa си читaш нa интернет бoг дa чувa зa штo служи тaa тoгaш?!? Немoј дa се грижиш имa време нa пoлa пaт си oд бременoстa сo aнтибиoтици ќе се среди. Бебенцетo истo е супер без гaјле, сме имaле сите пo некoе бaктеривче дoлу aмa немa местo зa пaникa.
Во 13/14 недела ги правев микробиолошките и имав само кандида другото се беше во ред (а за кандида ми рече нема потреба од терапија ако немш чешање). Гинекологот ми нема спомнато дека пред крај треба пак да се направат, а читам овде дека се прават и пред крај на бременост. Бидејќи бев пред 1 недела ми рече да отидам за месец дена на контрола значи уште 3недели. Сега сум 32 а тогаш ќе бидам 35 па ќе видам што ќе каже. Ако не ми рече да ги правиме дали јас сама да барам и што да му речам? Се консултирав со негови пациентки веќе породени и на ниту една не и викал да ги направи тестовите кон крај само во 13 недела правеле.
@fana Не досега ми нема спомнато ништо, ама 3 другарки кои ги водеше истиот доктор, трите се со природен пораѓај па им нема правено крај на бременост микробиолошки, а јас паника дигам мене ми е страв.
Мислaм декa требa дa се нaпрaвaт чистo рутински. Вo 32рa нaпрaвив микрoбиoлoшки, a вo 35 тa стрептoкoкa. Мoже гледa декa немaш инфекцијa aмa aкo не ти е прoблем и зa дa се смириш привaтнo нaпрaви ги.
Не е проблем плаќањето (ама мислам секако дека ни се бесплатни на микробиологија), ама нели гинекологот мора да ти ги земе брисевите па ги носиш на микро, барем кај мене беше така случајот. Ај ќе видам со него кога ќе отидам во 35 здравје ќе го препрашам и ако треба ќе го лажам дека имам чешање па да направиме брисеви
Мешиња брисевите од 32-36та недела ви ги зимаа со ширење со спекулум? И кој брисеви се истите од 12та недела? И дали некоја брзо носела прошлата недела на Институт за јавно здравје на Клиника во Скопје? Јас сум во четврток па да знам каде упат да земам нешто што има таму нешто што нема на приватно.
32-36 недела се надворешни брисеви нема ништо ширење хехехе и се само 2 брисеви. А дали има некоја од Прилеп што се породила скоро да ми кажи што како?
Требаше во 14 недела да ги правам контролните брисеви,ми земаа брис мегутоа отпосле виде гинекологот дека нема реагенси за кламидија,другите 2 брисеви ги однесов во пролече каде што имаа реагенси.Прашањето ми е каде можам да направам брис а да не е приватно...?