не е, сега брзо носев само ги немаа сите реагенси. @nene88 еве ти бројче од институтот јави се креваат, прашај ги како стојат со реагенси и да не има некоја промена случајно . http://www.iph.mk/kontakt/ локал 289 .
@danichap имам прашање во врска со брисевите. Тука секој преглед ми зема и го гледа под микроскоп веднаш. Но тоа не е микробиологија нели? Никогаш не ми земала па да чекам инкубација 24 саати како што прават во мк. Ми рече следниот пат ке ми земе за стрептокока б, 35+ ке бидам. Дали да барам микробиолошки да не ми рече пак нема потреба, зошто се наближува пораѓај сакам да сум сигурна.
Мене на почеток, 6-7 недела, ми направи пап и брисеви. Од тогаш па до сега нема повторено иако ме гледа со спекулум секој преглед и ме проверува и со рака. Наредни и јас знам дури +35,36.
Јас имав пап месец дена пред бременоста направено, ама за брис чудно ми е. Ти чекаше за резултатите или исто одма гледа под микроскоп? Незнам колу е тоа точно. Инаку исто и мене секој преглед ме гледа со спекулум и, проверува со рака.
мислам дека ја гледа пх вредноста на вагината, за да е микробиолошки брис мора да поминат 24-48 часа. Јас би барала доколку планираш да се порагаш природно.
Мене ми рекоа најдобро е непосредно пред пораѓај, кога ќе се добијат контракции, за да е најточен. За со првата сигурно знам дека го повторија додека имав контракции, резултат веднаш добив, и неколку часа покасно се породив. Може и вториот пат било исто само јас не препрашав.
Денес ми земаа брисеви. Мислев е тој за стрептокока ама ми земаа 4, цервикс, вагина, кандида и микроплазма (или како и да беше), стрептокока не спомна. Ова значи дека нема да има потреба или понатаму ќе ми земат и за тоа?
Mamicki me interesira dali boli zimanjeto bris na streptokoka vo sreda sum na pregled a se plasam mnogu. Inaku pregled so raka ne mi e tolku bolen
Mami kaj pravite brisevi, slusam na mikrobiologija se zakazuva a slobodni termini nema, vo institut za javno zdravje za sto nemaat reagensi?
Јас правев на микробиологија чекав месец дена имаше и опција во авицена 2500 мислам беа сите брисеви ама мене не ми се брзаше таман си закажав 14 недела кога и требаше да се прават.
Пред 10 дена у Институт за ништо немаа, со лист залепено беше, со врски од "резервните" што ги чуваат правев контролно кламидија. Мајку им, сега дојдовме до ситуација да мораме и едни брисеви приватно да ги плаќаме.