Форумџика на годината

Контролни брисеви во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од ciribiribela, 17 јануари 2011.

1. lavica31

lavica31 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Дали сум јас неинформирана или докторката моја неправилно постапува со мене :^) Сега сум во 21 недела и не сум правела никакви брисеви,освен тоа што 2-3 пати правев уринокултура и преку неа еднаш ми се појави некоја инфекција,па ми даде вагиналети да користам и Цефалексин да пијам,па после беше во ред...Последиот резултат од уринокултурата ми покажа присуство на сапрофитна бактерија,но докторкта ми рече дека тоа е нормална појава кај трудниците и дека не е опасно,само да пијам повеке течности.Не ми спомна никакви брисеви,сега се прашувам зошто,и искрено да ви кажам се загрижив :(

Jас сум во Белград и одам кај приватен гинеколог,прегледите ги плаЌам скапо!
    Нека ме советува некој,ептен се загрижив.
    И друго...знае ли некој да ми каже дали 4д ултразвук е обавезен,и дали има разлика мегу 4д и експертски ултразвук.Tоа тука кошта над 70 евра :( ,и се прави во 23-та недела.
    Поздрав мамички :)

2. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Првите брисеви се прават во периодот од 12 до 14 недела, испитуваат кламидија, кандида и уште нешто. Тука во Мк колку што сум информирана ги прават секаде

3. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Еве зошто е потребно да се земе ректален брис:

Се докажуваат ентеропатогени бактерии: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Clostridium difficile, E coli 0:15; цревни паразити: тении и протозои; вируси: Adeno- и Rota-вирус.

4. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    оди и разговарај со гинекологот,кога последен пат имаш правено контролни брисеви? би требало од 12-14 недела од бременоста да испиташ ,и сега не е касно да си бидеш на сигурно,ако се во ред добро ако не има превентива ,поздрав!

5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mesinja koja nedela se pravese toj posledniot bris? Mislam najdocna do 35ta nedela bese,ako ne se lazam.Samo eden ili 4 brisa zemaat?

6. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    во 32 како што ми каза матичниот мене се тие 4 бриса за тебе и уште еднаш се зимало до крај брис за бебето.јас вчера ги правњев тие 4 во 28ма полна зашто многу ме болеше кичмата.него сакав да прашам! :?: тоа изпитувањата за тромбоза се прават само ако треба,не се морални така? :?:

7. lavica31

lavica31 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Само на почетокот ми правеше пап-тест,на првиот преглед од кога дознав дека сум бремена,и тогас беше се во ред,а во 13-та недела правев Double test,и тоа беше во ред...Kе морам да разговарам,фала за мислењето :)

8. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    да да,не се морални.Ако треба докторот те праќа на Трансфузиологија и таму ти ги прават испитувањата за т

9. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    да да,не се морални.Ако треба докторот те праќа на Трансфузиологија и таму ти ги прават испитувањата за тромбоцити,д-димери итн.

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Лавица31
    Само на почетокот ми правеше пап-тест,на првиот преглед од кога дознав дека сум бремена,и тогас беше се во ред,а во 13-та недела правев Double test,и тоа беше во ред...Kе морам да разговарам,фала за мислењето

Значи си ги поминала потребните испитувања и штом бил брисот во ред тогаш нема потреба од грижа ,не знам како работат таму би трбало да имаш уште еден брис околу 32 недела ,поздрав и имај си лесна бременост :)

На lavica31 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lavica31

lavica31 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Pepita82,ti blagodaram mnogu :) I samata doktorka mi rece deka sega mi sleduva 4d ultrazvuk vo 23-ta nedela,pa posle duri slednoto e vo 32-ra nedela.Ama citajki se ispaniciv malce pa morav da prasam.Za 4d malce ke podrazmislam,mnogu skapo kosta tuka,a ubavo e da se napravi.Ve pozdravuvam :)

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mesinja edno prasanje...ima nekoja praveno rektalen bris? Mi zakaza maticniot ginekolog za 2 nedeli da pojdam za brisevi vaginalni i za rektalen bris.Me interesira kakva e postapkata za zemanje vakov bris,boli li procedurata?

13. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Женски абе нешто ми мати ум докторов со последниве брисеви нели касно ке биде сега сум на контрола значи во 34 недела а ми вика за брисеви ке дојдеш после 2 недели :?: двапати го препрашав на последната контрола кога бев дали ке ми зема сега брис на 13 сум инаку на контрола ама некако убедливо не не вика после тоа ? значи 36 недела ке фатам :( да инсистирам порано , зошто ајде појачан секрет имам скоро цела бременост ама ми рече нормално е ама сега и некое чешање ми се појавува од време на време (само со тушот во рака сум :lol: ) вас кога ви закажаа за последните брисеви?

14. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мене последните брисеви мислам дека ми ги правеше матичната во 35 недела ама на крај, така да не е касно ;)

15. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Pepita I jas sum na 13 :) na kontrola,ke bidam 35 nedela
    A briselive za 1-2 nedeli valjda ke e kasno,pa ne planirame sega da ragame :) Sepak najubavo kazi mu za toa sto osekas moze I sega da ti napravi,ako ne brisevi barem vaginalen pregled za sekoj slucaj
    A za ceskanjeto I kaj mene e slicno,a so belovo pranje cudno mi e sto poveke sekret imav vo 6-7 mi mesec a sega super kako da ne sum trudna
    Se plasam deka imam infekcija zosto me pecka dolu kaj stomakot I koga se dvizam posledniot pat koga gi imav ovie simptomni bese pred da zabremenam I koga otidov na ginekolog mi najdoa vospalenie na besikata pa se nadevam deka ova e toa

16. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Мене вторите брисеви не ми ги направиа дека можи првите ми беја во ред, и дека се ама се буквално проверив тогаш, сега само за скриена бактерија имав во урино културата, и на неа немаше ништо :)

17. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Anule јас кога прегледував крвна слика и мокрача пред 2 недели ми најдоа бактерија во мокрачата а каква поим немам...Не направив дополнително испитување зошто со белото прање и другаркава е во ред па си реков нормално е и сакам да направам за секој случај.
    Осекам некое пецкање највероватно од бешиката што ме мрзи на секое да одам во веце...па ако не сум закачила и инфекција... :!: Тоа задутре ќе видам

18. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    тебе срцка кога ти закажаа за брисеви?

19. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Оди си во микробиологија јас таму бев убаво е да се провери, и јас имав како пецкање ете имам и покачено бело праење и плус покачени леукоците па ете ништо не ми најдоја па ми рече докторот само увин чај да пијам ;)

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мој совет тие да си побараш сама да ти ги направат без разлика што првите ти биле во ред, и кај мене беше с во ред, ама голем период е измеѓу, мислам дека е битен брисот во 35 недела

На SimonaTino и anule88 им се допаѓа ова.