Дали сум јас неинформирана или докторката моја неправилно постапува со мене Сега сум во 21 недела и не сум правела никакви брисеви,освен тоа што 2-3 пати правев уринокултура и преку неа еднаш ми се појави некоја инфекција,па ми даде вагиналети да користам и Цефалексин да пијам,па после беше во ред...Последиот резултат од уринокултурата ми покажа присуство на сапрофитна бактерија,но докторкта ми рече дека тоа е нормална појава кај трудниците и дека не е опасно,само да пијам повеке течности.Не ми спомна никакви брисеви,сега се прашувам зошто,и искрено да ви кажам се загрижив Jас сум во Белград и одам кај приватен гинеколог,прегледите ги плаЌам скапо! Нека ме советува некој,ептен се загрижив. И друго...знае ли некој да ми каже дали 4д ултразвук е обавезен,и дали има разлика мегу 4д и експертски ултразвук.Tоа тука кошта над 70 евра ,и се прави во 23-та недела. Поздрав мамички
Првите брисеви се прават во периодот од 12 до 14 недела, испитуваат кламидија, кандида и уште нешто. Тука во Мк колку што сум информирана ги прават секаде
Еве зошто е потребно да се земе ректален брис: Се докажуваат ентеропатогени бактерии: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Clostridium difficile, E coli 0:15; цревни паразити: тении и протозои; вируси: Adeno- и Rota-вирус.
оди и разговарај со гинекологот,кога последен пат имаш правено контролни брисеви? би требало од 12-14 недела од бременоста да испиташ ,и сега не е касно да си бидеш на сигурно,ако се во ред добро ако не има превентива ,поздрав!
Mesinja koja nedela se pravese toj posledniot bris? Mislam najdocna do 35ta nedela bese,ako ne se lazam.Samo eden ili 4 brisa zemaat?
во 32 како што ми каза матичниот мене се тие 4 бриса за тебе и уште еднаш се зимало до крај брис за бебето.јас вчера ги правњев тие 4 во 28ма полна зашто многу ме болеше кичмата.него сакав да прашам! тоа изпитувањата за тромбоза се прават само ако треба,не се морални така?
Само на почетокот ми правеше пап-тест,на првиот преглед од кога дознав дека сум бремена,и тогас беше се во ред,а во 13-та недела правев Double test,и тоа беше во ред...Kе морам да разговарам,фала за мислењето
да да,не се морални.Ако треба докторот те праќа на Трансфузиологија и таму ти ги прават испитувањата за т
да да,не се морални.Ако треба докторот те праќа на Трансфузиологија и таму ти ги прават испитувањата за тромбоцити,д-димери итн.
Лавица31 Само на почетокот ми правеше пап-тест,на првиот преглед од кога дознав дека сум бремена,и тогас беше се во ред,а во 13-та недела правев Double test,и тоа беше во ред...Kе морам да разговарам,фала за мислењето Значи си ги поминала потребните испитувања и штом бил брисот во ред тогаш нема потреба од грижа ,не знам како работат таму би трбало да имаш уште еден брис околу 32 недела ,поздрав и имај си лесна бременост
Pepita82,ti blagodaram mnogu I samata doktorka mi rece deka sega mi sleduva 4d ultrazvuk vo 23-ta nedela,pa posle duri slednoto e vo 32-ra nedela.Ama citajki se ispaniciv malce pa morav da prasam.Za 4d malce ke podrazmislam,mnogu skapo kosta tuka,a ubavo e da se napravi.Ve pozdravuvam
Mesinja edno prasanje...ima nekoja praveno rektalen bris? Mi zakaza maticniot ginekolog za 2 nedeli da pojdam za brisevi vaginalni i za rektalen bris.Me interesira kakva e postapkata za zemanje vakov bris,boli li procedurata?
Женски абе нешто ми мати ум докторов со последниве брисеви нели касно ке биде сега сум на контрола значи во 34 недела а ми вика за брисеви ке дојдеш после 2 недели двапати го препрашав на последната контрола кога бев дали ке ми зема сега брис на 13 сум инаку на контрола ама некако убедливо не не вика после тоа ? значи 36 недела ке фатам да инсистирам порано , зошто ајде појачан секрет имам скоро цела бременост ама ми рече нормално е ама сега и некое чешање ми се појавува од време на време (само со тушот во рака сум ) вас кога ви закажаа за последните брисеви?
мене последните брисеви мислам дека ми ги правеше матичната во 35 недела ама на крај, така да не е касно
Pepita I jas sum na 13 na kontrola,ke bidam 35 nedela A briselive za 1-2 nedeli valjda ke e kasno,pa ne planirame sega da ragame Sepak najubavo kazi mu za toa sto osekas moze I sega da ti napravi,ako ne brisevi barem vaginalen pregled za sekoj slucaj A za ceskanjeto I kaj mene e slicno,a so belovo pranje cudno mi e sto poveke sekret imav vo 6-7 mi mesec a sega super kako da ne sum trudna Se plasam deka imam infekcija zosto me pecka dolu kaj stomakot I koga se dvizam posledniot pat koga gi imav ovie simptomni bese pred da zabremenam I koga otidov na ginekolog mi najdoa vospalenie na besikata pa se nadevam deka ova e toa
Мене вторите брисеви не ми ги направиа дека можи првите ми беја во ред, и дека се ама се буквално проверив тогаш, сега само за скриена бактерија имав во урино културата, и на неа немаше ништо
Anule јас кога прегледував крвна слика и мокрача пред 2 недели ми најдоа бактерија во мокрачата а каква поим немам...Не направив дополнително испитување зошто со белото прање и другаркава е во ред па си реков нормално е и сакам да направам за секој случај. Осекам некое пецкање највероватно од бешиката што ме мрзи на секое да одам во веце...па ако не сум закачила и инфекција... Тоа задутре ќе видам
Оди си во микробиологија јас таму бев убаво е да се провери, и јас имав како пецкање ете имам и покачено бело праење и плус покачени леукоците па ете ништо не ми најдоја па ми рече докторот само увин чај да пијам
мој совет тие да си побараш сама да ти ги направат без разлика што првите ти биле во ред, и кај мене беше с во ред, ама голем период е измеѓу, мислам дека е битен брисот во 35 недела