Здраво на сите, не знам дали оваа е соодветна тема, но ќе пишам овде. Бремена сум 11 недела, денес ги зедов резултатите од брис и имам бактерии mycoplasma colturale ureaplasma и gardnella vaginalis. Гинекологот ми даде апчиња за мене и сопругот и плус мене едни вагиналетки. Имала некоја ваков проблем, колку се опасни овие бактерии? Од денес почнувам со терапија ќе видам за 1 недела како ќе е, но би сакала да видам и ваши мислења ако имате поминато низ ова. Ви благодарам, убава вечер.
јас со неколку прашања во која недела точно се прават брисевите во трето тромесечие, 34+0 или 35+0? во која институција се носат на испитување и после колку дена се готови резултатите? и дали резултатите ги праќаат електронски кај матичната или мора да се подигнат од институцијата кадешто се испитувани?
мене ми рекоа пд 34 та до 36 та , мојава одринација сама ги носи до микробиологија во државна со доплата 200 ден , резултатите мислам за еден ден и ги пракаат на меил кај матичната ...
Јас правев во 35+0, сестрата од кај матичната ги носи мислам во државна, да беа за во ману сигурно јас ќе си ги носев и ми кажаа за една недела резултати баш сега во понеделник ќе ги барам да ми кажат бидејки викенд фати сега, не ми праќаат електронски ако има нешто на брисевите ќе си одам по резултатот за да ми кажат што понатака..
ме буни ова што на едно место се за ден-два готови, а на друго за една недела. секако би сакала што побрзо да ги добијам за да има време да се реагира со терапија доколку треба пред да влезам во 9-ти месец...
Јас имав закажано порано во 34г.н, но не успеав да одам на терминот па ми закажаа за нареден слободен термин и сегати да сум 35 веќе, а кога платив за брисевите мене ми наплатија 350 и сестрата кажа за една недела резултати и толку беше
Здраво. Ме интересира дали може да се направи ова испитување за б стрептококи ама не кај матичниот туку приватно кај друг гинеколог. Фала ви
Не сум сигурна мислам дека околу 1.500. Јас треба да правам наскоро па се мислам дали кај матичната или кај што одам и на приватно.
Здраво и од мене. Сакам да прашам дали некоја се соочила со сличен проблем. Во 19 г.н. сум и на првиот брис во 13г.н. ми пронајдоа Ureaplasma, пиев еритромицин од 250мг и ставав полигинакс. На контролните ми излезе дека не е повлечена Ureaplasma и плус Mycoplasma. Сега ми даде еритромицин од 500мг и Вагисан вагиналети. Дали имала некоја сличен проблем?! Така сум преплашена... Уфффф..... Ви благодарам!
34+4 сум. Денес земав резултати за кандида пишува дека е најдена ( скоро цела бременост ја имам неможам никако да ја откачам) и пишува не е изолирана бактеријата streptococcus agalactiae. Дали тоа што пишува не е изолирана бактеријата значи дека ја имам?
Јас брисевите ги направив во 34+6 и ми беа чисти. Ама во урината имав кај бактерија ++ и покачена седиментација на еритроцити исто во урина. Не ми е препишан антибиотик само чаеви ми рекоа увин и брусница.. Дали има некој со слично искуство??
Направи си уринокултура имав јас така на обична урина, + кај бактерии и соли, искочи дека немам ништо на уринокултурата, и на брисевите, дека било само обична настинка, и си пиев чај од брусница и многу вода, пази со чајот не пиј многу брусница, доволни ти се 3-4 шољи на ден. Со лесно.
Во која недела се прават контролни брисеви во трето тромесечие од бременоста (оние последните)? И што се испитува тогаш?
Јас денес правев, 34+3 сум, обично во 35 недела се прават, ама ради празнициве ќе спојуваат денови па порано малку ги направивме. Стрептокока,уреаплазма иии уште нешто пишуваше.. ама многу заборавам па не памтам од сабајле до сега еве