Ke si napravis kontrolni brisevi ako ne ti e izlecena i ako imash se razbira vreme neznam vo koja nedela si. So prvata bremenost imav jas ureoplazma kona maticnata ne mi ja leceshe i pomina detero losho. Vo slucaj da ne ja izlecis ne ja zanemaruvaj vo predporodilno i.formacijata zatoa sto uklicivaat nekoj lek venski ili ke se poragas carski da ne pomine dete preku kanal. Cisto moe iskustvo ne sum strucna
Здраво девојки, Денес ги земав резултатите од последните брисеви, ама ова НЕ Е ИЗОЛИРАНА не го разбрав има или нема бактерија? Докторката ке ја видам дури во вторник, па да знам
Колку брисови се земаат во текот на бременоста? Минатиот пат ми земаа 2 пати, сега пак 2, ама различни. Сѐ мислам дека кламидија, уреаплазма и микоплазма беа 2пати испитувани прошлиот оат, оваа бременост вториов брис имам само од вагина, и од перинеум за стрептококи. Дали утнав едно испитување, или матичниот ме зезна?
Vo 12-13 nedela se pravat brisevi mikoplazma ureaplasma klamidija i uste dva ne mi teknuva koi bea, a vo 32-33 mislam, bris vagina perineum i streptokoka
И ја бев позитивна на уреоплазма и ми препишаја исто еритромицин 1х1 и заедно со тоа да ставам вагиналети зошто тој антибиотик предизвикуал кандида. Искрено испив само 3 апчиња , а вагиналетите ги ставав редовно и сеа кога го напраев пак брисот излезе негативна дека сум на уреоплазма. И матичната ми напомена дека треба и партнерот да ги пие зошто е преносливо. Ако нешто ти помага ова .. ☺️
Mene pak maticnata mi kaza deka ne treba partnerot bidejki ne se zadrzuvala taa bacteria na maskiot polov organ samo kaj zenite .. I jas stavam vaginaleti isto. Kazi mi vo bremenost li ti bese ili ne ? Jas sum 15ta nedela zaradi toa se isplasiv
Матичната со специјалност урологија или микробиологија? Јас кога лечев уреаплазма пиев сумамед, маж ми исто, и тоа препорака од микробиологија.
Ne znam duso, koga ja prasav dali I maz mi treba da pie terapija rece taa bakterija ne se zadrzuva na maskiot polov organ nemoze da prezivee na suvi mesta I poradi toa ne treba .. taka mi kazala taka kazuvam, jas ne sum strucna
Здраво, јас сум 21 недела и досега не сум правела ТОРЧ. Матичната не ми дала упат ниту ми спомнала. 12 недела само брисеви, хепатит и хив друго не. Прва бременост ми е се испаничив многу Дали знаете дали е задолжително?
Dobro e da se napravi cisto da ti e mirna glavata. Ima virusi sto se gledaat samo preku krv i tie se edni od poopasnite rubella,varicela, citomegalovirus, toxoplasmosis, herpes simlex, sifilis, hepatitis b, i predizvikuvaat golemi nepopravlivi steti kaj novorodence DOKOLKU gi imas dur si bremena. Napravi si cisto da ti e mirna glavata, jas dvapati gi pravev ednas koga imav sponan i uste ednas koga bev trudna.
Ниту мене матичната не ми спомнала ништо за Торч. Дали е временски ограничен, односно до кога најдоцна може да се направи? Или нема врска?
Najdobro pred bremenost, ne e vremenski ogranicen moze i vo bremenosta. Toxoplasmosis od macki se faka, a citomegalovirus od mali deca. Vo pluknata i mokracata go imaat virusot, ne site, ama poveketo malo deca go fakaat ovoj virus. Kako i site virusi stoi vo organizmot cel zivot, samo e ne reaktiven. Zatoa rekle trudni zeni da ne bacuvaat mnogu mali deca, pa i nivni da se. ako go nemaat virusot vo sebe, a go fatat dur se trudni opasen e. Isto i toxoplasmosis isto i rubellata e mn opasna. Ako gi imate prelezano nisto strasno ne e, duri i podobro e da gi imate prelezano, Zaso organiziramot gi ima kako antitela. A ako prvpat gi fatite vo tekot na bremenosta loso e. Neznam za drugite herpes hepatitis b, i ostanatoto, za toa sto znam kazuvam
Јас го направив со последните брисеви... Во 35та недела И тоа затоа што матичниот мислеше дека можеби ќе бараат нешто во болницата кај шо се пораѓав. (Не ми го ни спомнаа) Добро е на почеток да се направи, да. Ама не мислам дека е нешто за паничење и да се плашиш