како земаат брис? За микробиолошки испитувања од вагина, а за пап од грлото на матката од надворешна страна или?
Еве прочитај тука поопширно https://www.lulka.org/index.php/mk/bremenost/229-2010-09-05-01-07-29 ако имаш правено пред бременоста нема да ти прави пап. Мислењава треба да се префрлат во друга тема пошто во оваа не припаѓаат.
Здраво Двата бриса од цервикс и вагина се чисти, третиов ме буни нема конкретно не е изолирана или е изолирана. Ве молам некој ако имал вака?
Женски да прашам тие што сте кај Ложанковски, кај докторките со матичен за брисеви во 12 недела колку ви земаа? Утре треба да одам па да знам колку да ,,спакувам,, Фала ви
Zdravo Me interesira koi brisevi ispituvanja treba da se napravat vo bremenost ? Bremena sum 7ma nedela bev vo sistina da mi potvrdat bremenost na 20Januari kaj doktor Drakulovski me gledase samo na vaginalno eho I mi kaza deka sum bremena 6nedela , Mojata doktorka e vo Remedika Simonida Kotlarova megjutoa togas nemase termin vednas za da idam pa bev na 25ti i isto samo na eho mi kaza deka se e vo red da odam na 12ta nedela Na kontrola za brisevi drugi ispituvanja ne mi spomna nisto, sega me interesira Kako se smetaat nedelite vo bremenosta i kakvi ispituvanja se pravat?
Честитки!!! Се надевам дека веќе слушна срценце Бременост се рачуна од денот на последната менструација, пр. ако последниот циклус ти дошол на 20 декември од тогаш ги броиш неделите. Во 12 недела се прават брисеви и прв скрининг и приска. Незнам која возраст си, ама јас сум 39 накај 40 па место приска правев пренатален тест, ама ако си помладичка, под 35 секако гинекологот ќе ти каже дали воопшто имаш потреба за таков тест. Ти посакувам лесна и убава бременост
Treba sea priska da prais ako se odlucis za toa ili genetski test pa posle sе pravat mikrobioloski brisevi za mozni vaginalni infekcii
Здраво девојки. Вчера ги правев моите први брисеви бжво бременост во 13 недела. Пред да ми земе брисеви матичниот се беше во ред, а од вчера имам како жолт исцедок. Ептен ми е страв од исцедоков, пошто ми се појави како резултат на брисевите. Имал ли некој слично искуство?
Женски ве читам за брисевиве и паника ме фати. Матичнава ми закажа за брисеви во понеделник 6+2 ќе бидам. А вчера ми зеде брис за пап тест. Можно е нешто лошо да се случи толку рано што правам брисеви?
Јас после приска ми земаа брисеви, после 12та недела. И само за брисеви ми земаа, за пап не морало бидејќи летово правев. Можеби не си скоро правила пап па сега ти кажале и успат и за брисеви.
Да, немав правено Пап. За тоа брис ми зеде вчера. Ми рече за брисеви и крвна слика ќе дојдеш во понеделник. Не знам дали да се правам паметна и да и речам за брисеви во 12та недела или да си ќутам, сепак таа е докторка..ама навистина не знам што да правам
Да прашам, читам по форумов во биотек со упат од матичен брисевите се бесплатни. Мене матичната во 13 недела не ми зема за уреоплазма бидејќи немало реагенси на клиника и ми вика ај следен пат не е страшно. Е сега следен пат е утре и викам ај ќе се јавам во биотек да се осигурам ми викаат се наплаќа 800 ден. И сега сум баш во прашалници