Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Контролни брисеви во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од ciribiribela, 17 јануари 2011.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    џанина во 12-недела ти се првите најбитни прегледи за утврдување на состојбата на плодот пред се, како за даунов синдром така и за начинот на развој на бебчо, доколку не си во можност тоа да го направиш во земјата каде што живееш можеш и во МК и тука има доволно стручен кадар не се секирај но како и да е мој совет ти е да не го прескокнеш овој преглед, а ти сепак консултирај се со лекарот што ти ја води бременоста[/quot
    јас сум 2 недели бремена и пред 10 месеци правев брисеви кламидија м.плазма.у.плазма се бесе негативно и окк... сега ме интересира кога се прават првите брисеви и за што се... ви благодарам :*

На bumblebee511 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    со контролниве брисеви што ги правиме се испитува ли и ехерихија коли ??? слушнав една многу трагична случка :( за бебенце што се родило живо и после неколку дена завршило трагично бидејки било заразено од еш.коли!!!! мир немам цел ден денес! запознаен ли е некој повеќе за оваа бактерија, имал ли некој во бременост-како се открива и лечи и каков бил исходот на крај? Како бе дозволиле да згасне животот на новороденчето лелеееее.........

3. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Мислам дека ешерихија коли како патогена се појавува во мокрача.Така да нели еднаш месечно правиме проверка на крв и мокрача, доколку има бактерии во мокрачата се прави дополнително микробиолошка анализа

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    а првите брисеви кога се прават и за што се??? јас лани во август така на своја рака си направив кламидија..м.плазма у.плазма и се беше негативно и окк.... па сега не знам кога се првите брисеви

5. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    првите се прават во 12та-13та недела.

а за ешерихија коли знам дека ја има во мокрача и измет, ама не ми е јасно и да ја има сигурно ќе се открие и лечи, како успеало да се зарази бебето, вИкаат дека е можно при пороѓај да се заразило од „чистотата“ во државна..... леле трагедија, а ја у државна ќе се пораѓам ... :worried:

6. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Доколку трудницата е со крварење се земаат тие брисеви нема стета за плодот

7. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    е како така, без исклучок се земаат брисеви во 12 и 13та недела!
    или мислеше за брис за еш.коли??

8. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Prasanjeto mi e dali smee dolu da de cepka dokolku ima krvarenja znaci prva bremenost mi e so krvarenja sum i 8 nedela

9. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    а па до тогаш крварењето ќе ти престане, би требало да престане ако си под терапија? примаш инекции, таблетки, вагиналетки ?????

10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Се е во ред, нема апсолутно ништо. Дури ни претходно што ги има кокоидните.

11. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Здраво дечки,

Јас вчера бев за вторите брисеви (35 недела сум) и малце прокрварив кога ми ги зимаше докторот брисевите. Ми рече ако имаш малце сукрвица не се плаши од брисевите е. Е сега, јас имав малце како кафеаво кога се вратив дома. Додека лежев немав ништо ама кога се движев пак имав по малце. Денес пак имав еднаш - два пати по малце, ама посветло кафеаво. Ме интересира дали некој имал слично искуство и за колку време да очекувам да ми помине. Се плашам да не е мукозниот чеп???

Фала однапред. Поздрав

12. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Не се плаши воопшто, од брисевите ти е... Јас обавезно поткрварував при земање брисови и ваг. преглед.
    Исто се вадев од памет како тебе и се јавував по доктори :) И сите ми го викаа истото...да не паничам без потреба.
    Ако не ти престане крварењето и утре или ако се засили тогаш обрати се на лекар! :!:

13. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Фала ти HeidiDiWalt, ме утеши да не се паничам... На моменти има малце ама гледам дека станува побледо, најверојатно зараснува. Поздрав :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Fala bogu mi prestana krvarenjeto, ama denes gi zemav rezultatite od brisevite i mi pisuva Streptoccocus Agilatae taka nekako.. Vednas otidov kaj d-r ama on vika ne e nisto strasno, ja ima samo 10 000 vo ml, treba da ja ima nad 100 000 za da e aktivna infekcija. I deka ne treba sega nisto da pijam, tuku koga ke mi pocnat bolkite za da se poragam togas da vklucam terapija (mi dade recept za antibiotik da go zemam i da go cuvam do togas) za da ne se prenese na bebeto pri poragaj. Ama mene me plasi toa sto ne znam dali edno-dve apcinja sto ke gi ispijam bi deluvale togas pri poragaj... Dali ima nekoj vakvo iskustvo?
    Izvinete za dolgiot post i za latinicata, od mob pisuvam. Fala

15. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    јас стрептококата ја испитував сега во 9ти - значи со последните брисеви, од причина што терапијата се прима на крај, и во случај да ја имаш, докторот ми објасни дека ќе треба терапија пред пороѓај, а и после пороѓај да прими и бебето.
    па по некоја логика и да не си ти излечена, бебето секако ќе прими антибиотик се исчистила или не :wasntme:

16. ManeKoce

ManeKoce Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Ok, fala, mene ustvari toa me zagrizuva sto bebeto ke prima antibiotik i mi e strav deka ke se prenese na nego za vreme na poragaj zasto znam deka moze da ima posledici :( ama valjda znae doktorot najdobro :-\

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    koga se pravat vtorite kontrolni brisevi???????? brisevi папа тест правев лани во август.. а правев и брисеви во 12 недела но без папа.... сега дали треба да одам за папа или да чекам докај триесет и некоја недела?????????????

18. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Вторите брисеви се прават 34-36 недела, мене така ми кажа барем докторката. Со мене не беше тоа случај, мораа да ми ги земат сега во 29 недела за да видат да не не дај Боже има некоја беља, затоа што има за жал големи шанси да се породам предвреме. Здравје 36 недела ако се надевам не се породам, ќе ги повториме пак.

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Што проверуваат со вторите брисеви?
    Мене овие што ми ги правеа во 13-та недела ми се сите негативни, сепак ќе морам да ги повторам и во 34 односно 36 недела или тогаш се испитува нешто друго?

20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Мислам дека се истите.