Еве мое искуство- многу охрабрувачко за сите што сакате да правите, за разлика од голем дел од искуствата Искрено, бев доста исплашена пред операцијата. Толку многу се спремав, што се не прочитав по интернетов, гледав операции на YouTube, висев по форуми и се консултирав со повеќе доктори (наши и Турци најчесто). Ми требаше исправување на девијација поради пукната коска што зарасна лошо, а имав и проблеми со дишењето. Решив да направам септоринопластика за да решам се одеднаш и на крај избрав да се оперирам во Хрватска. Сега, кога ќе ми текне, мислам дека бев подготвена за најлошото. Очекував нешто многу страшно, особено за опоравокот и вадењето на тампоните. Но, искрено, немам за што да се пожалам. Операцијата помина одлично и траеше помалку од час. После тоа, останав во болницата уште околу три часа и буквално си отидов дома пешки - бев сместена на некои 5 минути од болницата. Повеќе бев зашеметена од анестезијата и ми се спиеше, но болка воопшто не почувствував. Ми дадоа апчиња за болка да ги земам по потреба, но не ги употребив ниту еднаш. Првите неколку дена имав чудно чувство, колку и да не сум дишела правилно порано сега си целосно затнат, но дишев на уста и тоа беше тоа. Спиев на две перници исправена без никакви проблеми. Јадев претежно течна храна, супи, пудинг, овошен јогурт и мекото од лечето хах, ми рекоа да не јадам храна што треба да се џвака многу. Пиев мноооооооооооооогу сок од ананас и јадев ананас, прочитав дека има антиинфламаторно дејство и почнав уште една недела пред операцијата. Бев подуена во лицето и имав мали модрици што не се ни познаваа. Кога се споредував со слики што имав видено претходно, не можев да поверувам колку лесно поминав. Со оглед на тоа колку сум бела и колку лесно ми излегуваат модрици, очекував да ми биде цела фаца виолетова, а уствари имав само малку жолто околу очите. Операцијата ја направив на 27 февруари минатата година. Немав надворешен рез, се беше од внатре работено. На 28-ми и 29-ти веќе излегував и шетав - имаше паркче во близина и не можев да седам затворена дома. На 1 март ми ги извадија тампоните. Немаше никаква болка, само малку незгодно чувство, но ништо страшно. После тоа, веќе навелико си шетав. Дури отидовме и на шетање надвор од Загреб до други градови во близина. На 5 март ми ја извадија пластиката од носот - заборавив како точно се викаше, како гипс што е одозгора на носот. Истиот ден тргнав назад кон Скопје. Најнепријатно беше кога ми идеше да кивнам додека тампоните беа се уште внатре - тоа можам да го издвојам како најнезгодно чувство. После тоа, кога дојдов во Скопје си лепев фластери само пред спиење и се мачкав маст, конците сами паднаа после 2-3 месеци немав ниту еден. Дури и не го искористив целото боледување,одма се вратив на работа бидејќи навистина не ми беше ништо за да седам дома. Отприлика 5-6 месеци по операцијата, забележав две вдлабнатини од страните на носот. Тука почна ново истражување по интернет, што ме направи уште понервозна. Демек од многу стругање на коската може а се направат такви дупки..Изреагирав малку бурно и почнав да паничам и да плачам хаха. Ги замарав сестрите на вибер, а со докторот дури се гледав и на камера. Тие беа скорз смирени и ми викаа да причекам да спадне отокот, дека се ќе се среди со време, но јас едноставно не можев да им верувам во тој момент. Отидов на прегледи кај доктори и во Скопје, и тука они ме испаничија уште толку. Ми потврдија на грешка во операцијата- истото премногу стругање на коската. Тука имаше еден период кога не можев да ги добијам сестирве од болницата, неколку пати не ми вратија на мејл што дополнително ме изнервира Докторот ми рече да одам да ме види, јас толку бев лута реков нема шанси да се појавам пак таму.. Зааа наа крај се да искочи како што треба. Излеа тоа било дел од отокот. Отокот викаат дека целосно паѓа после година, сега веќе носот си го обожавамОдев на варијанта најприродно, не правев барби нос хаха. Така да една голема препорака за др Глумичич!!! И сега читам за ова ретејнеров.. прв пат слушам.. јас не сум користела ништо вакво.
Хелоу девојки, има ли некоја најскоро оперирана кај Д-р Томислав што би сакал вака овде јавно да каже збор два за операцијата докторот и секако за резултатот? Али онака јавно не ,,познати’’ личности што пишуваат само у дм
Zdravo,ne sum poznata licnost na doktorot,ama se najubavo imam da kazam,operacija pravev pred skoro 5 meseci,prezadovolna sum.Inaku vrati nekoja strana nazad,odma posle operacija imam pisano za nego i slika staveno,mislam na 147 ili 148 strana.Druga slika javno nema da stavam,ako sakas privatno moze,na mnogu imam prateno.Pozdrav
Ако се однесува на мене коментарот јасно е дека веќе нема да праќам слики ни во ДМ кога барате слики и потоа ве нема а си ги препраќате сликите, не е ниту културно ниту фер. Само СупаСупа искочи жениште и врати се останато од типот на киксссс мери123 и други побараа слика за да видат и да пробаат да дознаат која сум и после ги снема. Нека ни е честит и среќен 8ми март денес жени
Decko jas pravev operacija kaj dr.Peev vo Sredata i mozham da kazam deka dobro pominav, prvo nemase krevet no za brzo go sredija i toa , me zemaa vo soba mi dadoa infuzija , sestrite bea fini i dostapni. Koga otidov vo sala negde okolu 14:40h na mnogu mal del mi teknuva od salata zaspav , operwcijata traela 1 ipol saat i se pominalo super , koga stanav vecerta okolu 18:30 h/19:00 h se osekav ko da nemozham da mrdam pred se isplaseno odma me odnesoa vo soba ne mi dozvolija da jadam do vecerta do kaj 22:00 niti da stanam normalno jas veke nakaj 20:09h sedev vo krevet . Vecerta edvaj ja preziveav so tamponite i mi idese da gi izvadam , cela nokj stanuvav se budev a utre denta veke se naviknav ma niv i se bese okey me pustija doma, doma pretezno lezev zosto se plasev da ne kako da ke mi padnat tamponite a nema sansi da padnat hahah sama si pravev prevrski. Vo sabotata bev da mi gi izvadi tamponite i voopsto ne bese bolno samo malku me zdobole koga mi go cistese nosot okolu koncite … inace eve denes mi e petti den i super se osekjam otok skoro i da nemam samo malku modro no si prodolziv so terapija i plus dodadov aqua maris i gelceto za mackanje vo cetvrtok sum na vadenje plocka i konci i malku se plasham od koncite no cim do tuka izgurav nema nazad , edvaj cekam da go vidam noseto .
Заинтересирана сум многу уште од дете да направам операција, поддршка од дома немам, но за секој случај би сакала да прашам некоја феминка која би контактирала со мене доколку се решам на тој чекор. Ве гушкам сите
Ti samo reshi se,ne ima povekje sto bi kontaktirale,so mnogu imam kontaktirano i sliki prateno,tuka sme
I jas sum zakazana za operacija vo april. Edna nedela prethodno treba da napravam nekoi analizi na krvta. Za anestezijata nisto se uste nemam zbornato.Kakvi pripremi napravivte pred operacijata?
Zdravo, zainteresirana sum vejke dolg period za operacija na nos. Pred nekoj mesec gledav za Sante Plus no premnogu negativni komentari procitav. Barav hirurzi isto taka i vo Srbija, Albanija i Turcija i tamu sekoj so razlicni iskustva 80% zadovolni. Citam dosta za dr.Tomislav pa me interesira vase mislejne, iskustva kako pominavte i kolku vredi da se nafati covek vo Mk da pravi opereacija?
Јас правев крвна група, ЕКГ, Маркери за хив и хепатит, протромбин, тромбоцити, фибриноген, аст,алт црп, урин, Na, K, Е, Hg, Urea, Guk, HTC...
Па не знам колку вреди, мислам дека доктор Томислав е само почетник со можеби некоја среќна пациентка, три четири се вртат овде јавно. Така да убаво размисли, еден е тука што работи и за кој има јавно многу пишувано (Игор Пеев) а пак за Турција си ги имаш многу доктори.
Pa ne bi rekla deka e pocetnik,nie sme 3-4 javno ama ima uste od tie sto mi pisuvale i sto napravija kaj nego i zadovolni se
Доктор Томислав има еден куп слики на неговиот телефон, а за тој да ги објави мислам дека му е забрането дека работи на државна болница. Не сме среќни добитнички на убав нос, човекот си ја знае работата. А за докторите од Турција што се фалени и тие имаат промашени операции и само колку од тие фотографии што се постирани се и фотошопирани.
По искуствава и јас би сакала да правам операција кај др Томислав Јовановски,ќе може ли да ми испратите и мене слики?
Ete me i mene.. Na 8mi Mart pravev operacija kaj dr Tomislav, denes ja vadev plocata i konecno si go vidov nosot.. I ako e otecen nosot e preeeubaavv prezadovolnaa sum i od moeto nose i od doktorot.. Mojata zelba e ispolneta.. Vistinski profesionalec.. Zlatni race ima.. Ako nekoj se misli za kaj nego imate naaaajtopla preporaka.. Nema podobar od nego