Корекција на носот

Дискусија во 'Лице' започната од enca.69, 7 јануари 2010.

1. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Која е цената кај др. Нетковски?

2. zhu

zhu Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    104
    Здраво Феминки!
    Веќе месец дена активно размислувам на оваа тема. Носот од кога влегов во пубертет многу ми се смени, пред тоа ми беше мал и "прчаст", сега се спушти надоле и едноставно чувствувам дека е преголем за моето лице. Не знам дали е комплекс или што, ама на момемти ми ја намалува самодовербата и мислам дека единствено решение е токму ринопластика. Инаку имам 17 години и моите се строго против тоа, и не сакаат да ми ги покријат средствата бидејќи сметаат дека проблемот не ми е толку голем за "да ми го кршат носот". Сакам да ве прашам колку се движи цената отприлика и препорака на некој добар хирург во Србија, бидејќи тука воопшто не сакам да ризикувам со нашево здравство. Фала и поздрав :)

3. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Zhu, ризикот тука и во странство ти е еднаков.
    Еве ти го Sebastiano Sciuto кој котира како еден од најдобрите ринопластичари на светско ниво.
    Погледни ја галеријата што ја презентира на неговиот веб сајт

http://www.rino-plastica.org/00gallery_rhinoplasty_pre_and_after_photo.html ,а види негов незадоволен пациент на RealSelf
    http://www.realself.com/review/rome-italy-rhinoplasty-nose-job-italy-sebastiano-sciuto#

Ако ја отвориш и галеријата на Чолиќ од Србија како еден од за нив "најдобрите" хирурзи таму, ќе видиш дека нивната работа е преценета и дека и кај нас може да се добие многу подобар изглед за помалку пари.
    http://www.dr-colic.com/operacije/lice/

Ринопластиката не е пластелин и никогаш не можеш да бидеш на чисто. 9 пациенти ќе погоди, 10тиот (тебе) ќе те утне, и после?

Цената на добрите хирурзи во Србија за примарна (прва операција) ринопластика се движи од 1500-2000е. Во зависност од тоа колку ќе се работи.
    Дали само врв, дали врв и профил и слично.
    Секундарна операција (ревизија, втора операција) ти е од 2-3000 евра, зашто утнат нос е комплицирано да се среди.
    Бери памет и слушај ги твоите, да не плачеш после. Поздравче. :)

Последна измена: 12 декември 2015
    На italija95 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Епа јас

Епа јас Нов член

Се зачлени на:
    9 декември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите.
    Јас некое време имав потешкотии во дишењето ,но период станаа поизразени можеби и воздухот допринесе. Отидов на специјалист и ми констатираше девијација. Ми рекоа пожелно е операција. Тешко ми падна, бидејќи да ,сум била свесна дека некогаш ќе направам корекција на носот, не ми е премногу искривен но сепак не ми е ни тоа што му одговара на моето лице. Но не очекував дека од здраствени причини ќе треба да правам и не вака волку брзо. Е сега нашиве доктори не сакаат да им се мешаш во струката и многу многу да ги распрашуваш, а јас така плашливка морам се да знам пред во било што да се впуштам.( а и право е на пациентот да биде информиран за се, за неговото здравје се работи)
    Пред се ме плаши постоперативниот дел, заздравувањето. Тој процес не знам како ќе го издржам и мислите ми се окупирани со тоа прашање. Но да се навратам наназад. Прашање е сега кај кој доктор да се обратам и со кој можам да направам муабет, да ми објасни се без при тоа да владее неговото его.
    Треба да правам и од здраствени и од естетски причини оперативен зафат.
    Читам најмогу го фалите Д-р Јане, дали сеуште работи, каде?
    Кај кој би било најдобро да се обратам, консултирам и подоцна оперирам?
    Ми треба време да ја сварам целата ситуација а и се да се одвива во скоро време, нели зимата е најдобро време за вакви интервенции.
    Поздрав и секое добро на сите.

5. italija95

italija95 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    здраво, дали некој има искуство со приватните клиники овде кај нас. Фала

6. christopher777

christopher777 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site!!! sakam da prasam dali odprilika znaete koga zakazuvaat operacija na nos, bidejki jas site ispituvanja gi pominav vo noemvri 2015, pa mi rekoa deka ke mi se javat ama eve uste ne se javile za da kazat koga ke bide operacijava. PA sakam da znam odprilika za kolku vreme se javuvaat , inace kaj Dr. Frodita Jakimovska ke se operiram, taa mnogu mi ja falea i maticniot moj lekar mi zakaza kaj nea ;) ako znaete neshto za ova, pishete pozz

7. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    3.742
    @christopher777 за година, две, три... а може и никад! :rofl:

Шала на страна, ова е трета година како "чекам" повик за операција од Јакимовска. Не знам каков доктор е, ја фалаеа, ја фалат но пристап и комуникација со пациенти и е 0. И јас исто бев пратена кај неа, направив сите потребни испитувања и чекав повик за закажување операција. После една година пак се јавив да видам што се случува и ми беше кажано да чекам до наредната зима. Потоа бев и кај Јане Нетковски и истата приказна си ја истера и тој (очигледно не му дојде памет после инцидентот со митото).

И така си завршив јас работа во воена болница кај Др. Стоименов кој ми закажа операција за нецела недела а повик од Јане и Фродита уште си чекам...
    Тешко тој што си има мака, да не даде Господ да тргнеш по болнициве наши. Размислете убаво кој доктор го одбирате, секако дека најважно е тоа како си ја врши работата во сала и каков ќе биде исходот од операцијата, но исто толку важни се и останатите денови поминати во болница.

На Lila15 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. christopher777

christopher777 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    @PaLaVa e sega bash sum ''srekjen'' hahaha. Inace fala ti na informacija, pa ke si cekam da vidim do kaj ke odi i moevo javuvanje za operacijava... :\ a bashka apsolvent sum godinava pa sakav so sreden nos da bidam, ali ke vidime :D :P pozdrav

9. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    3.742
    @christopher777 не знам по кој принцип ги одбираат пациентите, можеби тебе ќе те викнат за брзо време. Но, како што гледам и други членови од форумов се жалеа дека се чека премногу долго.

Ако си апсолвент оваа година, подобро е да не се оперираш. Не знам колку си запознаен со пост-оперативното закрепнување, но трае поприлично долго. Отоците целосно спаѓаат после 6 месеци така да, секако ќе имаш отоци на носот помалку или повеќе.

На christopher777 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.673
    Операцијата ја правев пред скоро 2 години и најискрено ви кажувам дека ниту еднаш не зажалив за мојата одлука. Имам пишано во темава околу моето искуство на долго и на широко и не би да се повторувам, кој го интересира може да сврти 10тина страни наназад.

Јас имав голем проблем и сфатив тек неколку месеци после зафатот. Цел живот патев од настинки и нос што тече, за мене незамисливо беше да тргнам некаде без палома во џеб. Лето, зима, промена на време... постојано бев настината. Да не навлегувам во повеќе детали, тие што поминуваат низ истото ќе ме сфатат, ама во овие 2 години откако се оперирав не сум настинала ниту еднаш. Сум била болна, 3-4 пати и било вирусно со температури ама нос не ми се затнал или ми течел повеќе од ден. Немате претстава која е разликата во тоа да се дише нормално и она што беше претходно - огромна.

Од друга страна естетски (знам дека повеќето тоа ги интересира) сум исто така презадоволна. Отоците целосно ми спаднаа после година и пол од операцијата, но тоа дефинитивно не беше приметливо за никој освен мене. Оние видливите за 3-6 месеци ги снема, а модринките околу очите за 4-6 недели. Горда сопственичка сум на нос што одлично прилега на моето лице. Да, има разлика од носот постоперативно до овој сега ама за среќа само позитивна.
    2016-01-16 12.01.34.jpg

За крај сакам да се разбереме дека не пропагирам ниту поддржувам операции од бес, регијата околу лицето е комплицирана и деликатна, а заздравувањето споро. Ова е чекор за кој што треба добро да се размисли пред да се тргне во насока од која нема повраток бидејќи секогаш постои опција дека нема се да излезе како што треба или едноставно да не сте задоволни од резултатот. Размислете добро што сакате и колку ви е потребно тоа пред да се одлучите за промена.

На Vesna.Spi, calliope, Marijam7 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Потпис ставам на ова што си го напишала од збор до збор.
    Можам само да додадам од мое лично искуство дека откако ја направив операцијата на носот незнам што е проблем со синуси,еднаш ме немаат фатено а до тогаш постојано бев со јаки лекарства и болки,а за настинки и темература и кашлица да не зборам.Операцијата е спас и за синусите а и за затнат нос и настинки,а тоа што и физички задоволството е големо да не зборам.Ми се врати самодовербата со новото носе :)

На Marijam7, Carrington, Asja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. christopher777

christopher777 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    a ako dadesh pari na doktorkata da te zeme shto e mozno pobrzo, ke ti zavrshi li rabota? (ne zboram za mito tuku znam deka nekoi imaat poskapo plateno za da ne bidesh na lista na cekanje). Za post-operativnoto zakrepnuvanje sum celosno zapoznaen isto taka i za celata procedura na operacijata... @ivi1987 @Artemission @PaLaVa :D

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Поима немам пошто јас се оперирав кај Добри Стоименов во 8-ми Септември.Отидов на преглед,ми закажа за опрерација за неполн месец и со плави картончиња платив само 1700 денари.

На Carrington му/ѝ се допаѓа ова.
  14. christopher777

christopher777 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    На Nina@Macedonia1 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  15. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    3.742
    @christopher777 јас бев демек со врски пратена од мој роднина оториноларинголог и пак ништо не направив. Пари не ни помислив да им давам, јас сум против тоа а и не знам колку би вредело.
    И секако дека е мито таквото давање пари за да не чекаш на листа, баш поради тоа Нетковски беше уапсен, тоа е државна институција и си плаќаш онолку колку што изнесува здравствената услуга, не смее да има никакви додатни трошоци.

А за пост-оперативниот период ти споменав поради тоа што пиша дека си апсолвент оваа година, тоа значи дека сакаш да имаш нов нос до мај-јуни месец претпоставувам. Муабетот ми беше дека носот можеби ќе ти биде опериран но ќе имаш видливи отоци кои ќе се приметуваат на слики и во живо.

Обиди се секако, се надевам ќе успееш да завршиш работа што е можно побрзо.

16. Lila15

Lila15 Нов член

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Kaj koj doktor se operirase?inaku mnogu ubav tie nosot :)

17. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.673
    Ти благодарам :)
    Повели овде можеш да прочиташ повеќе.

На Lila15 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JadrankaVeles

JadrankaVeles Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Дали некој има искуство за операција на Клиниката за пластична хирургија во Скопје?

19. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Ме интересира дали некој имате искуство со полипи на нос ?

20. petar.mk

petar.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    32
    Ќе може бројче од др. Нетковски? Благодарам однапред :)