Се оперирав неодамна кај неа и генерално сум задоволна. Од нејзиното однесување, грижата од медицинскиот персонал, како и од хигиената во одделението. Оперирав нос само од естетска причина, релативно долго ми траеше операцијата ама супер поминав и со поднесувањето на анестезијата, како и со болките и отокот - скоро и ги немав а од сите страни ми беше корегиран носот. Носето е во ред, има некои мали незабележителни недостатоци но и тие ќе бидат средени понатаму со помала интервенција. Ако споредиме со претходната ситуација - одлично е и разликата е голема. Само храбро!
Дали ја праша зошто тие мали недостатоци не ти ги средила со првата операција? Зошто повторно да се изложуваш на оперативен зафат и дополнителни трошоци? Ова ми звучи познато зашто другарка се оперираше кај неа и и има оставено мала не многу забележителна грба на носот, но сепак на другарка ми многу и сметаше и се нервираше зашто истото и го кажа и на неа, дека тоа може да се среди со втора операција . Па зашто не и ја средила со првата операција ако веќе можела да се среди? Ако плаќаш приватно треба да бидеш комплетно задоволен од резултатот или пред операцијата да ти биде кажано дека истата не може да се отстрани со една операција. Поради таа причина не се одлучив за неа при изборот на хирург за мојата операција. Инаку за однос кон пациенти немам коментар супер е.
Овој хируршки зафат е многу сериозен и мора да се зема во предвид сето она што може да се случи а втора операција па дури и трета е многу чест случај. Немам потреба од повторно оперирање со општа анестезија туку мала интервенција локално. Како и да е, задоволна сум со носето, да не го забораваме стариот изглед. За пластични операции реално цените не се високи а очекувањата ни се преголеми. Инаку, другарката го поправи носот? Инаку, се потпишува документ пред операција дека доколку има потреба од понатамошно реоперирање трошоците ги покрива фондот за здравствено осигурување.
Јас таков документ не сум потпишала, а се оперирав на клиниката за пластична и реконструктивна хирургија, кадешто Др. Туџарова моментално е директорка и тоа неодамна пред неколку месеци. Ако тоа е нешто ново тогаш во ред. Единствено место кадешто се потпишав беше на сметката кога ги искеширав парите Инаку другарката не беше на корекција, со тек на време си го прифати носот таков каков што и излезе и покрај тоа што не беше задоволна од финалниот резултат (да напоменам дека разлика пред и потоа има, ама не е тоа тоа - грбата си стои само малку е смалена)
Потпишав два документа. Зимава се оперирав јас, д-р Туџарова беше директорка исто (мислам дека сега деновиве ја сменија). Е сега зборам за мене лично дека сум у глобала задоволна, нормално и секој е сам за себе индивидуално случај. Мене грпка ми кршеа, ми го поткренаа и стеснија носот-значи се, затоа на недостатокот не гледам толку страшно. Па понатаму што и како ќе биде со корекцијата ќе видиме.
Вака девојки, јас сакам да си правам корекција на носот и одобрено ми е и од доктор и се но не знам за која болница да се одлучам. Како што читав по форумот некои ја фалат некои не Државната болница. Има некој кој е задоволен од овие приватните Систина, Ремедика и колку чинат?
И јас се оперирав зимава и пак ќе кажам не потпишав ништо (може тоа е индивидуално од случајот, или пак зависи од докторот кај што се оперираш) за среќа презадоволна сум од резултатот и немам забелешки. Инаку и мене ми кршеа грпка, ми го стеснија и поткренаа носот. Во секој случај овде целта е да дадеме реална критика за докторите за тие што размислуваат за ваква операција, иако се зависи од случај до случај и од многу други фактори.
Се согласувам дека тоа е целта, таква е и мојата. Јас за мојот случај лично си го кажувам мислењето и неможе да не биде реално, баш за тоа што не коментирам за други туку за моето искуство (ваљда ако не сум задоволна нема да глумам задоволна). Реално е и да ни биде јасна сликата за таквата операција, како и очекувањата. И не е возможно сите да бидеме задоволни од ист лекар, секој случај си е индивидуален.
Zdravooo!!! Kako sto vetiv eve pisuvam i jas kako pominav kaj dr Nikica Atanasova. Znaci pomina mesec od operacijata me operiraa na 10ti avgust. Pred operacijata se plasev mnogu iako site mi kazuvaa da ne se plasam bese posilno od mene. Po operacijata znaci mi bese tesko da jadam imav po malku bolki kaj zabite a vaka vo globala mnogu dobro pominav skoro i da nemav bolki. A koga veke izlegov od bolnica i gipsot mi go trgnaa mnogu malku bev modra, modricite mnogu brgu mi se povlekoa. Najubavoto cuvstvo mi bese na 10tiot den po operacijata koga mi gi vadea splintovite i mozev da disam.... sega uste malku otok mi ostana no toa po poleka se povlekuva... Jas ne otidov od estetski pricini no dr Nikica i estetski me sredi i stvarno sum zadovolna od izgledot na nosot, vaka ne znaev kako ke izgleda no kako sto se povlekuva otokot se po zadovolna sum Ti blagodaram Searcher za ubavite zborovi pred operacijata stvarno mi pomogna
Дечки правел некој корекција на нос ка ј Др. Фродита Јакимовска? Ако има такви споделете искуство, зашто ја планирам кај нејзе да правам
Конечно! А те мислев овие денови Го знам стравот кој никој неможе да го извади од коски пред операција, НО битно е да имаш поддршка. Болките јас ги решавав со бруфен иако и кај мене беа многу мали... Исто како мене си била и јас бев за девијација, а искористив и мала корекција Инаку за отокот со тек на време ќе ти се повлече, скроз ќе го снема само си бара време тоа, но не е страшно Фала ти многу што ми пиша како си поминала и мнооогу ми е мило дека си добро Секако Др. Никица е професионалец за мене па не се ни сомневав Со лесно понатаму hug:
До тие што правеле септоринопластика, дали веднаш после вадење на тампоните ќе може да се дише колку-толку и како се справивте со деновите кога не се дише воопшто преку нос? Ме загрижува тој факт пошто имам клаустрофобија.
Да, ќе можеш да дишеш веднаш после вадење на тампоните. А дишењето на уста нема да ти претставува голем проблем. Ќе се навикнеш не е страшно, и јас многу се плашев од тоа ама нема ни да мислиш на тоа после операцијата, ќе ти се суши устата, особено наутро ама во прашање се неколку дена, ќе издржиш. Читам кај тие што правеле операција во 8 Септември споменуваат некакви "сплинтови" не знам што се тие и дали пречат во дишењето и кога се вадат. Јас такво нешто не носев.
Јас правев корекција на носот, односно се работеше и на хирушки и на естетски зафат, операцијата ми ја правеше др. Огнен Даскалов, во Систина, инаку има клиника кај државна болница, е сега сето ова беше приватно, генерално сум задоволна, единствено ми останува болката која ја чуствувам при менување на време но тоа очигледно е неизбежно, и ќе ти препорачам доколку не ти е за хирушки зафат да не го дираш носето, голема болка е тоа.
Pozdrav za site, Sakam da znam dali ima nekoj iskustvo kaj dr. Beatrisa Popovska, jas imam zakazano kaj nea za naredniot mesec. Vi blagodaram.
Zdravo na site sakav da prasham do site sto veke se praevte op dali cuvstvuvate bolki od promena na vreme ili nekoi poteskotii dali vi se pojavija sakam da znam kakvo e cuvstvoto pozz