Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Користење ВИ за пишување мислења на форум

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 4 јануари 2026 во 15:31.

1. ani23

ani23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    990
    Допаѓања:
    1.462
    Пред да постои АИ,ќе се снајдеше и со википедија и гугл ,ако не си разбрал баш ,чуму ти е да отвараш тема што и сам не ја конташ убаво и те буни?Пред да постои гогле важни работи се читаа од БРИТАНИКА,и се уште е така.Најважен е изворот на информација дали е вистински ,не брзината до која се доѓа.Еве CHAT GPT не знае кој е прецедал на УСА,слободно проверете.

2. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    5.426
    Ај жити се оди бркај работа, пред да цитираш прочитај што сум пишал, не така на жими мајка. Кажав дека темата е тешка за објаснување, не дека не ја разбирам, мој оригинален текст кој сум го напишал јас, само го пратив да го среди да е разбирлив, не уште тие што читаат да ги дозбунам. Стои текстот тука е, ако сакаш ќе го објавам.

Среќен Божиќ, што би рекла една колешка форумџика.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  3. RainbowButterfly

RainbowButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    787
    Користете го умот, поарно глуп да испадниш него ВИ да користиш за мислење да ти напишит. :| :D

На ani23, MissChievous, Srckata28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    51
    Помалку глуп ќе испаднеш дури и глупо да е напишано отколку сите кога ќе дознаат ВИ дека користиш. :rofl:

На ani23, Bratot и RainbowButterfly им се допаѓа ова.
  5. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.159
    Допаѓања:
    7.701
    Одма ќе се препознае некој кој користи ВИ.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    9.647
    За потребни работи да се стекниш со дополнителни знаења или да дознаеш нешто, ете да прашаш, да побараш помош дали за семинарска, дипломска или нешто друго како рецепт, низ домот, наместо да пребаруваш по гугл, од голема корист и помош е AI. Особено тоа што па Gemini има и камера да му снимаш директно и да го прашаш пример како да ги средиш каналите на ТВ.

Ама да се користи на форум за да произнесеш свој став, мислење, бидејќи форумот служи да се искажиш тоа шо мислиш, ми е малце надвор од реалноста и логиката, тогаш не треба да е хуманизиран форумов, нека стават опција најдолу, "прашај го AI форумот" , или па уште полошо бараш совет и те цитираат за совет а советот напишан им е од AI т.е компјутер, мислам.. :wasntme:

На ani23, Annath, senjorita-v и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.069
    Допаѓања:
    82.506
    Форум е за пишување свои мислења и не треба да биде дозволено да се користи вештачка интелигенција тука. Да сака некоја да добие мислење од ВИ, ќе пише на ChatGPT или која и да е друга апликација, не на форум. Овде сме за разменување мислења со луѓе. Реални. Не со роботи. И нема потреба некоја алатка да ти ги средува твоите мисли, сам ќе си ги средиш и ќе пишеш, макар и да згрешиш. Незамисливо ми е да користам ВИ за вакво нешто.

Последна измена: 5 јануари 2026 во 14:00
    На TrueToMyself, ani23 и Annath им се допаѓа ова.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.072
    Допаѓања:
    134.212
    И јас сум анксиозна па не ми текнало на форум да користам ВИ.. ме заболе кој што мисли и кланови и се. Форум е ало не е реален живот. Ако Форум тригира анксиозност и напади тогаш не кристи Форуми..

На ani23, Калатеа, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.403
    Допаѓања:
    17.158
    Колку важен дел од животот треба да ти претставува форумов за да се трудиш со АИ да ги китиш мислењата само за да изгледаш попаметен од тоа што воопшто си. (facepalm)

На TrueToMyself, ani23, Salome и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.610
    Допаѓања:
    134.587
    Не мислев на себе. Си филтрирам, а благодарна сум и на членки од тука кои ми се одлична поддршка.
    Знам што сум прочитала во пораки. Темата ја знаеш, секаде читаш и гледаш кој/а колку е погоден/а од туѓи мислења.
    Некој го афектира, некој не. Факт е дека сите сме различни.
    И не е само тоа. И лица со други состојби не можат секогаш убаво да си ги срочат мислите, па им се наоѓа ВИ.
    Не сум за претерана употреба на ВИ, но не сум и за постови со застарени или погрешни информации.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    16.701
    За мене би било прифатливо користење на ВИ само доколку станува збор за лице со дислексија, односно, му е тешко да се изрази и/или ги срочи (читко) речениците. Имаше и тука еден член, па беше исмејуван. Таквите лица не треба и не смеат да се осетат дискриминирано и на некој начин ВИ може да им помогне.

За сето останато, доколку почне активно да се користи овде - многу од членовите веќе нема да се навраќаат, форумот ќе ја изгуби воопшто смислата. Јас барем не би сакала да добивам копи-пејст мислење (башка што горе-долу си ги знаеме капацитетите на изразувањето), наместо какво-такво мислење од човек.

На ani23, Munchmallow20, senjorita-v и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.135
    Допаѓања:
    17.112
    Гомнари скапани :envy:
    Неписмени и плитки, тие уопште не ни знаат што е тоа.

Ми се свиѓа размислувањево твое, за лица со потешкотии, баш би било океј да се користи, многу би им се нашло и би им помогнало.

Све друго, користење за као да си поумен и да се покажеш е дебилно.
    Нема оригиналност, нема креативност, не е изворно какво што треба да биде.

Ај овие што користат, а сепак ги подредувават по свое текстовите, едитираат, а шо со оние коа само копираат? Дури и тирето го оставаат :drunk:

Децана викаме се неписмени, али богами и возрасниве затупавуваат, се враќаат назад со развојот, критичко мислење 0, битно паметници сме си.
    За грев.

На ani23, nextredstyle и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    16.701
    Како што има дислексија, така има и дискалкулија. Еве, може ќе читнат нешто.

14. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.135
    Допаѓања:
    17.112
    И дисграфија.

Замисли просветни работници поим немаат за ова, па што останува за другите (facepalm)

На Angie1432, nextredstyle и eliesaab им се допаѓа ова.
  15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    16.701
    Во целост се сложувам. Проблемот е и подлабок во останатите сфери, но да не одам со негативните примери.

На nextredstyle и Mrs. right им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.382
    Допаѓања:
    68.384
    Ама, дали тоа нема повеќе да ги уназади? Еве, имате некоја таква состојба и уште не ни размислувате, не учите, све некој друг да ви џвака, како би имало некаков напредок? Истражувањата покажуваат дека зголеменото користење на ВИ затупавува, сите ги затупавува, кога веќе не размислува човек нели, уште при некоја состојба би имало спротивен ефект. И за што, да звучиш попаметно на форум? Баш тука не треба да се користи.

На Annath, Snowflake97, Srckata28 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.135
    Допаѓања:
    17.112
    @RainBow како помошна алатка да се користи, по можност разумно.
    Се' што е претерано нема да чини фала Богу.
    За сите важи ова.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    10.857
    Еј, хипотетичка ситуација. Ако се открие дека @LejlaD и @FriendOfDorothy користеле AI во мислењата тука, дали ќе треба да го вратат саатот и накитот? :D

19. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.766
    Допаѓања:
    182.051
    Јас не размислив дека некој можи да користи ВИ од место на недостаток, и во образование даваме одредени асистенции каде што треба, и потака во живот каде има можност. Така да можи да се аргументира дека и ова е некаква асистенција, како шо ја разбрав @eliesaab. Исто така е точно дека колку поќе се потпираме на брзи одговори и лесно достапни информации - толку помалку мозокот треба да се труди и како резултат едноставно не се труди и иди до то затупување. Ама мислам дека ако некој си лекторира мислење преку ВИ зошто има дислексија пример - не е некој проблем се дур целосно не се потпира на ВИ, шо би било проблем.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    51
    Мислам дека и тоа би било погрешно, секој член треба да биде препознатлив во изразувањето. Со лекториран текст ко да е друга личност. :?:

Иначе кои алатки ги користите за препознавање превземен текст, ВИ е често too obvious но дали има апликација што потврдува 100% дека е ВИ?