Косем Султан (Muhtesem Yuzyil Kosem)

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од MayDiamonds, 13 септември 2015.

1. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    Уште прашувам...
    FOX?!

На weareunicorns му/ѝ се допаѓа ова.
  2. weareunicorns

weareunicorns Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68
    Па мислам да, на FOX ке се емитува :)

На simonna.a му/ѝ се допаѓа ова.
  3. weareunicorns

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68
    Што мислите за новата Косем ? :hai:

4. weareunicorns

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68

На simonna.a и MayDiamonds им се допаѓа ова.
  5. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Нурѓул е величенствена :clap::x
    Тој став, поглед, Берен воопшто не беше потребна.
    Метин жесток како Мурад, подобар избор не можеа ни да сонуваат да направат, исто и Фарах.. Без зборови сум од новата екипа. Со огромно нетрпение го очекувам почетокот.

На weareunicorns и simonna.a им се допаѓа ова.
  6. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    ООООООООООООООООпа.....страв и трепет Косем!!!

7. weareunicorns

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68
    Девојки, јас сум возбудена :inlove: Едвај чекам да почни сезонава :whew:

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Eте ова се чекаше :clap::clap::clap::clap:
    Немам зборови, се наежив.. Каква глума Нурѓул и Метин секоја чест. Се надевам дека цела сезона ќе биде ваќа моќна како првите најави и нема да не разочараат..
    Eкипата ветува многу, класа актери во прв план, постои огромен потенцијал оваа сесона да ја достигне гледаноста на Величенствениот само ако сценаристите направат добра приказна, се надеваме дека ќе е така бидејќи во спротивно би било стварно огромна штета ваква екипа да ја прокоцкаат со глупо сценарио.

На simonna.a и weareunicorns им се допаѓа ова.
  9. weareunicorns

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68
    Тука се уште две нови најави :inlove:

10. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Немам зборови, едноставно величенствено! :clap:

11. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090

Конечно дочекавме :clap::clap::clap:
    14 Ноември во 18 часот по наше стартува првата епизода на турската Fox, ќе поставам и линкови за гледање во живо за сите нас кои сме нестрпливи да го чекаме преводот.
    Превод ќе има по 5 дена од емитувањето т.е. на 19 Ноември на страната на Султанова Дружба Косем на фб :D

А вечерва треба да излезе нова најава

12. weareunicorns

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    68

Еве ја и најавата.. како сто можам да забелажам на најава многу места се реновирани и изгледаат по величествено.. едвај чекам :inlove:

13. MayDiamonds

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Промена во датумот почнува на 18 Ноември..|( Навистина непрофесионално но храбри сме за три дена плус ќе издржиме :D

14. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    Прејака ми е сезонава!!!
    Можи јас требаше да ја глумам Косем,али ај више срече други пут....

15. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    Абе дечки оти не пишете ништо?

16. Sarence

Sarence Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    623
    Од сите актерки во Турција најмногу си ја сакам Берен, иако е така јас сепак мислам дека улогата султанка не баш и прилегаше, многу е нежна и неможеше да се справи со Косем султан, а се трудеше многу добри ми беа сцените кога умреа татко и, Ахмед и Мехмет, нарочно таа со Мехмет ВРВ.

На simonna.a му/ѝ се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    девојки само 40 епизоди има?
    Се смина ли серијава?
    И која од вас е инфомирана да пише кој ќово дете е, почнувајки ос сулејман и хурем па до ахмед

18. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
  19. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    Pardon za latiniciva
    Inace na fejsbuk stranata velicanstvno stoljece prati ja serijata tamu davaat informacii i prevod na epizodite
    Serijata bese pauzirana vo turcija edna nedela
    41 epizoda taka po red mislam e slednata
    Taa epizoda vo turcija ke se prikazuva na 14 fevruari a od movtex prevodo ke bidi objaven nekolku dena podocna na gorespomenatata fejsbuk strana
    I ova koj sin na kogo da najdam slobodno vreme denovive ako stignam ke objasnam
    Pozz♡

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.467
    Допаѓања:
    33.834
    Вака сега @okcenzi спомна од чичо суљо натака...епа вака сега
    Сулејман беше дете на султанот наречен султан Јавуз Селим Први Свирепиот.Неговиот татко бил еден од најнемилосрдните султани на Отоманската империја,деветти по ред,а Суљо шо го знаеме воедно и од серијата,бил десеттиот по ред султан.Не сум баш 100% сигурна,но колку што знам мајка на Сулејман беше Ајше Хафса Султан која била позната по тоа што била првата жена во Империјата која ја имала титулата Валиде како жена на на Селим Први и мајка на Сулејман.Сулејман воедно од сите султани најдолго се задржал на престолот.Тој како прва хасеки(омилена)ја имал Махидевран(некаде позната како Ѓулбахар-албанска принцеза).Таа му родила две деца на Сулејман-Абдулах и Мустафа(за Абдулах не знам колку преживеал).Како што беше прикажано и во серијата,така беше и во историјата.Мустафа после долга борба беше убиен во шаторот.Така да Сулејман го наследува еден од синовите на Хурем(која како што се знае Сулејман се венча со неа и имаа многу деца,да не ги набројувам сега сите,а и таа е ќерка на свештеник позната во историјата како Рокселана,султанката со карактеристична портокалова боја на коса),односно Селим Втори наречен пијаницата.Селим Пијаницата ја имаше како своја омилена,хасеки да речам Нурбану Султан која му го роди неговиот наследник Мурат Трети кој е дванаесетти по ред султан.Е сега познато е дека Хурем се мешала во политиките на Сулејман,па се смета дека од неа започнал т.н. Султанат на жените,со кој продолжи и Нурбану Султан како корегент(вака мислам дека се велеше).Мурат Трети за жена ја имаше една од најмоќните султанки на Османлиската Империја која имавме можност да погледниме дел од неа во првата сезона од серијата Косем,односно Сафије Султан.Сега сигурно се сеќаваш на Хандан султан од првата сезона на Косем,која на почетокот не ја сакаше којзнае колку Косем,па после нели се самоуби.Епа таа Хандан Султан му родила две деца колку што знам на тринаесеттиот султан по ред,Мехмет Трети,синот на Сафије.Тие две деца како што можевме да погледнеме и во серијата се Мустафа Први и Ахмед(љубовта на Косем нели?).Овој Мехмед Трети,таткото на Ахмед бил толку суров и плашејќи се за својот престол наредил убиство на 19 од своите браќа/полубраќа и да се фрлат во Босфорот нивните љубовници за кои се споменува дека биле трудни.Тој не бил којзнае колку активен за своето царство,така да слободно може да се каже дека Империјата фактички ја водела неговата мајка,односно моќната Сафије Султан.Наредил убиства на своите браќа,а се сметало дека е многу побожен.Каква иронија нели?
    Нели најубав ни беше Ахмед,султанот на Косем,така?
    Епа тој беше 14 по ред.14 по ред,14 години владеење.Коинциденција?Можеби.Да,тој не сакал да биде како неговиот татко,па го оставил својот брат Мустафа да биде жив,кој подоцна и ќе го наследи,но го затвора во сарајот.Во серијата го видовме Мустафа како душевно болен.Да навистина така и беше,и што е интересен факт владеел два пати.Тој бил симнат од престолот,па на чело дојде синот на Косем,Осман.Но Осман бил исто така во редот на свирепите султани и тој бил свирепо симнат од престолот и во конфликтот со јаничарите и убиен.И ете пак лудиот Мустафа пак на престол.Но пак јаничарите извршија притисок и Мустафа абдицирал,во корист на сега во втората сезона султанот што е,синот на Косем,односно Мурад Четврти.Мурад Четврти не е наследен од некои од неговите деца,туку од неговиот брат Ибрахим Први кој во втората сезона од Косем го гледаме како близнак на Атике Султан,нели?
    Епа сега Ибрахим го наследува неговиот малолетен син,синот и на Турхан Хатиџе султан(која ја очекуваме и да се појави во Косем како жена на Ибрахим нели?)Епа сега колку што знам од филмот за Косем што го имам гледано на Јутјуб,Турхан Хатиџе султан е всушност и крајот на Косем,која ќе нареди глувонемите стражари да ја задават Косем со јаже околу вратот...Малку подалеку затерав,ама мислам дека успеав колку толку да ти го објаснам стеблото на Османлиите од Суљо натака ;)

На Bzaubzz.xy и okcenzi им се допаѓа ова.