И како напредуваше првите месеци? И ќерка ми се роди 2300 гр пред десетина дена исто во 35 недела па затоа ме интрресира
Prvite 3 meseci napreduvase okolu 800gr na mesec, potoa pomalku ne znam sto bese problemot. Ima majki sto velat deka decata im kacuvale po 1kg na mesec nekade do 5,6 meseci pa i poveke . Mojot i deneska ne e nesto poveke vo odnos na tezinata ima 15ipol meseca i tezi 9kg. Jas sum srekna sto kako predvreme rodeno dete e zdravo i mnogu aktivno ne zastanuva po cel den a se nema razboleno ni ednas. Kolku samo gluposti mi se vrtea vo glava koga se rodi ( od pusti strav da ne nesto ne e vo red ). Denes toj e moeto sè. Ti ic ne se sekiraj ke vidis deka tvojata princeza ke porasne vo zenska ipol Te guskam
Фала многу за одговорот..и мене секакви мисли и стравови ми се вртат низ глава во однос на тоа дали ќе биде се во ред дека сме родени порано ама ќе се обидам да ги надминам Бевме вчера прв пат на педијатар и од понеделникот сабајле до вчера сабајле има качено 40'гр па сега ќе видиме како ќе иде понатака ќе идеме секоја недела на контрола исто така ме мачи тоа што од понеделникот откако излеговме од болница сеуште не е какана а се надевам дека тие 7 дена,додека бевме таму се има искакано зошто кога не отпуштаа не ми кажаа ништо во врска со тоа
moite 2 devojki se rodeni so.polni 40 nedeli,po.3300, pogolemata tezese.8750 na.prv rodenden, a pomalata e 8.kg na.posledno.merenje na okolu 10 mes. Eve moite ne se predvreme rodeni, pa.pak se takvi slabicki. Samo neka se zdravi...isto taka, najmnogu sto.kaci malovo prvite meseci e 750g na mesec. Nitu ona nitu pogolemata nikogas ne kacuvale po kilo i kusur kako sto citam po forumi. Sekoe dete e prikazna za sebe, neka ni se zivi i zdravi samo.
Pa 40 gr. mislam za 2 dena deka se dovolni, mislam deka imam citano nedelno bebe treba da kacuva od 150 do 250 gr, ne se zamaraj mnogu ima denovi koga ke stavat 20 pa denovi 30 gr ti meraj ja nedelno pa ke vidis ako ima staveno barem 150gr e ok. Vo vrska so kakanjeto mojot sin prvite nedeli kakase na sekoe cicanje znaci po poveke pati vo denot a sega po enas retko 2 pati vo denot. Pedijatarot mi ima kazano deka se ceka do 3 dena ako ne treba da prevzemes nesto , pogaj i so masazi ne ja uci odma na klizmi ke stane mrzliva ke se navikne taka. Se nadevam pomognav ako ima nekoja majka poiskusna vo vrska so toa neka pise.
Здраво на сите .Кај мене керка ми се породи со 4300кг а сега на 4 мес.и 2 недели е 6300.слабо напредуваме,се доиме и се дохрануваме,ама многу и повракаме..кога се роди син ми немавме проблем со повракање ,мене ова ми е ново па незнам педијатарот и ортопедот ми рекоја дека е супер ама незнам колку е тоа нормално?
Moze i go preoptovaruvas stomakpt, ja prejaduvas, davaj i pomalku poubavo, pobrzo kje i se vari i nema da ti povrakja. Bluckanjeto kazuva deka i e previse toa, obavezno 2h od edno do drugo doenje/adaptirano zavisi sto davas, nemoj porano cekaj prvo da se svari hranata pa da i dades naredno doenje/adaptirano. Zasto ako ne e dovarena hranata i pravis shok na stomakot i zatoa povrakja, 2 pa i 3h razlika gledaj da ima...
Првoтo синче се рoди - 3550 гр. и 51 см. вo 38/5 г.неделa , a втoрoтo синче се рoди 3350 гр. и 51 см. пo гoлеминa 37 г.неделa , a пo менструaцијa 39 г.неделa .
Аууу @danichap аман бе види утка,јас сум слушнала горе доле 300гр ама ова... мене ми кажаа 3.100 во полна 37ма недела за натака ќе видиме