И јас со другарките оваа шега си ја праев, ееее така лесно да било. Па испадна било, откако едната забремени баш така Бидете си сами одговорни за себе и своето здравје, незаштитен секс не е шала, посебно ако партнерот не ти е сопруг со кој планираш деца. И нормално, здрав.
Ако не го извадил на време Инаку и двајцата сме здрави и планираме деца така да... нема потреба од кондом, и да бидне, баш ќе бидеме среќни
Супер тогаш, јас дојдов само да предупредам И другарка ми го сакаше, не го напишав тоа како нешто негативно, ама не го планираа тоа и ете се случи. Не ја распрашував кога го извадил, ама ете и тоа е ризик. Ќе ја оставиш целата одговорност врз дечкото додека е толку напален? Сосема друго е кога сакаш да забремениш, само многу неодговорен совет е “ехеее така да се остануваше”
Јас не реков дека тој е најдобар совет, туку јас во мојот случај кажав како функционираме ние. Мислам дека тие што се во долги врски или брак, не верувам некој од парнерите намерно да направи нешто што другиот партнер не го сака, во случајов "напалениов да се занесе". Нормално дека тој метод не е 100%, како и сите други ама тие што се во долги врски повеќето го практикуваат. За тие што се во тазе врски, или имаат/имале повеќе партнери, секако кондом треба да се користи, за други контрацептивни средства не сум.
Кондом и свршување надвор.. Додека практикувавме така немаше никаков проблем, 3 месеци почнавме ајде без кондом, работиме веќе, долго сме заедно, па ако биде, што ако, не е страшно. Малку се занесовме, до некаде свесно и со некоја чашка алкохол, еве бебе си имаме сега. Сакавме дете, само не мислевме дека одма ќе биде. И второто одма бидна од прво свршување внатре, така да пазете си ако не планирате бременост. Два пати од прва трудна останав. Пазење максимално со кондом и свршување надвор дефинитивно. Како средношколци тоа ми беше најбезбедно и опуштена бев тогаш дека не сме утнале работа.
Најбезбедно Ви е Љубав преко жице Таман после некое време коа ќе се видат, децата израснати, директ на факултет
Да се надоврзам на темата, со девојка ми кондом + вадење, подобро да се спречи отколку да се лечи. Ме интересира искрено, за брачните парови, колку финансиски средства трошите месечно за кондоми ?
Најбезбедна контрацепција е кондомот ( ретко кој има алергија,иритација од кондоми ) Не сакам секс без кондом,ризик ми е. Секс со кондом е навика,по некое време не ни го "приметуваш" .Самиот абортус би ме пореметил ,вака со кондом мирна ми е главата.Ако некогаш пукне кондомот тука е Норлево. Кој не сака дете треба да биде одговорен кога се работи за контрацепција.
Кондом и вадење на време. Јас пијам контрацептиви неколку месеци, ама заради цисти. И можам да кажам дека не е исто. Да не морав, немаше шанса да пијам. Така да, сум против хормонски апчиња за безвезе. Зборам ако си имаш озбилна врска или брак. Да не беше сигурна заштита, ехее по колку деца би имале сите Не е така лесно да се забремени. п.с. До сите девојки кои „несакајќи“ забремениле, и веруваат дека партерот на време извадил - 99% не е точно тоа. Неколку другарки мои останаа бремени несакајќи А тоа со план од машка страна, бидејќи тешко некоја да се венча по своја волја со нив откако ќе ги запознае какви шупаци се уствари. А за тие што практикуваат менење партнери често, и кондом и апчиња. Дупла безбедност, за да не си ја чукаат главата после. Не можеш да веруваш во некој кој го знае од вчера или многу кратко време.
кондом + ејакулација надвор + избегнување плодни денови Избегнување плодни денови е исто еден вид контрацепција, чисто да споделам. Не се проценува по тоа како се чуствуваш си има тестови за тоа во аптека и не се скапи. Така што ако имаш од оние тестови со плунка што се прават, многу лесно може да одредиш точно во кој дел од циклусот си. Ако не сакаш непланирана бременост, може да избегнуваш односи и во периодот кога ти се плодните денови. Овие тестови се практични и за жени со нередовен циклус, за да си следат до кај се и да не се вознемируваат зошто им доцни.
И јас сум за кондом ПЛУС вадење на време (да не се разбереме погрешно не е ИЛИ вадење на време). За хормонски таблети сум против. За таблети ден потоа сум против иако сум ги употребувала неколку пати. За плодни/неплодни денови исто не сум. На точна менструација ко под саат, еднаш што не внимававме и тоа не беше во плодни денови па тестот ми излезе позитивен. Така да со ова нема играчка. Комбинации од типот неплодни денови + вадење на време ама без кондом не се за луѓе што не сакаат деца во моментот, дека кога тогаш ќе се згреши нешто. Ова од искуство.
Никоја само свршување надвор со или без кондом или ќе си најдеш некоја што сака други алтернативни начини на задоволување и нема да одтане
Постојат повеќе видови контрацепција. Кои се предностите и недостатоците на секоја метода при спречувањето на бременоста и сексуално преносливите инфекции асс. д-р. Димитар Калчовски – гинеколог акушер.