Која професија најмногу ви се допаѓа и зошто?

Discussion in 'На работното место' started by ozbilnazena, May 26, 2010.

1. TammyDeyn

TammyDeyn Истакнат член

Тоа е мојата професија :)
    Си ја обожавам :)
    Само што PR-от бара доста тимска работа, покрај тоа што мораш да имаш лидерски способности...

Се согласувам со претходните постови дека секоја професија си има своја убавина, особено ако ја работиш со љубов...
    Јас сум „иден“ PR, не само со љубов, туку и страст за професијата :)

Оние што не се задоволни од својот избор... Никогаш не е доцна за учење, за промена на професија, па денеска како стојат сите работи, убрзани факултети, едногодишни школи, курсеви, обуки, семинари... што ви душа сака :!:

ubavica25 likes this.
  2. Gunshine

Gunshine Истакнат член

Некоја во која ќе се почитува мојата слобода и независност од билошто, каде де израз ќе дојдат како и интелектуалните, така и уметничките способности и желбата за помагање на билокој. Ама се испофалив. :D

Пример: новинар, психолог или социјален работник.
    Као потпуна, сакам да завршам ликовна академија. Али о том -по том.

ubavica25 likes this.
  3. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Најмногу ми се допаѓа профероската работа, ветеринарството и новинарството! Сосема различни, можеби и неповрзани една со друга, ама една од нив дефинитивно ќе биде моја идна професија!

4. something

something Истакнат член

Одржувач на компјутерски мрежи :rofl: :inlove:

5. Lili.lili

Lili.lili Истакнат член

Сеуште е рано но сакам да бидам судија да делам прaвда или пак политичарка или на крај мојата најголема зелба наставник по француски јазик :inlove:

6. creshicka

creshicka Популарен член

Рецепционер во хотел. Бидејки цел живот живеам блиско до хотел, цел живот гледам преубави дотерани тетки како одат на работа. Водејки се од таа желба, тоа ми е и струката сега на факултет, но не сум баш толку фасцинирана и воодушевена бидејки видов колку всушност е тоа напорна работа. :)

Lili.lili likes this.
  7. dankee

dankee Популарен член

Па јас си сакам да бидам докторка ,потоцно хирург а може и стоматолог :) Некако специфично и моќно ми звучи Доктор .... или Доктор Стоматолог..... .А и воедно зум заинтересирена за тоа

8. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

како мала сакав да бидам докторка, ама постарата сестра се запиша на фармација ја гледав како умира од учење и се премислив ;) си ја сакам мојата професија многу ама најмногу ми се допаѓа односи со јавноста и тоа ЖЕНА :!:

9. calliope

calliope Популарен член

Гитарист! (Ама од оние „тешки“ со rough траки :rock: )
    Може малку неспецифично за женско, ама одсекогаш ме фасцинирале нивните техники, вештини, брзина, појава...За жал, поради „напредноста“ на нашава држава на секој можен план, можам да си се збогувам со таа професија.
    Ептен ме привлекува и психологијата, сметам дека добро можам да проценувам и анализирам ситуации и карактери а воедно и премногу ме интересира како работи човековата психа и колку далеку може да стигне и во позитивна и во негативна смисла. Тесно ми е поврзана со желбата за детектив и разрешувањето случаи во кои се инволвирани психички лабилни личности.
    Физичар/хемичар/било каков научник, бидејќи ме интересира материјалниот свет како и одговорите кои ги нуди науката со цел да ги побие тезите на затупавеност поврзани со „чудата“ на природата, религиите и слично.
    Три различни области се, но сите ми имаат своја убавина и подеднакво ме привлекуваат. :D

10. BeautyQueen

BeautyQueen Истакнат член

Одсекогаш сум сакала медицина.. но многу се плашам од работи што ги праваат паа средно сум запишана ФАРМАЦЕВТ! И многу ја сакам таа професија.. На факултет нормално ќе продолжам фармација но ме привлекува и Психијатар.. зошто да не ги исклушувам другите и да им помагам..? Или можеби адвокат не знам зошто но некако и тоа ме привлекува а може и нешто за исткажување-детектив! Ахх има добри професии но мојата за ништо не ја менувам :lol:

11. Ulata

Ulata Истакнат член

Учителка од 1 до 4...зошто мислам дека е најубава професија за женско...не си многу сати на работа... со деца си опкружена аа кај има нешто поубаво од дете...одмор...кафенце со другите учителки :D :D убаво е

12. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

прекрасно е ...4 саати на работа милина , рај

13. teddybear

teddybear Популарен член

Наставничка, психијатар, психолог, организатор.

наставничка од мала сум сакала .. па ете затоа го пишав.

Психијатрија и психологија ме влечеле од секогаш. Сакам да работам со луѓе, сметам дека знам како со луѓето, сакам да им помагам, да ги сослушам, да се ставам во нивна кожа и да предизвикувам насмевки на нивното лице. Штета што моите сметаа дека нема да успеам со такво нешто во нашата држава, па не отидов по тој пат иако искрено ми е жал. Не дека не си ја сакам и оваа струка. Скоро и истот ќе да е, само не со ваков назив.

А организатор ... не знам, целите тие фрки, купувања, закажувања, исполнување на барања ... го сакам тој метеж и резултатот после тоа. Ме бива, добри ми се организаторските способности ... ама кај нас тоа не постои па така да ништо и од тоа.

Ме влечеше и тоа да бидам козметичарка, ама повеќе како хоби, да шминкам, да фризирам, да шлакам по некој друг. Ме бива и за тоа. Ама како професија не би го одбрала.

14. Elennaa

Elennaa Популарен член

Одсекогаш сум сакала како уредувач.. Има една струка.. Техничар за мебел и ентериер.. Нешто како уредување на станови, куќи, внатре што како да стои. :inlove: Нешто како вајл ју вер оут. :rofl:
    А сакам и нешто поврзано со компјутери. :)

dancing.queen likes this.
  15. IndieGirl

IndieGirl Популарен член

психголог, судија или пак нешто со козметика.
    Психолог бидејќи обожавам да им помагам на други луѓе да ги решат своите проблеми со помош на разговор и корисен совет.Тоа ме исполнува највеќе. Ама бидејќи тоа баш и не е развиено во Македонија не верувам дека ќе ми се исполни желбата да бидам психолог. :(
    Судија сакам да бидам најискраено бидејќи тие не работат ништо а земаат голема плата. :) :D
    А козметика сум сакала од секогаш ама не знам што поточно би работела, за шминкање баш и не ме бива, можеби само за продавање козметика. :)

16. MissCupcake

MissCupcake Истакнат член

Психолог,или моден дизајнер.

17. lola-86

lola-86 Истакнат член

Адвокат,детектив,дипломат,новинар,,,сите тие професии ги сакам,некако ми се како створени за мене.Не се воопшто рутински,а јас сум динамична личност и сакам таква некоја интересна професија.
    А и според хороскопот ми одговараат овие професии ;)

18. viks5

viks5 Истакнат член

Уште како мал имав желба да станам актер арно ама немав врски за на Драмски факултет а бидејќи не бев одличен ученик неможев да добијам стипендија за некоја приватана академаија затоа акоа сакате да си го остварите сонот фатете си врски на време :rofl:

19. RodenaSoGreska

RodenaSoGreska Истакнат член

Фармација.Едина чиста струка од областа медицина.

Lepaaa and rajna-vojvoda like this.
  20. vlubena

vlubena Истакнат член

Психијатар сакам да му помагам на луѓето да го познавам човекот детално како размислува зошто така размислува како треба да се однесува и ред други работи затоаа ја сакам оваа професија