Која професија најмногу ви се допаѓа и зошто?

Discussion in 'На работното место' started by ozbilnazena, May 26, 2010.

1. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Манекенка, а сека сум адвокатка и си ја ссакам професијата, ама манекенството ќе ми остане во срце!! :inlove: :inlove: :inlove:

tami1, levely and macy222 like this.
  2. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Мојата идна професија, за која веќе „учам занает“, ко што би рекол дедо ми. :D
    Првенствено, затоа што ме исполнува целосно и знам дека ќе уживам додека го работам тоа.
    Таква сум била отсекогаш, сметам дека многу е важно да уживаш во тоа што го работиш - во спротивно џабе е дури и платата да има x нули, ако сето тоа ти биде измачување и одбројување ден за ден до следниот месец.
    А тоа дали платата ќе изнесува 300 евра - гледам сте ја спомнувале претходно и ќе кажам - мора да се почне од некаде, нели?

3. pamelche

pamelche Форумски идол

Воено лице!
    Затоа што војниците ми изгледаат силни, спремни секогаш, за силни мажи (и за жени изроди, како шо можам да приметам :^) , никој не ја сака) ми е. Не дека не е професија за жени, него работата е шо ја сакам да сум машко.

4. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Актер. Можеш да бидеш кој сакаш.

5. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Отсекогаш ме интересирале социјалните (општествени) науки како социологија, педагогија и психологија. Уживав додека ги учев во средно, особено психологија, и многу сакав да станам психолог. Многу брзо и лесно учев психологија, ги поврзував работите и интересна ми беше, а најмногу социјалните експерименти. За жал ме разубедија, што моите, што самата јас, затоа што оваа професија навистина нема просперитет во Македонија и сеуште постојат предрасуди за одењето на психолог/психотерапевт. Се надевам дека во иднина тоа ќе се промени.

Друга професија што многу ми се допаѓа е новинарството. Им се восхитувам на новинарите, особено на жените, секогаш на местото на настанот, известуваат без разлика на моменталните услови, секогаш во чекор со тековните случувања, секој ден им е нов предизвик. Сепак, повторно, кај нас новинарството не е толку розово и повеќето новинари се партиски војничиња кои известуваат онака како ќе им наредат.

За крај, професијата што ја одбрав. Уште од првиот час англиски во прво одделение знаев дека ќе учам нешто поврзано со јазици. Како мала сакав да станам учителка по англиски, но кога пораснав сфатив дека немам трпение ниту сакам да работам со деца, па се одлучив за превод и толкување, односно сеуште не сум одлучена за едно од двете :)

Someonespecial and pamelche like this.
  6. Hipster

Hipster Форумски идол

Активист за човекови права!
    Медијатор, Адвокат или Судија
    Писател или Сценарист

Најмногу од сите права ме интересирало и жустро сум навлегувала во дискусии за правата на човекот, зашто е нешто што е најзагрозено, најпотценето а толку битно да не речам тоа е сржта, ме тенгира и неможам да останам рамнодушна.
    Што знам секогаш ме привлекувал најмногу тој дел од правото, правата на човекот, зашто иаку сме во 21 век сметам дека сеуште некои основни права се загорозени.
    А нешто надвор сосема од право ми било интересно биолог, ама онаа експериментарна биологија, испитување теории како Дарвин, незнам ама ме фасцинирало тоа од секогаш.

Hopeful and crazylady like this.
  7. doll.a

doll.a Популарен член

Хирург- Не знам зашто али секогаш ми била омилена професијава и сум имала желба и да станам ова но сфатив дека треба премногу премногу учење па се предомислив а и нешто не ми лежеше билогијата :)

Економист- токму за тоа што учам . Едноставно кога за запишав средно знаев дека всушност ова сакам да го учам и ми е доста интересно додека учам работи поврзани со економијата.

8. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Најмногу ми се допаѓа професијата на Берта Додевска :D .Многу сакам да патувам,да откривам нови култури,места ,обичаи.
    Инаку ,во реалноста, мојата професија е од областа на медицината.Уште од мала знаев дека мојот избор ќе биде нешто што е поврзано со медицина.Си играв докторка,ставав инекции.Сакав и работа во лабараторија,да правам лекови.Сакам работа со луѓе,сакам да помагам,лекувам.
    Но,сплет на околности,иако сега работам нешто сосема поинакво од мојата професија,задоволна сум,не се жалам,иако ми фали работата со луѓе.

Annath and Bozica1980 like this.
  9. LoveIsAllAround

LoveIsAllAround Истакнат член

Дали прелистав убаво или се лажам дека не сретнав никакви информатчари и програмери..Мојот сон ...а се надевам во најскоро време и реалност :D

mims-89 likes this.
  10. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

адвокат - секогаш средени пицнати, напернати, претежно се личности со афторитет и се многу ценети. И јас сум со правен факултет, ама имам уште многу до адвокатура, оти сепак да бидиш адвокат не е лесно, тоа е тешка психичка работа што бара, време, трпение, разбирање на правото, богат речник, и многу мислење.

актер - уфф од мала сакав да бидам позната глумица во холивуд, оти никогаш не ми беше тешко да одглумам некоја сцена од некој филм без грешка :lol: многу ми е жал што во нашата држава нема многу иднина во актерството, па за тоа и не се запишав на тој факултет. Актерите си се прича за себе, тоа се личности што знаат што е реално а што не, и можат да преминат многу граници што обичните луѓе неможат. Јас ги рангирам во групата на убави и посакувани луѓе.

11. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Полицајка-некако ми е возбудлива и интересна работа ;)
    Наставник по географија-ја сака работат со деца и обожава географијаа :) :rock:

12. vitomir

vitomir Нов член

Пилот,затоа што сакам да летам. :)

13. Agrona

Agrona Популарен член

Јас студирав македонски јазик за лектор. Ми лежи на душичка тоа, а и тоа си го работам така да дефинитивно лектор по македонски јазик.

14. slatwall

slatwall Активен член

Највеќе некоја канцелариска работа

15. xoxo.Martina

xoxo.Martina Истакнат член

Стјуардеса :) Ќе одам секаде, и ќе земам плата за тоа 8)

16. homealone

homealone Популарен член

Туристички водич ем ќе шетам секаде ем ќе зимам плата за тоа и плус ќе научам многу работи за другите места каде што ќе одам

lovely91 and Agrona like this.
  17. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Сите сметаат дека ако си стјуардеса многу шеташ! Не е точно! :!: Бидејќи тие слетуваат на местото и одат во хотел и следниот ден, пак нов лет. Единсвено ако стјуардеса си можеш да прошеташ ако имаш 2-3 слободни! :)

homealone likes this.
  18. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

донекаде си во право ама сето тоа е во почетокот на кариерата....со искуството , лиценците се плаќа дебело богами....секој пат е во почетокот трнлив :)

Mishela likes this.
  19. Dulceee

Dulceee Популарен член

Aрхитект да, одамна сонував да учам тоа и да станам во иднина, ама од икс причини не сум. Mи се допаѓа како професија, без разлика каква плата можеш да земеш.

Cега студирам дизајн, и си ја сакам струката, ама архитектурава нема да ја прежалам :) ..здравје во иднина можеби.. никогаш не е касно 8)

Hopeful and Mrs.Bass like this.
  20. tessi

tessi Популарен член

Имам повеќе професии каде мислам дека би се покажала во право светло,но сепак како најпосакувани ми се:даночен инспектор,инспектор во финансова полиција или евентуално работа во банка :)