Која професија најмногу ви се допаѓа и зошто?

Discussion in 'На работното место' started by ozbilnazena, May 26, 2010.

1. MilaP

MilaP Форумски идол

Odsekogas sakav da bidam profesor po matematika no poslednata godina od sredno nesto poveke me privlece bezbednost,kriminalistika,carina..i resiv da se zapisam na fakultetot za carina i spedicija.Nikogas ne zazaliv zasto si ja sakam mojata profesija,mi trebase vreme 2 god od koga zavrsiv da se vrabotam na strukata i ne zazaliv.

2. mackica1

mackica1 Популарен член

Исто, потајно сакам да бидам докторка отсекогаш сум ја сакала медицината, најголем демотиватор да не учам тоа ми беше моменталната ситуација и несериозноста кај нашиве медицинари, доктори, болници..

3. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Професорка :inlove:

4. mims-89

mims-89 Форумски идол

Ја прочитав цела тема и можам да заклучам дека 20 страни се вртат истите 5 професии, затоа не има на купишта и дремеме без работа :lol:.

Јас завршив со звање машински инженер, а работам нешто друго - маркетинг, продажба и финансии, а желбата пак моја неостварена е тотална спротивност на овие две професии.

Професија која најмногу ми се допаѓа и одсекогаш сум мечтаела и посакувала да бидам е балерина. Тоа ми е празнина во животов која никако неможе да се оствари. Касно сфатив што сакам, а тоа се почнува од мали нозе, касно беше на 18 години тек да почнувам. Исто така многу посакувам да одберев професија како пијанситка или виолинистка. Тоа ми се омилени музички инструменти, им завидувам и им се восхитувам на оние го се занимаваат со тоа. Секако треба да имаш и талент, не е само желбата доволна. Јас најверојатно го немам, уствари од кај да знам никогаш не сум пробала. :@ За ова се виновни родителите, кога си мал треба некој да ти вроди љубов, да те подбутне, да те запише на нешто, да пробаш да видиш дали те бива за нешто такво... Мене ме тераа на играорна да ме запишат, ама нејќев бидејќи ми беа селанки :D (смотана, цел свет го прошетаа Танец).
    Спортот исто така ќе го вбројам тука, баш ми е криво што одев само рекреативно што не продолжив да се занимавам професионално, ме биваше ептен. Пливање, тенис, одојка, ракомет, баш ме бива за спортови али тоа ти е... ;(
    Тоа ми се идеални професии, а иступив мозок на учење математики (facepalm).

Друга професија која премногу ја сакам, уствари незнам дали има звање и дали е воопшто професија но би сакала да работам во некој резерват низ Африка каде што одлегуваат загрозени видови на животни и се грижат за нив. Само уште за ова не ми е касно. :headbang:

И извинете вака ама многу сте ми смешни кога ќе напишете за некоја професија дека ја сакате, а одговорот зашто - епа зашто си секогаш скоцкан, дотеран, стегнат, штиклициии .... стварноооо? Дека инаку тешка работа е да се дотераш и да опнеш штикла дури и да работиш продавачка во бутик. :rofl:

vichy, najubava2010, kjukli and 9 others like this.
  5. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Отсекогаш сум сакала да бидам нутриционист.

Иако можеби звучам како гурман (а и сликите на Femina Instagram не кажуваат поинаку), отсекогаш сум сакала да се хранам здравo и да пропагирам конзумација на здрава храна.

Иако мојата моментална "струка" не е далеку од нутриционист, во план сум да си ја исполнам и оваа желба.

rainbowec, joy1 and Viktorijaaa5 like this.
  6. jloves

jloves Истакнат член

Контролор на летови..Многу добро платена работа(y)

7. duffi

duffi Форумски идол

Истата ситуација како @mims-89 :tmi:

Студирам гранка од медицината, средно исто.. Моментално во финансии, маркеринг и продажба. На моменти не можам да се препознаат, тоа не сум јас.:D

А колку повеќе работам и се задлобочувам во работата толку ми изгледа по интересно и примамливо. Додека со медицината е сосема друга песна , со неа како да тапкам во место.
    Уживам во работата, а до пред неколку месеци финансиите ми беа ама баш шпанско село.

А што најмногу сакам?:?:
    Ова што го работам сега е нешто што совршено ми лежи. Стално во дружба со луѓе, работно време без станување во 7часот|-), можности за патувања, напредување, повисока плата и позиција...
    И како шо велат погоре стално дотеран :makeup:(туку ова е до човекот не е до работата).

Иако некогаш знам да се запрашам што ме влече повеќе работата или добро платената работа...:wasntme:

8. crimson

crimson Форумски идол

Јас сакам да работам нешто поврзано со дизајн, ентериери ми се особено привлечни. Кога се запишував на факултет не бев сигурна, па решив да одам на архитектонски за да имам повеќе опции.

Исто така мода ми е огромна љубов, ама блогот ме исполнува во тоа поле.

Last edited: Apr 29, 2015
  9. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Не знам колку е професија во вистински смисол на изразот, но отсекогаш сум мечтаела дека некогаш ќе имам сопствен џез-бенд и ќе си пеам на опуштени места. :)
    Не можам да си го замислам живтот без музика, имав и некое искуство поврзано со ова, но тоа беше баш одамна и многу ми е жал што оставивме баш така да ни се излизга низ прсти. Уште не можам да преболам.

Инаку, тотално сум заљубена во мојата професија која ја одбрав и се чувствувам исполнето од таа гледна точка, зашто навистина успеав да се пронајдам тука некаде на границата меѓу уметноста, дизајнот и науката, но музиката ќе ми остане љубов од детството за цел живот и баш ќе ми биде мило ако некогаш ми се отвори можност, покрај оваа професија да успеам да ја вметнам и другава.

10. nencunen

nencunen Активен член

Доктор.
    Бидејќи учам медицина.

11. BestFriends.99

BestFriends.99 Истакнат член

Доктор или медицинска сестра.
    Оти тоа учам и сакам да помагам на луѓето.

12. Читател

Читател Истакнат член

На ум имам неколку професии што сакам да ги работам. Ама гледано во иднината една ќе ми биде статична а сите други како "хобиа" ;)

Една вака што ми текна, сакам да сум бомбаш и да ја дигнам Шител тв во воздух.
    Вака кога се на земја, премногу го тупат :)

Last edited: Apr 29, 2015
    N0NamE likes this.
  13. rainbowec

rainbowec Популарен член

Порано како малечка сакав да бидам фризерка, а кога пораснав и созреав буквално не знаев што сакам, не знаев што со себе.
    Долго време размислував и се преоптеретував со тоа, како може да не знам што сакам да работам?! :?:
    Тек сега во последно време сфатив дека би сакала да работам во некоја продавница со препаративна и декоративна козметика.
    Многу ме интересира и мислам дека за брзо време би научила се што треба и дека би била одлична во работата.
    Има повеќе такви места кај нас ама за жал тешко се влага, ДМ, Космо, Шатци, Yves Rocher... :l:

14. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Од секогаш буквално од многу мала, сум на чуден начин привлечена од детективска професија!
    Значи уште од мали нозе омилени книги, филмови, цртани ми беа баш таквите! И искрено некаде во основно мислев дека тоа и ќе бидам. Наивно мислење дека ако сакаш нешто доволно силно ќе се исполни... После пораснав и сфатив каде јас живеам и што се случува во Македонија... И сега сум студент по економија.

crazylady and Sunshine.Sunshine like this.
  15. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Актер.
    Сакам да работам во театар,на штиците што живот значат.
    Тие се дел од мене а јас сум дел од нив.Тоа е начин на живот,љубов која што можеш само да ја доживееш,а не и да ја опишеш.Без разлика колку и зборови да искористам,мислам дека никогаш не можам да го доловам она што го чуствувам кога се наоѓам на нив. Голема ми е љубовта кон актерството,уште од мали нозе се занимавам со тоа.

mims-89 likes this.
  16. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Колешке :bow::bow::bow: :inlove:

Anna-Banana likes this.
  17. Студентката

Студентката Нов член

Доктор. И се надевам дека еден ден ќе станам.

18. crazylady

crazylady Форумски идол

Новинарка.
    Но за жал никогаш не ми се оствари.

19. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Сакам да работам како forensic anthropologist(не знам како е правилно на македонски, дали е судски антрополог или форензичар). Ме привлекува начинот на кој се открива криминалот. Преку коски од мртво тело се дознава начинот на кој умрел човекот, годините, полот, убиецот, сѐ што е потребно за да се разјасни случајот. Штета што овде во Македонија нема училишта и универзитети каде што може да се изучува оваа проблематика.
    Во краен случај, бидејќи ова што го посакувам е речиси невозможно, би сакала да бидам судија. Нешто поврзано со криминал и убиства.

20. ELEONORA <3!!!

ELEONORA <3!!! Активен член

Мене најмнпгу ми се свига глумата. Затоа што од мала сонував да бидам глумица и ми се оствари тоа глумев во фил а сеа продолжив..

Luciferovog zlo♧ likes this.