Која професија најмногу ви се допаѓа и зошто?

Discussion in 'На работното место' started by ozbilnazena, May 26, 2010.

1. wolf4e

wolf4e Популарен член

Cакам танц,се што е поврзано со танц,секаква музика,обожавам да танцувам,тогаш заборавам на се,ми олеснува,како да се хранам,можам со саати да танцувам и да не престанам,ке ми се оствари желбата ама имам некои работи прво за завршам :wasntme: инаку едно време сакав да сум козметичарка,незнам што ми влезе,ама немам живци за таква работа,лесно се нервирам :| а средно учев за сосем трето :D

2. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Уште од малечка сонував да бидам професорка по англиски јазик. И здравје боже вгодина планирам да студирам тоа. Се надевам дека ќе ми се исполни тој сон зошто нема ништо поубаво од тоа да работиш со деца и да им го пренесуваш своето знаење :)

3. FridaKahlo

FridaKahlo Истакнат член

Идеално би било секој да си ја бира професијата според своите потенцијали, желби, и по сопствен осет да оцени за што го бива и кон која животна област и професија афинитетите му се поизразени, ем ќе имаме поквалитетни кадри, кои со леснотија би си ја вршеле работата, а башка ќе си уживаат во направениот избор. Кога би се одлучувале за изборот на професијата без притисок од родителите, водени од сопствените инстинкти и желби, би имало помалку намрштени клиенти, пациенти и муштерии.
    Ми прошле многу идеи за тоа која би била идеална професија која ќе одговара за мојот карактер и талент а истовремено да уживам во неа.
    Во основно се изроди идејата за изучување на француски јазик, благодарение на Смилчето, наставничка, која рака на срце си ја знаеше работата, а патем воодушевена од моето лезетско изговарање на меко Л, ми ја всади љубовта кон јазикот, која набргу беше заменета со биологијата, па во предвид дојде ликовна уметност, за на крајот да се пронајдам во општествените науки.
    При изборот на професијата одлучувачки фактор ми беше перспективноста на факултетот, расположливата понуда и побарувачка на пазарот на трудот која во дадениот момент отвораше можности, но на крајот се испостави дека е се варијабилно и она што пред 4 – 5 години било перспективно, после завршувањето на факсот, повеќе не е.
    На крај на краиштата предностите и негативностите на професијата ги откриваш кога ќе се зафатиш во костец со неа, а не кога размислуваш за неа.

ubavica25 likes this.
  4. zoki-poki

zoki-poki Истакнат член

Up-side:
    Високи плати (и додатоци на плати),
    редовни примања,
    културна работна средина,
    не си надвор да мрзнеш или да се печеш на сонце и
    наместо ти да трчаш и да молиш/бараш, доаѓаат и те молат/бараат од тебе...
    Down-side:
    Притисокот е (најчесто) голем
    Грешките се недозволиви (можат да чинат милиони)
    Ако работиш во делот за принудна наплата на долгови секој ден те пцујат, колнат и ти се закануваат

ubavica25, Go-Girl and RainBow like this.
  5. starfish

starfish Популарен член

Можеби новинарството. Веројатно гледајќи го татко ми како си го работи тоа што го сака, и патува низ светот, ми се вроди и мене желба. Талентот за пишување ми е од него наследен, па сакав да продолжам со учење за новинарство.
    За жал....кога ќе видам на тв што денес се случува со новинарите кај нас, веднаш се предомислувам. И се тешам дека веројатно е најдобар избор што се запишав на правни студии.

6. Mila92

Mila92 Истакнат член

нутриционист :)

7. trendy

trendy Истакнат член

архитект зашто ми се свиѓа како плаќаат(дебела плата)

ubavica25 and Iva.T like this.
  8. Fearless

Fearless Истакнат член

Моја желба отсекогаш била да имам огромен и модерен козметички салон, со полно вработени и се и сешто дури и си имам замислувано како ке изгледа. И според мене тоа е прекрасна професија, ем секогаш среден, ем секогаш има работа, опуштено работно место и слично. Но бидејќи моите никогаш не ми дале поддршка за тоа, и инсистираа да учам нешто друго поислатливо и поценето, сосема на друга насока сум насочена.. :| и се надевам дека за инает ке ја засакам, не за нешто друго..

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јавен обвинител-врвот во мојата кариера!Може и детктив или истражен судија,сакам да работам и во крим-лабораторија, т.е се што е поврзано со криминалистика.Обожавам да истражувам!
    Инаку непроболена желба ми е медицината,многу сакав да бидам хирург,но ете избрав сосема спротивно,но затоа сега сум окупирана само со сајтови за медицина,серии и филмови и ѓнавам се околу мене,а и од што уште не се „разболев“ :D :D :D .Уф колку се каам,но сепак успеав да го засакам тоа што го студирам.
    А како мала многу сакав да бидам водителка,ми текнува дека често си правев емисии сама:D

10. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Сега уште сум мала и повеќе работи ме привлекуваат. Пеачка :lol: скоро секој сон на сите девојчиња, имам онака океј глас па ќе видиме за натака. Писател. Многу сакам да пишувам проза, раскази најчесто. Само пишувам сега поретко, кога ќе ми дојде некоја јака инспирација и да си се изнапишам. Секогаш си пишувам за некоја платонска љубов и слично. Аах.. Порано повеќе пишував ама обврски и други разни работи, се подзаборава а и се нема време. Кога го запознав него, пак ми се разбуди скриениот талент. :) Би можела да бидам преведувач по англиски, ми одат јазици ама не е нешто што ме привлекува. Јас сакам руски или италијански, не англиски! Сакам да истражувам, ме интересира малку политиката и онака малку криминалот. Би можела да бидам адвокат, добро се расправам хахах :D Абе јас сите професии ги набројав, се сакам да бидам. :lol:

11. love23

love23 Популарен член

Најмногу сакам да работам со деца или професор тоа највеќе ме привлекува. Зошто-децата се најискрените суштества тие не знаат да те повредат.

12. feminna09

feminna09 Истакнат член

Било што поврзано со историјата , археолог, професор .. :) :)

13. violinistka

violinistka Истакнат член

Се што е поврзано со економија ме интересира..:)

14. FBI

FBI Популарен член

Дипломат-ка ;)

marama likes this.
  15. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Уште од мала ме привлекуваа дечиња-малечки, слаткички и затоа се запишав за професор, ама тешкооооо :puke: Се изнамачив една година ептен.

Се запишав на бизнис, не цветаат розички, ама подобро е. Барем знам како се движи светот( на парите секако) :* :$ И полесно е, и тоа многу полесно,а и поинтересно :!:

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Јас би сакала да си имам една голема книжара, цел ден би си работела, би си муабетела со муштериите за книгите, која им се допаднала, каков впечаток им оставила. Би им препорачувала книги, што да прочитаат...Би организирала литературни читања проследени со дискусии. Би го направила најубавото катче на светот за сите љубители на пишаниот збор и мислам дека тогаш би била задоволна и исполнета...

17. tanja6

tanja6 Популарен член

премногу сакам да патувам и најмногу би сакала да работам нешто поврзано со туризмот,да бидам туристички водич,имам своја туристичка агенција и сл.или како оние на травел ченел,да патувам по цел свет и снимам репортажи од туристички локации.малце сакам нели? :D блазе си и и на нашава Dодевска,си се изнашете по светов,и јас сакаааааааааааамммммммм.. :D
    п.с мојата професија е професорка,работев неколку недели како професорка на замена,и некако искрено си се разочарав од професијата,колку ја искомплицира владава работата на професорите,демек да ја унапредат наставата а уствари само ги заробија професорите по цел ден да имаат обврски,да пишуваат извештаи,внесуваат све у компјутер итн итн.а и денешниве деца уопште немаат респект кон професорите,имаат преголема слобода не слушаат на часови се караат со наставници и сл.катастрофа.

18. red

red Истакнат член

Детектив-ме привлекуваат мистерии, а воедно сакам и да ги откривам.
    А пошо студирам на музичка академија би сакала еден ден да сум познат изведувач (според музичките способности) или би се задоволила со професор во средна музичка школа, бидејќи сакам да го пренесам своето знаење (толку, колку шо имам), посебно на деца кои го сакаат тоа.

19. pufi-cufi

pufi-cufi Популарен член

се што е поврзано со козметологија..шминка,педикир , маникир , депилација,надградба на нокти итн итн....тоа е тоа што ме исполнува,па планирам да отворам мој центар за убавина.

20. Night.Star

Night.Star Истакнат член

Туристички водич-поради патувањето нормално, запознавање нови култури, луѓе, места...ахх..