Јас скроз се согласувам со тебе, ама ако нема некој пари да даде за на приватно а има 300 евра за да ги даде државно, што мислите дека ќе направи? За колку толку да не проаѓа голгота. Тешко на таквите кои немаат ич. И не се само пациентките "виновни" за тоа. Виновен е целиот систем. Лесно е да кажеш ако ти бараат мито зошто не пријавиш. Оди пријави па врати се пак во истата институција да те пораѓаат. Нејќам да знам како ќе помине жена во таков случај. А да не зборам колку се исфрустрирани некои доктори, сестри и специјализанти државно. Мислиш треба да им се клањаш за да те погледнат и да го завршат тоа за кое си отишла. Како да не земаат плати од тоа што НИЕ плаќаме здравство. Срамота е. Да не си им у кожа на некои луѓе. А на форум правдина може да си делиме до 101 и назад.
И жените што не дале пари по инвитра се спремни на све само за да заврши се како што треба. И нивното бебе да умре боли исто како на онаа што се измачила со инвитра, каков муабет е ова, ај ако нема проблем со забременување ќе направи друго бебе, не мора толку да и се обрнува внимание.
А бе мене со вакви коментари жена на жена не ме погаѓаш, некои работи се нелегални низ цел свет со причина, а причината е сите да имаат иста достапност на здравствена нега, не да се делат трудниците по класи во болниците, а секоја од нив плаќа здравствено осигурување цел живот. Што не беше ти како жена солидарна со жените кои што немаат пари и што мораат да трпат се и сешто. Јас уште во првиот пост кажав, перфектно ги разбирам, јасно ми е дека нема од денес за утре да се смени и не треба трудница во најранлив период од животот да се бори против системот, само коментарот ми беше на тоа дека го романтизирате митото, благодарност било, ваше право си било, бебето било многу чекано и така натака. Оние трудници што немаат пари за под рака ги подзаборавате малку, а не се малку.
Кој спомна такво нешто?!!! Чие бебе е помалку вредно?! Не ги мешај работите и без потреба не напаѓајте.. Ти ако не сакаш да дадеш подарок или мито или како и да се вика е твој проблем.. Што не се дрзнете да ја напаѓате државата дека некој дава илјадници евра за ин витра???
Mila nema potreba jas I ti da komentirame ti ostani so tvoeto mislejne jas so moeto nemam potreba da se opravdam nekomu ❤
Има врска..сите сме плаќале здравство за да имаме бесплстни прегледи, породувања , ин витра..комплетно лекување од страна на државата. Не знам зошто со таква иронија пишувате за тие "посебните".. Греота е за секоја жена да се плаши како ќе помине.[/QUOTE]
Кога никој не би давал мито како што е по европските развиени земји не би имало дискриминација никаква и докторите и општо цел персонал би бил принуден да се однесува соодветно оти реално не би можеле да прават поделба кого да тинтрат а кого не . Мене да ме прашаш ама ИЧ не ми се оди приватно да не сум будала толкави суми да плаќам ако човечки и убав третман БЕЗ мито ме следува на државно . Абе цел систем кој поаѓа сепак од нас пациентите е за никаде . Ама и ние си ја поттикнуваме таа градација и деградација помеѓу пациентите и до утре да негираме е џабе . Поентата е да не го нормализираме и романтизираме нештото што е противзаконски и да го прикажуваме кско нормален составен дел на јавното здравство како што посочи другата членка .
Цел систем се распаѓа..напаѓајте ја државата..Проблемите се подлабоки и не доаѓаат од нас..пациентите..
Јас денар не дадов, бев со договорен царски кога докторката беше на смена. Никој не ми побара пари и супер поминав. Не велам дека нема доктори или сестри што бараат пари ама не велам ни дека нема пациенти што НУДАТ пари. Како и да е, за да се спречи сето ова треба масовно да се пријавува. Од друга страна пак на тој начин ќе се спречи и легалното крадење од страна на приватните болници.
Далеку од тоа дека го романтизирам, имам на повеќе наврати пишувано дека денар не им давам зошто веќе им плаќам здравство. Затоа и ќе одам приватно да се пораѓам. Ама да намалиме доживљај дека од нас све трга. Си има и институции што тоа треба да си го контролираат. За една работа не се сложиле луѓево кај нас ние сеа сите ќе се сложиме дека никоја нема да дава мито за да имаат сите ист третман. Аха, важи. Затоа и зборам не дај боже да си им во кожа на тие што мораат да одат државно и да се надеваат дека ќе ги послужи среќата. Не се осеќам дека имам право да ги коментирам дали дале или не пари (иако држам на ставот дека е мито и е погрешно), кога јас ќе одам на приватно да се пораѓам и знам какви ќе ми се условите и негата.
Пак не ми одговори како е поврзана цената на инвитро со правото на бесплатен пораѓај. Ако има некаква поврзаност, посочи ми ја да ја размислам, а не само коментар напишан со цел да се удри на емоција, греота, вака, така, а без одговор на прашањето. Греота се жените што плаќаат осигурување цел живот, а добиваат дерење и навреди зошто немаат пари да платат нешто што веќе им е платено. Инвитра има 3 бесплатни, а цените за инвитра се скапи секаде низ свет. Инвитрото може да кошта милион евра и пак нема врска со тоа дека секоја трудница има право на бесплатен и безбеден пораѓај. Или инает, ако јас се мачам и плаќам, и ти ќе плаќаш. Освен ова не гледам друга поврзаност.
Не ја разбираш суштината..Не сакам да плаќам/плаќаат ни породување, ни ин витра, ни лекови...а зошто бројот на ин витра да е ограничен?! Дали е ограничен бројот на породувања?! Има жени кои раѓаат по 5,6..
Извини што ти се убацувам вака ама приватни болници не те крадат. Ако сакаш да платиш ќе идеш таму ако не ќе си идеш државно. Напротив државните крадат
Сакав да кажам дека не се ограничени породувањата, а ограничени се ин витрата. Оваа тема не е за нас пациенти. Државата направи тотален хаос секаде а особено во здравството. Може до утре да се објаснуваме..ама џабе е. Ова овде е се труло..
Smiri si gi strastiteNi jas ne sum neshto mnogu zadovolna od nasheto zdravstvo i eve kolku za info dotichniot i prefalen od ovde TRANSFUZIOLOG na visoki ddimeri,mutacii mi dade mislenje deka treba da prekinam so kleksani na kraj od prvoto tromesecie.Mi se sluci i mene spontan i ne znaesh vo kakva sostojba bev ama ne sakam sega okolu toa.I da znaesh sto prirodna selekcija bilo toa shto mi se slucilo (a se beshe ok i so dvata ploda). Malku vnimavajte so debative,aj ke si se teshime nie odredeni a na drugite ke im umuvame. Nishto nasocgeno kon tebe,no navistina me iziritira tvojot komentar.
Тоа е легална кражба што го прават тие, затоа што цените се нереални. Работам во компанија со странци и заради тоа што немаат осигурување идат по приватниве кај нас, самите кажуваат дека е прескапо и нереално дури и за нивен стандард.