Ama sepak od nekade pocnuva problemot taka ? I tie sto imaat da dadat 300 za mito a ne 2000 evra za na privatno , pa potkupuvaat na drzavno indirektno gi osudivaat na milost i nemilost ovie sto moraat da otidat tamu a nemaat IC da se krstat kako ke pominat oti onie sto imale 300 sakale kolku tolku da ne minuvaat golgota,avtomatski ovie bez banka dadeno se ostaveni na lotararija da se krstat deka sepak ke im se pogodi nekoj covecen .. Do utre da negirame mozeme ama nie sme pocetokot na problemot .Ima i doktori sto od prva baraat odredena suma ama taa suma od nekogo im bila ponudena dobrovolno pa videle deka taka mozat da profitiraat pa im se usladilo a ima i takvi pacienti sto sami si nudat . Sekoj so svoj stav do utre moze da ja nategame ni ednite ke se predomislat ni drugite , na krajot na denot sekoj ke si prodolzi kako sto si ima zacrtano so svoj stav i toa e .
Како можеш да кажеш дека од пациентите е почетокот на проблемите?!! Целото уредување и контрола е одозгора. Хаосот е од таму направен...
Јас не се натегам. Пак ќе речам одам приватно немам право да зборам како и е ни на таа со 300 ни на таа без ич. Ни ние што одиме приватно не сме солидарни со тие што ич немаат, а уште толку ги фрустрираме државниве доктори, сестри и сите останати (ова од искуство со клексани си го пишувам... ако сум имала пари за приватно серклажи и прегледи да правам ќе сум си ги платела и клексаните приватно). Ама дека се почнува и завршува со нас, не е така. Јас не велам дека нема одговорност кај пациентите ама да се убедуваме дека САМО таму е одговорноста .... не.
И јас како тебе, скоро се на приватно..и еднаш отидов за рефундација на клексани..Па тоа беше драмење, докажување, мрчење..Па си се ругаат меѓу себе доктори..
Осигурување ако немаш е друга прича. Немој да мислиш дека и во државните клиники е ефтино. Јас кога бев трудна и кога правев Торч анализи отидов државно и баш видов ако немаш осигурување беше исто колку приватно да плаќаш.
A zosto takov haos nema vo privatnoto zdravstvo ? Zatoa sto sekoj plaka na salter i toa e toa a ovde vo javnoto zdravstvo plakame SEKOJ mesec i isto taka ne treba nisto dopolnitelno da se nudi nitu da se bara . Ajde razmisli ako pocneme da nudime plus mito i vo provatnoto zdravstvo pak ist haos ke naravime , pak ke bide - aaaa ovaa plati samo na salter za mene nema 500 evra nema da ja tintram , kako sto e ovde - aaaa ovaa plaka samo zdravstveno sekoj mesec nema da ja tintram ke ja tintram taa sto mi podade 500 evra .
Za sto gi frustrirame drzavnite sestri i doktori , za toa sto sekoj mesec od nas plata zemaat ? Epa privatnive ako nie dobrovolno ne otideme nisto ne ni zemaat sekoj mesec . Drzavnoto zdrsvstvo e deka deka poskapo od privatnoto napravi edna prosta matematika kolku pari se slevaat od nas tamu cel nas raboten vek ?
Во приватното здравство нема хаос зошто директорите направиле ред и ако се пожали пациентот за нешто, може веднаш да лета вработениот. Не им се дава можност за злоупотреба.
Ама не ми ја објаснувај мене таа математика, јас многу убаво знам колку пари оставам на здравствено а малтене не го користам. Објасни им го на исфрустрираните на државно што не земаат плати ко у Систина или Ремедика и се изживуваат врз тебе. И ти викаат толку клексани можам да ти препишам за повеќе приватно ќе си ги земеш секако приватно си одиш... мислаааам...
Epa togas sme istomislenici super I ne gi frustrirame dojkorite od javnoto zdravstvo sto begame na privatno oti tie vo tandem so blagodarnite pacienti ne brkaat od javnoto . A istite tie zemaat plata i od nas sto odime da se lecime privatno taka da nemaat za sto da bidat isfrustrirani tuku im se usladilo da se odnesuvaat vaka i da si zemaat pod raka .
Ouuu veruvaj deka ako pocneme da nudime mito i tuka ke se pravi selekcija pomegu pacientite . Ama nie si kutime i tie si kutat, si zemaat plata za toa sto ne lecat i tuka se zavrsuva prikaznata .
И јас сум имала спонтани затоа и имам право да зборам. Осетлива тема или не тука за се се зборува нема на некој ѕвезди да му симнувам и да го тапшам по рамо дека се е океј. Проблем со здравството е ОГРОМЕН, зошто? Бидејќи сите доктори упатени повеќе со ризични бремености отидоа во приватните. И во приватните добро знаат дека не смеат да чекаат до термин со нив ама затоа државните уво не ги боли и јас да бев државно исто ќе ме снајдеше ништо поразлично од другите затоа и се решив за приватна. Не е дека дел од државните доктори не знаат како треба али чекаат паричиња е тоа е целата работа. А ти можеш до утре да се љутиш колку што ти душа сака реалноста е таа.
Можно е и тоа да се случи, ама една грешка и ќе летаат. Приватниот сектор не простува..Кој доктор а ги имаше многу, што го фатија со мито, му ја одземаа лиценцата, го затворија, го казнија?! Никој... Германците не се попаметни, само имаат систем на контрола, мотивирани вработени..казни ненормално големи. Пациентите ги принудија на вакво однесување...за жал
Ne sakam da navlagam vo detali zatoa sto sekogas postoi moznost nekoj da me prepoznae , no pred godini nesto mi se sluci i morav da odam na drzavno poradi toa sto vo toj moment nemav da si platam privatno lekuvanje , ne ni sakav iskreno zatoa sto ne ni pretpostavuvav kolku loso mozam da pominam na drzavna na GAK . E sega za volja na vistinata nemav ni pari za da davam mito taka da bev ostavena na milost i nemilost ama togas doznav za toa deka moze taka da bide do togas naivno veruvav vo zdravstveniot sistem . Zena smestena vo ista soba so mene si imase vrski za razlika od mene (mito ) razlikata pomegu nea i mene odnosot na personalot bese nebo - zemja ! Nikogas ne sum se pocuvstvuvala tolku mizerno kako vo tie nekolku dena , samoto toa sto gledav kolku razlika ima pomegu mene i nea za nekolku stotini evra sto vo momentot gi NEMAV . Uzas pominav niz pekol bukvalno ! Od togas sega koga sum vo moznost posledno nesto ke bide da go podrzam toj iskvaren sistem i da pravam nekoj da se cuvstvuva kako sto jas se cuvstvuvav vo tie mizerni momenti !
Верувам. ..и далеку дека јас ги поддржувам, но не натераа на такви работи. Имав лоши искуства и на државно и приватно. Во приватна болница во очи ме гледаа и ме лажеа дека е се во ред а ми враќаа ембриони еден ден развиени.Пари?!! Еден куп дадени..Секој се снаоѓа како умее.
Не би да расправам на темава, меѓутоа читајќи од страна или како родилка што нема услови за приватно коментарите делуваат дека на државно одиме како во кланица буквално. Вчера се породив во државна болница во внатрешноста без да имам некои врски и до сега и доктори и сестри се сите прекрасни. Вечерва на секои 15-20 мин доаѓа сестра да ми објаснува за доење, како бебето правилно да фати и се останато. Е сега и јас не очекувам црвен тепих или златни лажици да има. Доволно ми е што е чисто, има персонал за се што ми треба. Бебето е згрижено. Ни масажи, ни фризури, ни ништо останато и не очекувам. Коментарот ми е со цел на тоа дека доволно сме под стрес сите трудници, а не секоја има финансиска можност да си дозволи приватна болница, па уште и да се стресува како ќе обезбеди пари за таму или дали ќе остани жива во државно или не знам што.
Ми прочита мисли, неколку пријателки сега брзо се породија, не се пожалија воопшто. Чисто, културно, доктори како што треба.
Imash pravo tochno i zal mi e e veruvaj bidejki samo toj shto stradal za dete moze da razbere...a koj ti reche deka nemash pravo jas,pa mi se zakachi? Vidi jas ne pobarav nekoj da me tapsha tuka ili pa uteha da si baram (nitu eden komentar ovde ne mi e takov). A deka se ljutam daleku e od toa osobeno ne pa na tebe i tvoite komentari. Aj sega drugarkite tvoi neka pukaat na mene SLOBODNO i sobiraj si lajkchinja