Задоволна сум, учествуваше активно во целиот процес на пораѓање, инсистираше за природен пораѓај, кога видовме дека можеби нема да биде, се договоривме за царски. Сепак бог сакал да е природно. Постпартум доаѓаше да ме виде, раната, бебето. Задоволна сум.
Како се породи природно или царски? Јас со првото супер поминав,сега ми ја следеше бременоста ама многу е назаинтересирана некако и незнам за каде да се одлучам за пораѓај ….
i privatno plakame i taka da se ponasaat, mene poveke me plasi nestrucnosta na sestrite tamu doktori samo ona sto e poiskusna drugite se nekoi novi…..
Искрено случајно се погодив кај него на последната контрола. Тој ми предложи прием и случајно се погоди утрото во родилна. Многу фин, смирен, позитивен, секоја чест.
Многу културен и професионален. Кога јас се пораѓав спремаше докторска теза. Со персирање, со културен разговор, со предупредување на секоја постапка и активност, известување за се... Тимот е битен, не само докторот. Јас го слушав и него и специјализатнтката и бабицата... сите беа гласни и јасни што треба. Плус и докторот знаеше да ме намести за да се заврти бебето за да не морам на царски, многу се плашев од царски. Многу добро функкционираа како тим. ме слушаше и мене кога зборував. Сестрите ме заборавија на бокс 4 саати по пораѓај, он беше на друг пораѓај и им се развика одма да ме средат. Утрото дојде да ме види, ми даде терапија, и си отиде. Наредното утро кога ме пуштија, од една Јованова ли каква беше, со 15 специјализанти ми дојде и прегледот и беше на кревет и ми рече крени газот! Рашири да видиме раната! Ајде дома. Од две метра сите гледаа. Никој не дојде да види стомак, никој не ме крена да застанам на нозе, првиот пат пробаа и се онесвестив и после не дојдоа. Сама станав кога бебето ми се задави и одев по ходиници. Жално што не беше на смена докторот, може ке ме прегледаше пред да си одам и ќе ме застанеше.
И од друго место слушнав за докторот и тоа случајно паднав во муабет и ми го пофалија дека е добар и стручен и најбитно си ги припазувал пациентките после пораѓај. Лично искуство не сум имала со него можеби и ќе се сретнам месециве кога ќе одам во амбуланта
Во првото таа ме породи и супер поминав.Искрено многу внимателна,позитивна,насмеана пред се организирана,секако и сестрите што беа со нејзе. Јас имав природен пораѓај, со лесно..
Jas imav mnogu traumaticen poragjaj so nea, mnogu bese fina i kulturna se dodek ne se iskomplicira i ne ja fati panika. Pa pocna so navredi, vikanje. Poragjajot mi traese od 10 nautro do 22 i 30 vecherta. Poradi nea sum so traumi. Ne ja preporachuvam.