Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кој факултет да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од elenapfp, 7 февруари 2010.

1. macaaa93

macaaa93 Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    ќе може некој да ми појасни за полициска академија (или факултет за безбедност)- Скопје??плс

2. The.Ring

The.Ring Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    25
    Правен факултет во Скопје или Штип ?

3. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.226
    ^ Скопје, мислам дека дефинитивно е подобро од Штип.

4. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Ова кога ќе го прочитам ме вади од кожа.
    Разберете се веќе еднаш, учење на памет не е учење а правото уште помалку.
    Има доста логика и доста работи кои треба да ги поврзеш. Пред се за право треба да имаш голема љубов, желба.
    Незнам колку те влече правото, колку си елоквентна, колку си способна за тоа, размисли што тебе те влече повеќе.
    Сега како што правен го направија 3, што се вика без мастер сме никој и ништо.
    А и ќе ги смалуваат квотите и на правен и на економски што е најмапетно нешто што сум го чула.

5. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Многу погрешно размислување имаш дека правниот факултет можеш да го завршиш ко од шала само затоа што имаш `добра меморија за да учиш на памет`.
    Не знам кој ти ја дал оваа дефиниција дека правото се учи така, ама морам да ти кажам дека е сосем погрешна. Признавам, и јас истото го слушнав пред да се запишам во средно. Правниот смер го карактеризираа како таков. Бев излажана.
    Правото треба да го сакаш, за да можеш да го научиш. Потоа, треба да имаш општи познавања од правото. И што е исто така важно, бар според мене, гледањето на вести уште 12-13 години не затоа што ме терале туку затоа што сум сакала да гледам, ми помогнало многу.
    И јас имам добра меморија, но капацитетот и големината на материјалот не идат во корелација со меморијата. Имаш материјал кој е ужасно обемен, па ако мислиш дека напамет ќе научиш римско право или недај Боже казнено, подобро не се ни запишувај на Правен факултет.

Извини за директноста, но треба да знаеш во што се впушташ. ;)

6. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Правниов факултет ми е излишан, секој втор кај нас е на правен..
    Јас се мислам помегу психологија-родови студии или пак бизнис и менаџмент .. :^)

7. ani22

ani22 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2010
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    303
    Што мислите за медицинскиот факултет или висока медицинска школа во Битола насока физиотерапет,
    запознаен е некој од вас ? добро , лоши страни ? има ли преспектива ?
    кажете ми се што знаете :)

8. HappilyLoved

HappilyLoved Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    17
    Ама баш нема везе.

Јас сум на факултет во Штип, а сум од Скопје и со 100% сигурност ти кажувам дека тука е подобро. Во Скопје не се замараат многу со студентите, ги пуштаат сите со 10ки за да не ги гледаат во другата сесија, али тој со 10ка во Скопје, ако помине со истата оцена тука во Штип, ја идам да се бесам. Треба стварно да учиш за да поминеш.

Факултетите се мерат според тоа каде поубаво ќе научиш, а не каде полесно ќе добиеш повисока оцена. Скопскиот универзитет е на 1во место само затоа што е многу постар од Штипскиот, а 90% од професорите се од Скопје. Само што тука е друг начинот на оценување и бодување.
    Можам да ти кажам за во Штип за физиотерапевт, за во Битола незнам :)

9. Shoe-Gal

Shoe-Gal Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    178
    ова ми е многу некако неточно ?!

10. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ама воопшто со ова не би се согласила.Учам на Скопскиот универзитет и знам дека не е така.

11. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
    Опа! Некој на Марс живее! :D

На LilBaby, Plavusa.17 и Doozy им се допаѓа ова.
  12. HappilyLoved

Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    17
    Немај гајле, на иста планета живееме ;) Не е неточно, ко што реков живеам во Скопје студирам во Штип, значи пред да се запишав убаво се информирав и самите професори кажаа дека е полабаво во Скопје. Тука се собираат поени, таму од секое полагање имаш оценка и оценувањето е нешто ко во средно. Прашував и другари и другарки од средно и тие истото го кажаа. Не паметувајте многу пред да се распрашате ;)

13. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Абе од сите студенти таму кои мака мачат ти, која не ни имаш искуство со студии таму, најде да паметуваш дека на сите 10ки им пишеле :D :D :D Дај, не зезај.
    Знаеш ли ти дека на тој факултет има професор кој нема пишано 10ка ever!?
    Не го деградирам Штипскиот, ама па ти Јустинијан го направи курс за почетен англиски :D

14. HappilyLoved

Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    17
    Хаха и тука има многу такви што ти викаат дека само они знаат за 10, па ај ќе видат кој ќе добие повеќе од 9ка. Еве ти чист пример. Од кај мене што завршија 80% се запишани на стоматологија и виша за забен техничар, јас во штип се запишав. Кога зборев со другарки, вака ми рекоа: „Требаше тука да се запишеш, имаат 3 пати у неделата предавања и вежби, пола не ни идат, а сите се со 10ки.“ Тука сакаш неќеш мораш да идеш на предавање иначе добиваш минуси, со секој минус ти се одзема бод, а ако направиш 3 минуса од вежби или предавање немаш право на потпис и немоеш да полаѓаш испит. 9 поена имаш фора да изгубиш ако сакаш да имаш 10ка, а треба и да го скинеш г'зот од учење за да ја заслужиш.
    И не биди буквалиста, поентата ми беше дека многу полесно можеш да поминеш таму со 10ка него тука, читај убаво.

15. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Види вака: прво ми беше смешно, веќе не ми е.
    Гледам сакаш да ги убедуваш сите тука дека на Штипскиот универзитет навистина се бара да го згрееш столчето. Јас тоа нема да го порекнувам затоа што нит студирам таму, нит познавам некој кој студира таму. Ќе ти верувам на зборот.
    Ама ќе те молам да не зборуваш на памет за студиите на Скопскиот, еве стрикно за оние по Стоматологија. Брат ми дипломира на тој факултет, и не знам дали до толку фатално е се‘ таму променато во рок од неколку години (брат ми се запиша пред 6, а дипломира лани) или па другарките те ду*еле на здрав памет, ама тоа ти се драга моја чисти глупости. Медицина е тоа, нема зезанција, предавања и вежби имаат секој ден и ЕДНАШ да не појдеш на вежби асистентот веднаш ти префрлува, а во најлош случај можеш и потпис да не добиеш.
    Е за болдираното најмногу се смеев. Ако сите така лесно поминуваа, па уште и со 10ки, немаше брат ми да помине едно цело лето во учење и да спие со черепот до него затоа што морал Анатомија да учи. И да не испадне дека ете брат ми го земам за пример, има тука феминки што дипломирале таму, тие би можеле да потврдат.

И не сум буквалиста. Не се трудам да ти читам мисли и да ти откривам скриени значења на напишаното. Не го врти муабетот ако немаш контра-реплика. Речи Згрешив поарно. Кој признава, пола му се простува ;)

16. HappilyLoved

Се зачлени на:
    4 февруари 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    17
    Хаха, ги гледам како учат, дома не се прибираат а книгата ја фаќаат ден пред испит. Незнам за брат ти, ти кажувам моменталната ситуација каква е, пишав и дека пред да се запишам се распрашав кај професори, сами кажуваат дека е полабаво у Скопје и да беше таму подобар универзитетот сигурно немаше да бидам будала и да се акам до Штип, да трошам и време и пари. А сигурно професорот ја знае подобро ситуацијата каква е.
    Во врска со присутноста, кажаа дека на вежби идат а на предавања се немаат појавено. Тука несмееш да не идеш ни на едно ни на друго, 3 минуси се доволни за да не добиеш потпис, а зависи од професорот една колешка со 2 минуси не доби потпис така да префрлувањето не е ништо асистентот не оценува на крај.

Брат ти е на стоматологија, во пишаното конкретно станува збор за забен техничар, не стоматолог.
    И не го вртам муабетот, се враќам на тоа што ми беше целта со пишаното, а кога ќе згрешам ќе ти признаам ;)
    Смеј се, смеењето е здраво.

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ооооо ќе се згазам од смеа :rofl: :rofl: :rofl: А HappilyLoved жити се ти што студираш во Штип? На кој факултет си?

18. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Јас колку што сфатив од нејзините постови - виша заботехничка. Или па стоматологија... :?:

19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Кд отворим индекс, многу промаја мава због десетке, од нуле и све то... Па га затворим. :rofl:

А, бе, ај да речеше дека со 6ки ги пуштаа, може и ќе си помислев дека има некоја врска тоа што го зборуваш. Ама 10ки на државен, па уште и на медицина, уф, уф. Убаво ти мачкал некој очи. :) Да ја добиеш, треба едно убаво, варено јајце да го снесеш, и ќе ти ја стават со многу голема тежина во пишувањето. :D

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    секој втор, па и не баш, ама затоа па 50 посто од старт отпаѓаат т.е не го завршуваат!
    А па бизнис и менаџмент изивни малку се!
    Молим лепо сега Економски стана со најголема посетеност, 900 во генерација, ти се молам!