Дефектологија спаѓа под Филозофски факултет. Се учи 4 години. Јас пред да се запишам, размислував за дефектологија. Треба да знаеш дека треба да имаш доста јако срце и голема љубов према работата. Тие деца со кои понатаму ќе работиш, мене лично ми е доста тешко да ги гледам во таква состојба и иако сакам да им помогнам, сметав дека нема да можам, тешко е. Факултетот не е којзнае- екстремно тежок ама тешка е работата. Мислам од тој аспект што тешка е глетката.
Не студирам ама сакав и ова да го запишам (бев заинтересирана за сите факултети ) и имам доста пријатели кои студираа/т. Доста е тежок, полагаш колоквиуми и пак после испит. Книгите се доста големи, захтевни, професорите (како и на секој факултет) знаат да бидат терсене. Имам другарки кои се откажале од факултетов, неможеа да искочат на крај, а имам па и познаничка која има доста добар просек и супер и оди, веќе е на крај (а и двете завршија средно стручно/ правен смер). Значи како и за секој друг факултет треба да имаш љубов кон правото и да сакаш тоа да го студираш, да ти биде интересно. Времето за предавање е солидно, немаат глупав распоред, имаат една слободна недела пред колоквиумска. Колку што знам на правен нема бранење дипломска туку со последниот последен испит- на некој начин дипломираш.
Ликовно ми беше едно од најголемите задоволства во прва. Професорката реди коцки, цилиндри и различни тродимензионални форми и треба да се нацртаат и да се погоди перспективата. Втор семестар се работи со јаглен и се прави нешто слично, само со поедноставување на формите.
Стварно не ве разбирам кога прашувате на кој факултет да се запишете на форум Не само што тука никој не ве познава и не ги знае вашите способности и амбиции, туку тоа треба да е ЛИЧНА одлука со која треба ВИЕ да живеете понатаму секој ден...свака част што ја доверувате на некој друг
гледам темава е стара, штета. Сакав јас да предложам трет факултет, ама веројатно девојката веќе се запишала..
Како што јас ја разбирам темава, тие нема да се ослонат на нашето мислење и одма да не послушаат, туку на некој начин подетално да се каже нешто за факултетите за кои се заинтересирани, да им се објаснат позитивните и негативните страни во врска со некои факултети, вработување и слично и тие мислења можат да им бидат од помош кога ќе донесуваат одлука.
Дали има некој што е на факултетот за физичка култура планирам таму да се запишам па имам некој прашања?
Секоја година ли се организираат екскурзии по завршувањето на годината? Годинава е 12 дена, Италија и Шпанија 350 евра. Ако некој бил нека каже впечатоци и како си поминал, каква е програмата.
Дали некој шо нема појма од математика да оди на архитектонски факултет и од средно економско училиште? За цртање ме бива ама не баш
Ако сакаш да ги посетуваш, ќе си седиш цела недела во Скопје зашто толку траат. Се одржуваат на Архитектонски и мислам дека секогаш се на почетокот (првата недела) од јули.
Јас! Отидов на архитектонски од уметничко, ниеден час математика цело средно, од втора положив ама битно положив А за цртање ако немаш осет и малку бар талент џабе ќе ти биде се
добро, жити бога, што бараш на архитектонски ако немаш појма математика и не те бива баш за цртање? Знаеш дека тие работи се суштинатана факултетот нели? Како планираш да завршиш? Ајде океј, еве ќе завршиш (кога-тогаш) и како планираш да работиш после кога нема да си добра во тоа? Свашта..