Оваа година сум четврта средно и едни од опциите за факултет ми се градежен и архитектонски факултет, ако има некој запишан на овие факултет ако сака нека ми пише лп.
Здраво дечки,јас сум 4 година среднo-природно математичко Б подрачје и сакам да се запишам на ПМФ-наставен кадар биологија па би сакала да ми кажете свое мислење и дали некој е запишан на тој смер.Тешко/лесно? Предавања секој ден? Дали се задолжителни? Дали оди лесно полагањето? Какви се професорите? Со колку поени примаат во државна квота. Инаку многу сакам биологија и спремна сум да учам,да бидам упорна и да успеам. Очекувам било каква информација
Не студирам на биологија ама за секој факултет ти е најбитно ова што си го пишала. Особено допрва ќе фали кадар на биолози така да и не е баш дека нема да е перспективен.
@Njad ако толку сакаш биологија и си спремна да се посветиш целосно на студиите нема да имаш никаков проблем. Секое искуство е индивидуално и не може да оформуваш мислење врз база на кажувања од други студенти. И да е тежок факултетот, ако имаш желба ќе го завршиш.
Здраво женски, 4-та година сум средно и ме интересира дали некој е запишан на правен факултет каде учи новинарство? Кое е искуството и дали е добра работа и вреди да се запише и да се оди во тој правец?
Не сум сигурна каде да го поставам прашањето, па еве тука. Дали има некое фајде да завршам факултет во странство ако се вратам и работам во Македонија?
Знаењето и искуството кое ќе го стекнеш никој нема да ти го земе, но дека тоа ќе ти биде наградено во Македонија - нема. Ако отидеш да студираш во странство верувај нема да посакаш да се вратиш назад.
Ако имаш можност да студираш во странство, go for it. Ќе имаш далеку повеќе шанси во животот. Може ќе.останеш таму, а ако од Х причини не сакаш да останеш, ќе си имаш знаење и диплома, па ќе се бараат шанси и тука.
Еви ви подетално ако се одлучувате за приватниве факултети. Американ Колеџ - океј, се цени и кај македонските работодавци . Признаен во Европа и Америка. Океј цена. Испити и се друго спаѓа во цената , нема дополнителни трошоци. УТМС- катастрофа македонските работодавци не го ценат , спорна акредитација во странство . Не вреди за цената која е астрономска. Испити се доплаќаат плус, и униформи и останати материјали. СО ЕДЕН ЗБОР НЕИСПЛАТЛИВО. -Европски и Фон- поефтина варијанта на приватен факултет, добри се за таа цена. -Бизнис Академија Смилевски е исто како некој курс да завршите, океј цена. -Славјански е на многу лош глас.
Здраво. Сакам да споделите мислење со мене за факултетот во Штип угд за фармација. Дали е добар факултетот, колку се плаќа партиципација и се друго да ми пишете во лп ако може ?
Da mozam da go vratam vremeto ni sredno ne bi upisala a kamoli fakultet, 16 godini potroseni vo "obrazovanie" frleni vo kanta, za 16 godini kje mozev stotina kursevi i praksi da zavrsam i da bidam milioner sega i toa so prakticno znaenje.
Сите приватни кај нас се изгор за знаењето и перспективата што ја добиваш, за тие пари ако стварно сакаш да научиш можеш да поминеш во Словенија/Австрија/Германија (таму школарината е бесплатна или скоро бесплатна, а парите би го потрошила за сместување и остало)
Здраво, 4та година сум и сакам да се запишам медицински(Скопје или Штип), па сакам да прашам како одат уписите, дали се стигнува со учење и предавања, со колку отприлика поени можам да влезам во државна квота и сл. Ве молам за ваши искуства
Има фајде . И во Македонија ќе работиш за странци бидејќи при вработување ги преферираат нивните дипломи. И ќе договориш плата која е 6 пати поголема од просечната.