Јас сите што ги знам, а учеле надвор, овде имаат фини плати. И тоа знам од различни професии: бизнис, сметководство, технолог, политички науки...
Прочитај во Медицински факултет темата. Многу се учи, се полага постојано, бодови 98 и да се надеваш на приватна квота, претходната година последниот примен имаше 75,5-6, ама имаше стотици со по 99 бода
Што и да одберете да се запишете , најважно е вие лично да го сакате смерот и факултетот што сте го одбрале . Се друго е бадијала . Јас не се запишав на факултет , бидејќи не сакав . Истото би го направила и денес . Што и да одберев во тој момент , немаше да сум среќна со изборот . Знам дека вака тешко ќе најдам работа , но тоа е што е . Не можам да учам нешто што не ме привлекува .
здраво дали може во странство да се работи со било кој факултет но овде да е завршен? извинете не знаев каде да прашам ако не е за овде избришете
Здраво девојки, сакам да запишам факултет за физиотерапевт ама да не е Скопје се мислам дали Штип или Битола. Со оглед дека работам прва година сакам да ја запишам вонредно па после од втора ако може да се префрлам на редовна. Кој е според вас подобар и дали ќе можам да се префрлам?
Ти ја препорачувам Битола поради тоа што градот е поактивен и болницата е регионален центар Зависи од поените,последниот примен имаше 97,4 а,200 примаја.Нека извадат конкурс од уким оваа година и види си ги резултатите од матура па потоа можи да размислуваш.Ако сакаш за повеќе информации и сега можиш да ми пишеш
Мислам дека не може од вонредно да се префрлиш на редовен, само обратно. Рачунај дека немаш многу опции за работа во мк во иднина и дека ќе ти требаат доквалификации.
"Фини" плати се разлилен поим за сите нас. Странците во Македонија не доаѓаат затоа што ние сме најпаметните и најспособните, туку затоа што нашиот бруто час е низок, или еден од најнискиот во Југоисточна Европа. Така што "договарање" плата секако може да важи, но само за дефицитарни или специфични кадри, кои и немаат есап никаков да студираат надвор, па после да се враќаат во Македонија.
Не спомнав странци. Зборам за некој што учел надвор и тука работи за наша фармацевтска компанија и заработува добро. Друг што исто студирал надвор, на друга област, и сега работи како консултант за странци, но во Македонија. Себеси се бројам тука, значи зборувам од прва рака.
Повторно да споменам, "фини плати" и "добри плати" е релативно и зависи од многу фактори, вклучително и професијата. Сигурна сум дека за мене и за тебе добра плата значи различно. Странците ги споменав во смисла дека е сосема природно фирма која не работи со Македонија, туку со Европа или светот, врти поголем капитал и со самото тоа има поголем буџет за плати. Но сепак, платите на странците во нивните матични земји, нашите во странска земја, нашите тука во соработка со странци и нашите тука со наши фирми се различни и тоа е многу нормално.
Секако, кој колку троши е индивидуално, но земено колку е просечна плата во државата, плата од 1.500 до 4.300 евра мислам дека е солидна. Е, сега, да работевме во странство, зборувам легално, ќе беше и Европска платата, ама голем дел ќе одеше на кирија, а овде тоа не плаќаме. Но, квалитетот на животот би рекла дека надвор е сепак подобар, од ова што го имаме дома.
Не се разбираме можеби. Рејнџов на плата ти е малку длабок, но небитно тоа. Тоа е плата која ја добиваш од странство, не од домашна компанија, и таа веројатно не ни влегува во статистиката на просечната плата.