На некои факултети не ни бараат одредени предмети да ги имаш полагано, можеш со кои било полагани предмети да се запишеш буквално, само на некои факултети има ограничување. Додуша може и со предмети шо не се сродни да аплицираш секаде, само кратат по некој поен ради несоодветни полагани предмети ама таму кај шо нема многу конкуренција за упис, не менува тоа многу. Можеш да студираш скоро се што сакаш после средно. Највеќе продолжуваат нешто медицинско зошто е сродно, поврзано и тоа го сакаат, не дека мора тоа да се запише после средно.
Можеш, ама за матура ќе треба да полагаш предмет кој се бара на тој факултет, еве на пример ако си електро ќе треба математика екстерен.
А со економско - правно, на медицина ( физиотерапев, логопед, фармација...)? Се изнапрашав но за роднина ми е и многу ми е важно
Може, на медицинските тие што се тригодишни, а на фармација секако ќе може дека слаба е конкуренцијата последниве години. Само ќе се намали број на поени дека несоодветни предмети на матура, особено на интерните, ама дека не се конкурентни не е проблем.
Финки или филолошки? Имам уште 1 година да размислам за факултет, но не можам да одлучам што е поперспективно.
Многу контрастни професии. Бирај го факултетот според своите интереси, само така ќе си успешна. На сила се е потешко. За просперитет, ФИНКИ ти нуди далеку подобри можности, но пак ќе речам, ако не ти е по мерак џабе...
Сакам во странство да одам, затоа мислев Финки дека можеби ќе е подобар избор. Инаку ги сакам јазиците и информатиката, гимназија сум средно, не можам да одлучам. Ме интересира и филозофија, но со тоа не знам работа дали има.
Вратите кон странство ќе ти се отворат кога ќе се посветиш на она што го сакаш. Ако навистина те интересира информатика и програмирање, учи тоа. Јазиците можат да бидат и многу убаво хоби и ќе си задоволна од секој аспект. Ако на прво место ги чувствуваш јазиците и општествените науки, оди кон тоа. Не можеш да погрешиш.
Здраво на сите Дали некој/а е запишан на факултетот за безбедност во Идризово и ве молам ако може некој да сподели повеќе информации во врска со овој факултет, поздрав
Тотална утка, освен ако немаш врска за после, секако. 5 луѓе познавам со овој факултет и сите работат професии кои немаат врска со факултетов. Додуша една е обезбедување во Никоб, тоа би било најблиското нешто.
Dali na finki ima premnogu matematika i ima li nekoj smer tamu kade sto ima najmalku matematika i koj e toj. I dali e tolku mnogu tesko kolku sto lugjeto kazuvaat?
На ПИТ се учи математика само прва година, но таа е важна со цел да се развие логичкото размислување кое ти е потребно за програмирање. Мое мислење би ти било да размислиш 2 пати за факултетов ако не сакаш математика, но тоа е само мислење, ти секако најдобро си знаеш.