1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кој факултет да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од elenapfp, 7 февруари 2010.

1. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Како прво, ако знаеше да читаш ке водеше дека прашав за моја блиска роднина, јас завршив факултет пред 10 години но си признавам не сум "експерт" како тебе ниту ме интересираат да знам детално за сите факултети.
    Под 2. Не е исто да имаш 20 и пријател од 25 пр, но Кога тие твои измислени пријателки биле 19 год , ти си немал ни 14, тешко девојка да се дружи со малолетно дете, и целиот тој период на студирање па уште и да расправа со дете потешко било, кој предмети итн , но тука имаме и лични работи да речам, за нејзе било претешко за друга може лесно како и се во животот, се е индивидуално. Она што за тебе е претешко може за мене да е најлесно и обратно.
    И под3. Пази како се изразуваш и не преогај на лични навреди , јакиот тип кој се уште не знае ни што да се запише а утре се уписите мене ке ми кажува немало да положам?
    Гледај си за себе и пишувај измислици кои се толку проѕирни. И не ти ни барав образложение.

На Anyshka и sino.o.oka им се допаѓа ова.
  2. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    3.355
    @ЕлЕкТрАш⚡️ кај бараш совет па и дрска... И да, дете си, може да имаш 30+ и пак да бидиш детиште во мозокот. Ама тоа не е поентата де. И да, „незнам“, се пишува „не знам“. Со среќа утре на упис.

Последна измена: 28 август 2024
    На Ana Marija 1, Anyshka и @oneday им се допаѓа ова.
  3. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Не се споредува медицина и ветерина. Ветерина може да се споредува со земјоделски. И најчесто и со него го споредуваат. Зошто навистина прелесно е.

4. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.359
    Допаѓања:
    11.965
    Секој факултет си има тежина. Ветерина е еден од потешките факултети, не е само да положиш туку треба утре да имаш познавање од нештото што си полагал. Можеби критериумите не се како на медицина, можеби е полабаво во однос на прашања и испити, но не е за потценување. Една грешка во двете професии кошта живот. Немојте никој факултет и ничија професија да ја потценувате

На CameliaMiller, Pixi5, Anyshka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. EmporioIvankov

EmporioIvankov Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Јас еве со завршен земјоделски се дупнав од смеење на ова шо го имаш пишано, повели ќе ти платам, дојди и положи некој од следниве предмети во едно седнување.
    Ентомологија
    Фитопатологија
    Исхрана на Растенија (океј ова не е толку тешко ама е обемно)
    Педологија (ако ја учиш книгата на Ѓорги, рачунај си 1100+ страници каде главна тема е земја...ултра досадно)
    Биохемија (нема книга, учиш тоа што ќе запишеш на предавање, ако успееш Зоки да го дослушаш)
    Стандардизација на зеленчук и цвеќе (Ја има онлајн книгата, оваа кој ја запомни цела, на здравје нека му е)

Не знам друго што интересно вака за муабет, има многу обемни предмети, ќе го издвојам Ентомологија затоа што знам колеги кои го имаат полагано 13 пати, тоа ти се отприлика година ипол да одиш во секој рок.

На Cosmic Girl, CameliaMiller, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ЕлЕкТрАш⚡️

ЕлЕкТрАш⚡️ Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    ви благодарам за поправката :) инаку ако сте толку паметна да ме исправате би ве посоветувал да ги научите и родовите во нашиот јазик бидејќи електраш се однесува на машки род и НЕ СУМ дрска туку дрзок ако веке исправате некого гледајте и вие да немате грешка во вашиот одговор,а да не заборавам, ви благодарам за посакуваната среќа :) и убава вечер посакувам

7. ЕлЕкТрАш⚡️

ЕлЕкТрАш⚡️ Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Со ова се согласувам, добро кажано.

8. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Ај, ќе замаглуваме очи колку тешко е на шумарски и земјоделски. Во ред.
    Да кажеш дека земјоделски е тежок, тогаш навистина се сомневам во твоите способности.

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ЕлЕкТрАш⚡️

ЕлЕкТрАш⚡️ Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    мислење за електро?

10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.236
    Допаѓања:
    12.850
    @Just.do.it извини ама зашто цело време ги потценуваш сите факултети освен медицина ете и кој друг, веројатно техничките?

Според тебе вака ко што читам, сите сме требале да учиме за да станеме доктори, инженери, програмери и слично.

Што добиваш со тоа што ги потенценуваш факултетите и останатите професии кои не се перспективни воопшто според тебе?

Остај ги луѓето кај што сакаат и кај што имаат желба, таму да се запишат. Ако се заебат, нивен проблем.

Веројатно би требало да знаеш дека инсистирање и форсирање на некој да упише, а потоа и да работи нешто што не сака ќе биде огромен проблем за личноста, макар и не знам колку пари да заработува.
    Џабе пара ако се фрустрираш и нервираш секој ден и работиш на сила.

На Cosmic Girl, Mr. Scratch, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  11. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Ама јас го имам учено, научено и завршено? Ти немаш стапнато на земјоделски. Од каде тоа дека е лесен факултет?

Си се сомневала во моите способности? Лол, колку ниски удари, ама тоа кажува повеќе за тебе отколку за мене.

На CameliaMiller и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Како јас ги потценувам факултетите?
    Факт е дека на шумарски и земјоделски се запишуваат најслабите ученици од средно. Факт е дека тие факултети се многу полесни за разлика од другите.

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Перспективен и баран факултет. Ама и доста тежок во поглед на материјал и во поглед на полагање.

На ЕлЕкТрАш⚡️ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    124
    Извини кога имаш ,,големо знаење" за сите факултети, што имаш ти завршено ?
    Сигурно си била запишана на некој од овие факултети па зборуваш од лично искуство. :rofl:

На Ana Marija 1 и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Па и да е од лично искуство, зарем тоа не му дава тежина уште повеќе на она што го тврдам?

16. EmporioIvankov

Се зачлени на:
    10 ноември 2023
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.180
    Еј реков дека ќе бидам фин, и сабајле имав еден нефин одговор. Ама више кога ми ја напаѓаш дипломава по форуми, ајде да се решиме.

Прво, крајно несериозна си како личност, затоа што немаш стапнато на факултетитве, а даваш паушални оцени колку било лесно или тешко. Еве јас ќе ти речам нема лесно и тешко има просто и сложено. Затоа што и земјоделски и шумарски обработуваат комплексни интердисциплинарни прашања. Работиме главно со хемија, биологија, генетика, во огромен дел и со педологија, микробиологија и ентомологија, како и вирологија.

Би рекол дека чистите факултети како ПМФ, каде одиш и учиш една дисциплина, се и генерално полесни затоа што фокусот е само на една гранка, односно математика, работиш само со математички концепти, јас не работам само со математички концепти, јас работам со физика, хемија, математика, статистика, генетика и од мене се бара да можам да разбирам и прости и сложени концепти во овие полиња.

Второ, имаш завшрено (се надевам) психологија на Филозовски, немаш ни С од СТЕМ за да даваш оцени дали ни е тешко или не. Врати се во реалноста.

На Cosmic Girl, boo3, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  17. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    148
    Хехе, Edinstveno spored tebe e "prelesen" што ми дава до знаење дека уствари е еден од потешките факултети
    Друго, штом во името има медицина, штом учат буквално се од биологија, хемија, анатомија на сите животни, биохемија, фармакологија, анестезија и хирургија , операции нормално на животните, итн можам да кажам медицински е за луѓе, ветеринарен медицина за животните, со земјоделски не можам да го споредам иако учат и за растенија, пчели, здрава храна и здрава околина итн што им дава поширок избор за работа а богами и високи плати, од 70-90 000 ден ... Ако не штом си запнала ке го споредувам со машински..
    Нека си иде и студира кој што сака , со среќа на идните студенти
    Твоето мислење искрено ми е небитно кога е реално лажно и потценливо кон сите кои не спаѓаат во твоите фаворизирани факултети
    Screenshot_2024-08-28-19-07-33-793.jpg

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    А што очекуваш дека самиот факултет ќе каже дека е непрестижна професија?
    Земаш од нив пост, нормално дека ѓе го фалат.
    Реков дека препрепрелесно се положува.
    Тоа што ти се најде навреденА од моето мислење, не е мој проблем.

19. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Хахахахахаха
    Еј баш СТЕМ учите вие на земјоделски.
    Факт е дека најнајнајслабите ученици се запишуваат и завршуваат на земјоделски. Тоа самото говори колку "тежок" е факултетот.
    Патем, другар имав кој студира на земјоделски, буквално неписмен беше.
    Е па сеа ти види....
    Патем филозоФски е.

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.684
    И јас сум кадар на филозофски но никогаш не би го запишала,земјоделски е поперспективен од истиот.
    Битен е крајниот резултат со земјоделски имаш работа со филозофски можеш да вртиш плескавици во Мек во странство.
    И да ветерина воопшто не е лесен факултет.
    Реално сите смерови на филозофски се за дупло полесни од истиот.
    Како и да е,ветерина е убав факултет нуди можности и за приватен бизнис и деца ако имате желба запишете се.

На Akapulka, CameliaMiller, Ana Marija 1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.