мислам дека е така за многу факултети Медицина,правен,безбедност исто џабе е дипломата А не знам си мислам валда му треба на народов семеен советник,социјален работник .. не знам шо да запишам
Џабе е да, ама барем на другите факултети ќе научиш нешто. А дека му треба социјален работник и сл. имагинарни професии, одговорот е не.
Исто. Дури и полошо. Мислиш за учителка од прво до петто? Ништо тоа. Не си го губи времето. Според мене вложи се во некоја струка која не е општа, значи општата популација да нема исто знаења од таа струка која ти си ја учела на факултет.
Дали у вашето фаворизирано странство вака мислат за имагинарните и непотребни професии, или само да се паламуди? Сите ајти инженери ај да сме и доктори, пошо најбитни и најценети се, све друго е гола вода. Само да се потценувало бе.
wtf?! Не знам за други смерови али Психологија ептен се учи. Ја морав да го прекинам ради што заминав у друга држава. Сега се вратив али немам некако желба да продужам. Два факултети недовршени имам Едниот на филолошки до 3та стигнав, со Психологија 1ва само. И двата од љубов ги запишав уопште не калкулирав колку се перспективни.
Wtf? Психологија се учи многу? Хахахха Како не. Знаеш дека ни 1/10 не се учи во споредба со тоа што учат во странство? ПС. психолог сум, ДИПЛОМИРАН баш на Филозофски. И не живеам во мк.
Хахаха ова ми дава мотивација да го запишам и јас како втор филозофски Ја си мислам ми е касно за факс имам 24години..
Јас завршив на Економски пред неколку години и можам да кажам дека програмата е безвезна, застарена, професорите си прават некој огромен авторитет - едноставно односот студент-професор и тотално безвезен. Океј е за да добиеш диплома и некоја насока - ама ништо повеќе од тоа. Да имам мое дете во државава и стварно да биди со капацитет за учење не знам дали би дала финансии за да се школува тука. Сите факултети се хаос - од програма до однос на професори до целата таа администрација, студентски домови итн…
Работам по струка да - но никогаш никој не ми ја побара дипломата. Знам еден куп од факултет кои не најдоа работа. А знам и луѓе кои без завршен факултет најдоа работа. Според мене најбитно е да почнеш од негде да работиш и потоа да знаеш соодветно да се продадеш на пазарот. И ќе заборавев - јас почнав како практикант, а потоа година дена со минимална плата - на многу луѓе тоа му е проблем и ги разбирам - но јас бев со став дека од некаде морам да почнам.
Сум била практикант и знам многу што биле и ретко кој добил вработување после тој договор од 3 или 6 месеци. Во една фирма од сите што бевме ни еден не вработија (а повеќето беа веќе со некакво работно искуство) а во друга само еден вработија. Најчесто немаше слободно место или пак и да се отвори некое работно место пак вработија таму некој друг. Секоја година си зимаат практиканти како испомош најчесто лето кога се годишни одмори.
Moze iskustva za ekonomski? Konkrento smer finansii i smetkovodstvo. Kako se profesorite? Dali ima mnogu materijal za ucenje? Te teraat da bubas se na pamet ili? Dali nudat moznost za praksa? Ve molam za iskustva