Форумџика на годината

Кој факултет да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од elenapfp, 7 февруари 2010.

1. Најубаф на свет

Најубаф на свет Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2025
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    102
    Искрено не сите сакаат да се пикнат во државна администрација. Така било порано кога немало силен приватен сектор и избор. Верувам дека таму каде што си сега повеќето работат приватно, имаат боледување, породилно, здравствено, слободни денови, одмор. Во Македонија има слаб приватен сектор, нема конкуренција, избор на работни места, но недостаток на работна сила ќе ги регулира сите работи во иднина. Веќе во многу професии има недостаток на добри работници и газди прифаќаат секакви услови да ги задржат.

2. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    2.818
    Точно затоа што многу од младите се иселени заради тоа што нашиот неправеден систем ги вработува неквалификуваните кадри поради тоа што се деца, братучеди итн. на нашите функционери.

За државните институции, не би кажала дека не сакаат да се пикнат. Како што имаат покачување на платите сега...

3. Aska123

Aska123 Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Mislenje za fakultetot za bezbednost 1 va godina sum no mnogu ne mi se uci a sakam da bidam inspector sto da pravam i iskustvo so ovoj fakultet i prodmfesorite

4. Ecaecushka

Ecaecushka Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Se zapisav na fakultet koj ne mi e po kejf i poveke ucam da ne recam so sila. Go zapisav zatoa sto na nekoj nacin bev primorana od roditelite deka vo idnina ke mi pomognat vo praksa i ke mi go prepustat familijarniot biznis koj e vo taa bransa. Na dva uma sum, dali da prodolzam so fakultetov ili da zapisam toa sto vsunost sakam. Sto bi odbrale na moe mesto?

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    43.177
    Па имаш две опции.
    1. Сигурна работа и тоа со фамилијарен бизнис со што нема да треба да се замараш со прашањето за вработување. Ова е огромна привилегија, буквално нема да се мачиш после дипломирање. Минус е тоа што со сила ќе учиш и работиш и можеби и ментално ќе ти биде измачувачки фактот што не си ги следела своите желби. Но од кај знаеш, можеби ќе ја засакаш струката.
    2. Ќе запишеш тоа што сакаш, ќе вложиш повеќе во себе и сама ќе се избориш. Можеби и повеќе ќе напреднуваш ако си навистина мотивирана и амбициозна. Минус тука е тоа што нема да ја имаш таа загарантирана финансиска стабилност за брзо време и полесно би се разочарала, особено ако тоа што сакаш не е многу барано.

Јас би ја одбрала втората опција, бидејќи никогаш не би можела да станувам секој ден за на работа од која ми се враќаат нозете, без разлика колку е платена. Убаво размисли си за себе, кои ти се тебе желбите, дали сакаш комфорт, дали сакаш да ризикуваш, дали навистина се гледаш во другата професија...што и да одлучиш нема да биде погрешно.

На Trexane и Ecaecushka им се допаѓа ова.
  6. Ecaecushka

Ecaecushka Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Mojot izbor e medicina, no od druga strana se plasam sto mnogu cekori se potrebni za da stignes do nekoe zvanje i na kraj moze nisto da ne bide. Kako prvo 6 godini e samo nastava kako sto znam , posle toa mislam deka se dopolaga nekoj ispit za da steknes licenca za opst lekar, pa posle uste 4 god ako odis na specijalizacija. I na kraj prasanje e dali ke najdes rabota bas vo toj domen. I kolku se plateni lekarite.
    Ako ima nekoj doktor na forumov moze da spodeli iskustvo.

7. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.184
    Допаѓања:
    9.990
    @Ecaecushka Според мене,

Би ти предложила да направиш трезвена, подлабока анализа.

:*:Семејниот бизнис
    Најпрво, дали зборуваме за стабилен профитабилен бизнис со иднина и простор за раст и развој или нешто што опстанува во моментот?

Бидејќи не е исто да наследиш "империја" и нешто што може да згасне за 5-10 години.

:*:Факултетот што го сакаш
    Второ, дали медицината ја сакаш затоа што ја чувствуваш како повик или само бидејќи ти звучи попрестижно од моменталниот факултет?

Ако ја сметаш за свој животен повик, тогаш вреди да се оди по тој пат - дури и ако е потежок.

Но ако ја сакаш само затоа што звучи подобро од сегашниот факултет, тогаш ризикот е да заглавиш во нешто уште потешко и подолго.

:*:Заклучок
    Ако бизнисот е баш голем, стабилен и со добра долгорочна прогноза, можеш да го завршиш од стратешки аспект.

Бидејќи финансиската сигурност купува мир и слобода, и создава простор подоцна да правиш што сакаш, па и да се надоградуваш, а и никогаш не е доцна за ништо.

Ако бизнисот не е толку сигурен и другата професија ја чувствуваш како свој повик, а не како бегство од првото, тогаш подобра е втората опција, бидејќи ризикот и онака е присутен.

Воедно, ако нешто е вистинско за тебе, не може да го упропастиш со еден погрешен избор. Може да го заобиколиш, да одиш по подолг пат, но она што е за тебе и твое, пак ќе си дојде на свое место :*:

На Ecaecushka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.127
    Допаѓања:
    43.177
    Епа те погодив... :D
    Да, 6 години е додипломски, скоро 7 додека земеш лиценца и тоа ако завршиш во рок. Специјализациите се 5-6 години отприлика, неколку се само 4. За жал иако постојано се збори дека фалат доктори, за работните места мора врски, особено ако сакаш специјализација. Платите се океј тек за специјалистии(во превод после 30-35 години), за млади општи лекари и специјализанти се ужасни со оглед на опсегот и одговорноста на работата. Пак ќе ти речам, не мора да размислуваш катастрофално, само биди сигурна дали би одбрала една поголема жртва за нешто кое навистина го сакаш или загарантирана работа со тоа што можеби нема да си исполнета. Сметај дека и среќата игра улога, како за сѐ. Ни еден пат во животот не е загарантиран однапред. Со среќа.

На Ecaecushka му/ѝ се допаѓа ова.