1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кој факултет да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од elenapfp, 7 февруари 2010.

1. Алекс К

Алекс К Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    12
    Завршив 4та година гимназиско образование и бев на смерот јазично-уметничко Б. Јас сум креативна личност и сум заинтересирана за секаков вид на дизајн, уметност, музика, филм, пишување и психологија. Најпрво сакав да се запишам на графички дизајн, но скоро сите факултети за тоа се приватни:worried: Се мислев за Универзитетот во Охрид, но гледам дека е повеќе насочен на математика, физика, кодирање и некако не ме привлекува толку многу. Во слободно време пишувам песни, книги и сценарија. Во план сум да го научам FL Studio. Исто така дизајнирам интериори, логоа, облека и сл. Не знам што да запишам, а и не можам да најдам соодветен факултет. Помош!

2. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.285
    Допаѓања:
    18.069
    Ако имаш просек, мој совет е да не се ограничуваш само на факултетите во Македонија. Има стипендии низ цел свет.

На Алекс К и ана банана (: им се допаѓа ова.
  3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.499
    Допаѓања:
    6.147
    Размисли за архитектура, малку е напорен, доста време ќе поминеш на часови исто ќе имаш многу изработки за дома.. Само треба да знаеш дека и покрај тоа што е државен е скап факултет бара многу работи да купуваш за да можеш да извршиш задача дадена од факултетот. Има математика, и предмети поврзани со физика ама не се на некое екстремно тешко ниво.. Има и приемен испит, сите уметнички на УКИМ мислам дека имаат приемен испит (барем така беше јас кога завршив средно) така што за што и да се одлучиш следи кога има приемен и подготовка за да не закасниш со уписите.
    Друго можеш да размислиш за ликовна уметност, музичка уметност, драмска...

На Алекс К му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    10.184
    Јас би го разгледала Американ Колеџ ако ти паѓа во некоја опција бидејќи е приватен факултет, меѓутоа братучетка ми со истиве квалификации и интереси како тебе се запиша на внатрешен дизјан, преинтересно и е, сега и мастер запиша таму, така што мислам дека би ти се допаднало. https://www.uacs.edu.mk/programs/undergraduate/school-of-architecture-and-design

На Алекс К му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ана банана (:

ана банана (: Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2026
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    49
    Истото сакав да го пишам.
    Разгледај надвор од Македонија, не ти се добри универзитетите тука а повеќето не се ни признаени и тешко се нострифицираат ако во иднина сакаш да заминеш од земјава.
    Србија има многу подобри универзитети.

На Алекс К и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.640
    Допаѓања:
    21.823
    На факултет во Словенија.:l:

На eliesaab, Eunoia, Алекс К и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mr. Scratch

Mr. Scratch Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    4.216
    Не е доцна за надвор? Колку што знам многу порано се започнува целата постапка.

8. Алекс К

Алекс К Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    12
    Од 1ва до 4та година ми се сите 5. Земам школарина бидејќи сум со еден родител и незнам дали би било проблем доколку не студирам во државава.

9. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.285
    Допаѓања:
    18.069
    Ти пишав во лична порака.

10. abovethesky

abovethesky Нов член

Се зачлени на:
    22 октомври 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, искуство со смерот Меѓународни и интеркултурни студии, какви се полагањата, дали повеќе се полага усно или писмено (дали е многу строго)? (може и лп да ми пишете) :)