Кој факултет да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од elenapfp, 7 февруари 2010.

1. Алекс К

Алекс К Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    12
    Завршив 4та година гимназиско образование и бев на смерот јазично-уметничко Б. Јас сум креативна личност и сум заинтересирана за секаков вид на дизајн, уметност, музика, филм, пишување и психологија. Најпрво сакав да се запишам на графички дизајн, но скоро сите факултети за тоа се приватни:worried: Се мислев за Универзитетот во Охрид, но гледам дека е повеќе насочен на математика, физика, кодирање и некако не ме привлекува толку многу. Во слободно време пишувам песни, книги и сценарија. Во план сум да го научам FL Studio. Исто така дизајнирам интериори, логоа, облека и сл. Не знам што да запишам, а и не можам да најдам соодветен факултет. Помош!

2. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.329
    Допаѓања:
    18.310
    Ако имаш просек, мој совет е да не се ограничуваш само на факултетите во Македонија. Има стипендии низ цел свет.

На Алекс К и ана банана (: им се допаѓа ова.
  3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    6.296
    Размисли за архитектура, малку е напорен, доста време ќе поминеш на часови исто ќе имаш многу изработки за дома.. Само треба да знаеш дека и покрај тоа што е државен е скап факултет бара многу работи да купуваш за да можеш да извршиш задача дадена од факултетот. Има математика, и предмети поврзани со физика ама не се на некое екстремно тешко ниво.. Има и приемен испит, сите уметнички на УКИМ мислам дека имаат приемен испит (барем така беше јас кога завршив средно) така што за што и да се одлучиш следи кога има приемен и подготовка за да не закасниш со уписите.
    Друго можеш да размислиш за ликовна уметност, музичка уметност, драмска...

На Алекс К му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    2.663
    Допаѓања:
    11.240
    Јас би го разгледала Американ Колеџ ако ти паѓа во некоја опција бидејќи е приватен факултет, меѓутоа братучетка ми со истиве квалификации и интереси како тебе се запиша на внатрешен дизјан, преинтересно и е, сега и мастер запиша таму, така што мислам дека би ти се допаднало. https://www.uacs.edu.mk/programs/undergraduate/school-of-architecture-and-design

На Алекс К му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ана банана (:

ана банана (: Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2026
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    49
    Истото сакав да го пишам.
    Разгледај надвор од Македонија, не ти се добри универзитетите тука а повеќето не се ни признаени и тешко се нострифицираат ако во иднина сакаш да заминеш од земјава.
    Србија има многу подобри универзитети.

На Алекс К и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    23.170
    На факултет во Словенија.:l:

На eliesaab, Eunoia, Алекс К и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mr. Scratch

Mr. Scratch Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    4.216
    Не е доцна за надвор? Колку што знам многу порано се започнува целата постапка.

8. Алекс К

Алекс К Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    12
    Од 1ва до 4та година ми се сите 5. Земам школарина бидејќи сум со еден родител и незнам дали би било проблем доколку не студирам во државава.

9. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    5.329
    Допаѓања:
    18.310
    Ти пишав во лична порака.

10. abovethesky

abovethesky Нов член

Се зачлени на:
    22 октомври 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, искуство со смерот Меѓународни и интеркултурни студии, какви се полагањата, дали повеќе се полага усно или писмено (дали е многу строго)? (може и лп да ми пишете) :)

11. aduso

aduso Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Колку е перспективна високата медицинска школа-Битола?