Кој ќе оди на одмор во Грција?

Discussion in 'Патувања и одмори' started by viki44e, May 19, 2010.

1. rossonerka

rossonerka Популарен член

Зашто водата да не е топла во Јонско море? Па јонското е едно од најјужните мориња во Европа, едно од најсолените а велат и едно од потоплите.
    Парга не е ич далеку инаку.
    Со кола за 6 саати, со автобус саат - два повеќе.
    Ако се оди преку Битола од Скопје има точно 506 километри.
    A и патот е нов, што се оди накај Крф, Парга, Лефкада, Кефалонија... така да тоа не е многу воошто.

Зависи каде одиш, така и цените.
    Банана мислам од 10 до 20 евра беше.
    А падобранот кај што гледав пред некоја година дал 70 дал 80 евра беше.
    Многу сакам и јас да летам, ама и страв ми е :P

femina90 likes this.
  2. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Зашто водата да не е топла во Јонско море? Па јонското е едно од најјужните мориња во Европа, едно од најсолените а велат и едно од потоплите.
    Парга не е ич далеку инаку.
    Со кола за 6 саати, со автобус саат - два повеќе.
    Ако се оди преку Битола од Скопје има точно 506 километри.
    A и патот е нов, што се оди накај Крф, Парга, Лефкада, Кефалонија... така да тоа не е многу воошто.

Нема врска што е јужно кога има претежно ладни струи. Затоа ден може да е топло, ден да е грч ладно, утредента пак топло итн. А и зависи од човек до човек, ама ако некој е научен на Егејско тогаш тешко дека Јонско ќе му биде топло. Од Скопје до Тасос кој е одалечен 400 и нешто км со автобус патував точно 10 часа и пола час на траект, тоа беше со стариот автопат. Со новиот нека е пократко и 2 часа, значи остануваат 8. А ако е Парга 506 км одалечена тогаш е повеќе од 8 до таму. Нормално, зборуваме за патување со автобус како што напомена девојката дека ќе одат преку агенција.
    На крај краева, нека пишат тие БИЛЕ за точни информации, џабе е јас и ти да се правиме паметни ;)

3. Chivas

Chivas Истакнат член

Парга и не е многу далеку, сега зависи од кој дел на Мкд тргнуваш , зошто друго е да тргнеш од Битола а друго е од Скопје , каде што имаш +2 саати возење.
    Ако сте оделе до Крф , и не ви било многу далеку тогаш нема ни Парга да биде.

А за водата во Парга , во средина на Август месец имам отидено и само 2 дена останавме таму бидејќи водата беше камен ладна .
    Јонското море е поубаво и почисто и посолено а за тоа дека е потопло , е различно на сите места .
    На пр. на Крф не е иста водата ,во Дасиа , Гувиа каде што е понечиста ама потопла отколку во Палеокастрица каде што е проѕирна водата ама исто камен ладна. А сепак и двете места се на Јонско море.

4. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Може ли за 400 е да се најде пристојно сместување, со појадок,ручек и вечера,за 7 дена во Грција? Предлози?

5. livert

livert Истакнат член

Zа тие што биле кој Kрак е најдобар и зошто? ( во смисла на водата каква е ,плажите,медузите и ежињата колку се застапени итн..) гледав слики и вториот крак ми изгледаше интересен таму кај островите ... Kе ми доаѓаат гости и сакаат да прошетаат на краците.некој предлог каде е најубаво?

6. ana-girl

ana-girl Популарен член

стар е постот читав мислењето и не си во право.. бар јас така мислам :)
    аспровалта и неа врасна се многу слични и се оддалечени половина час пешки одење дури и помалку
    во аспровалта плажата е песок и да има камчиња ама преовладува песокта :)
    и не можи водата во ставрос ( 90 % сигурна сум ) да е почиста кога тоа е пристаниште имам и ставрос одено
    ноќен живот има нешто подобар неа врасна :D позз :*

7. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Јас вчера се вратив од Метаморфози , Грција и сега на 20ти ќе одам во Полихроно. Убаво беше во Метаморфози, фамилијарно место е повеќе. Плажите беа супер, бев и во Никити и таму се уште поубави.

8. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Различно е во врска со јонското море ,јас лани кога бев на Лефкада и во Ксамил 12 дена водата беше топла преубава за бањање ,а другарка ми прехлани беше на Крв и рече дека имало денови кога била топла ама и денови кога заради струите била грч ладна :)

9. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Вака сега...според мене секој од краците си има своја убавина. Првиот мене лично ми е омилен, затоа што е некако најраздвижен, градчињата се доста живи, има места за излегување, убав провод и слично. Такви места се на пример Ханиоти, Калитеа (дискотеките се некаде еден км оддалечени од Калитеа), Пефкохори, а има и фамилијарни места како Полихроно на пример, идеални за фамилијарен, мирен одмор. Водата е убава, топла и чиста, на плажите можеш да најдеш и песок и камчиња, плажите се доста тесни ама долги.
    Вториот крак е исто така убав, природата е прекрасна, шумите, плажите и сето тоа. Но тука има повеќе хотели, доста помирно е во однос на првиот крак, идеално за опуштен одмор, без галама, журки и слично.
    На третиот крак не сум била за да ти кажам, ама сум слушала дека има едно место, мислам Ouranopolis се вика...доста го фалат. :)

И за медузите и остататите животинки :D па зависи како ќе ти се погоди, во Август медузите се најзастапени, ама не е нешто загрижувачко. Јас барем кога одам ретко ги гледам.

livert likes this.
  10. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Бил ли некој во Катерини?
    Ме интересира какво е местото, плажата, има ли за шетање, кафичи и сл.

11. pupymor

pupymor Активен член

Грција е супер место вреди да се оди јас еднаш одам во јуни(и секогаш е супер времето)а потоа во август повторно или во грција или во Турција :)

12. livert

livert Истакнат член

Tи благодарам на одговорот ,веке резервиравме хотел на првиот крак Kриопиги се вика местото најверојатно направивме добар избор ,имаше исто така убави хотели и Oуранополис и Nеос Mармарас ама незнаев како е таму а гостите ми се странци (не се заинтересирани за нокен зивот) ама сепак нај сигурен ми беше првиот крак. E сега имам уште едно прашање освен плазите има ли нешто интересно што треба да се види некакви туристички атракции и знаменитости на било кој крак и околината?

13. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Мене ме интересира каде има аква паркови во Грција??? :)

14. slavica999

slavica999 Популарен член

Пред да влезеш на првиот крак т.е периферија на Солун

15. sweetyy1

sweetyy1 Истакнат член

Јас скоро секоја година одам во Грција 4-5 год. имам одено оваа година пак бев во Ханиоти прекрасно е водата е многу бистра оваа година најубаво си поминав

16. Chivas

Chivas Истакнат член

Аква Парк има и на островот Крф , тој е 3 најголем во Европа .

17. daylight

daylight Популарен член

Еве една добра вест со оглед на тоа што железничките врски од и кон Грција со сите нејзини соседни земји беа во прекин од јануари 2011.

Сезонски воз за Солун

Повратна карта: 20€

тргнување од Скопје само за викенди:
    05:05

тргнување од Солун:
    20:11

Возот на оваа линија (сега - засега) ќе сообраќа од денес 14.07. до 30.09. 2012

18. Emma89

Emma89 Популарен член

Едно прашање ако може некој да ми одговори.. дали некој знае колку е смештај во Грција во сопствена режија, значи не преку агенции, онака одиш и бараш смештај на лице место? И за кое место која цена е? Ако има некој такво искуство ве молам нека пише. Инаку прашувам за период од 22-23 јули до 30-31 јули.

19. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Дај кажете некое убаво место во Грција но да не биде многу скапо(смештај и храна)

20. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Пишано е 100 пати за ова.
    Дел под Олимп - Паралија, Неи Пори и остали - 10-15 евра по човек на ден.
    Краците зависи кое место точно, ама отприлика 15-25 евра, исто по човек на ден.
    Или наједноставно отвори страна од било која агенција и симни на таа цена едно 5 евра и ќе добиеш приближна цена.

Emma89 likes this.