Здраво околу најновите информации за влез во Грција дали сте запознаени дали во случај нивниот тест што го прават на граница излезе позитивен дали имаш можност да се вратиш во мк или мораш во карантин. Исто така како е праксата доколку те тестираат на граница за колку време ги добиваш резултатите?
Можеш и да се вратиш назад и да останеш 10 дена во карантин таму во хотел, платено од државата. Рез. од тест стигнуваат за 5-10мин. зависно од гужва на телефон по смс, за тоа време вие сте слободни и може да минете граница.
Ти благодарам на одговорот, прашувам бидејки негде прочитав дека те тестираат и резз после 2 3 часа стигнале на моб а на патниците им било кажано да продолжатинфово е од туристичка агенција, затоа сакав да слушнам и др искуство
А дали знаете како е за островите, ние два пара сакаме да идиме за Тасос, но ни кажуваат дека тестирале на фери брод и назад пак, знае некоја?
За на остров ви треба вакцина, сертфикат за прележаност или негативен антиген (48ч.)/пцр тест (72ч), значи истите услови како за влез во Грција, важат и за влез на фери т.е на остров. Значи со истата документација директно од граница одите на фери и нема да имате никаков проблем
За Халкидики минатиов месец не беше така, ако има измени некои евентуално, ама не ми се верува дека во цела таа гужва по плажите би тестирале.
Јас сум од неделата на прв крак, нема никакво тестирање по плажи, ама има многуу гужва и нема никаква дистанца на плажа, малце страв да те фати.
60 евра е пцр, 20 евра е рапид. Цената може малку да варира од лабараторија до лабараторија, ама отприлика толку е. Јас и двата ги правев, толку платив.
Само за влез во Грција, ако те изберат рандом. Така беше до сега. Ако постават од македонска страна случајно за влез во Македонија, тоа би било ново за што немам информација, до сега немаше такво нешто.
Не во моментов. Од 1 Септември ќе треба да се приложи за влез во Македонија или вакцинален сертификат или ПЦР тест (72 часа по влез во земјата ќе мора да се направи).
Не. Ама по 1ви Септември си обврзана да направиш пцр во Македонија 72 часа по влез. Значи нема да има на влез, ама ќе мораш да направиш откако ќе влезеш.