Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кој ќе оди на одмор во Грција?

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од viki44e, 19 мај 2010.

1. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    4.277
    Не треба виза ако влегуваш во Грција како турист до 3 месеца, или краток шопинг и воедно имаш од новите биометријски пасоши кои изгледаат вака:

Но има една зезанција!

Бидејќи Грција сеуште не ја признава Р.Македонија под уставното име не може да ги признае ниту пасошите на кои е испишано тоа име ниту пак можат грчките гранични служби да стават печат за влез излез во таков документ.

Поради тоа печатот се става на одвоен лист кој самата треба да го набавиш бесплатно во Грчката канцеларија за врски (сите ја викаат всушност грчка амбасада) која се наоѓа во центарот на Скопје. Истиот лист обично го даваат и самите агенции кои организираат шопинг тури до Солун и сл.

Тоа е обичен лист А4 формат пуштен на фотокопир. Листот е всушност краток формулар на грчки и англиски. Таму ги внесуваш податоците со плаво пенкало, од пасошот: дата на првиот влез во Р.Грција - на пр. ако влегуваш денес на 1. мај 2012 ќе ја пишеш таа дата и после таа си останува; име презиме, број на пасош и сл. Заедно со пасошот тој лист го предаваш на грчката гранична полиција на граничниот премин, аеродром и тн. Тие ќе удрат пеачат кога си влегла, кога си излегла и потоа тој лист треба да се чува додека целиот не се пополни.

Нормално, сето ова не важи ако наместо македонски некој има и влегува со грчки, српски, бугарски, шведски и тн. пасош

2. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    јассссссссссс 10 дена

3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    листот може да се земе и на сама граница, не мора да оди до грчка амбасада за тоа, ќе праша само на тие ко шалтерчиња што се и ќе и дадат

4. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Јас ке одам сега во мај ама уште немам одлучено на кое место :D

5. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    Некој со искуство од Ханиоти?Смештај,плажа,море.....итн
    И за Неа Потидеа
    Фала :)

6. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Јас вчера платив во хотел Гранд Викторија на Ханиоти и мене ме интересира како е таму :) ?

7. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Сум пишувала и друг пат дека мене во Грција сите тие местенцата Ханиоти, Неа Потидеа, Полихроно, Калитеа ми се исти. Типични фамилијарни селца, каде што водата е стварно доста чиста, за навечер имаш неколку кафичи, шеталишта кои сите наликуваат едни на други и тоа е тоа. Ханиоти е малце поголемо место, има убави плажи и не е многу скапо.

На Mermaid90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    и јас ќе одам во грција здравје крај на јјуни ^_^

9. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.252
    Допаѓања:
    140.594
    Јас не сум била. А бе најубаво место нека е, срце не ми дава. Посилно е од мене! :D

На bitolski69 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. butterfly.93

butterfly.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    655
    Нешто за ноќниот живот во Паралија и Ставрос, а може и за некое друго место со пристапни цени :?:

11. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Девојки ајде кој има бидено Паралија ме интересира како е сместувањето цените колку просек пари требаат за 7дневен одмор таму на толку и планирам и таму сакам да одам нека сподели некој искуство :)

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Во Паралија зависи кој период ќе одиш, ако одиш јуни, цените за сместување се поефтини, значи смештај може да се најде и за 20 евра од соба, 2 или 3 креветна, додека во јули и август цените се малку поскапи, од 30-4о евра, зборам за приватен смештај, за хотели не доаѓа у предвид тие цени :o .
    За 7 дневен престој па и не ти требаат којзнае колку пари, ама се зависи од тоа дали секој ден ќе јадеш во таверна, ќе пиеш кафе,сок на лежалки, секоја вечер ќе излегуваш :!: и колку би сакала да трошиш, тоа си е индивидуално, ако имаш, може и 500 евра нема да ти стигнат, ако си поекономична и 100 евра ќе ти завршат работа ;)
    Ноќен живот Паралија има доста добар, има повеќе дискотеки и тоа баш добро опремени, кафичи на плажа има, што се однесува на таа тема нема да зажалиш.
    Тоа е углавно, ако те нешто плус интересира слободно пиши, ќе ти кажам ;)

13. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    25
    Може ли некој шо има одено во Лаганас да ми каже дали има Лидл и каде се наоѓа ако има?

14. majaaaaaaa88

majaaaaaaa88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    27
    лидл има, не памтам тoчнo каде беше ама знам дека не беше блиску...сo кoла oдевме

15. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    25
    Аха благодарам Мајичке :*

16. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Девојки, сте биле во Неа Флогита?
    Ако да, ве молам впечатоци, водата, плажата, сместувањето итн.
    Јас планирам годинава да одам таму.

17. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    И јас, и го размислувам за Септември (ако заштедиме парички) . А сега во јуни одам на Закинтос..Топ е Грција...Си ја сакам...Јадранот цел го имам поминато..Од Црна Гора до Истра и навистина ми е најубав. Сега е на ред Грција...Со политика не се замарам..Демек овие нашиве лопови повеќе не сакаат од Грците...
    Нека пише некој кои плажи се најубави на Закинтос...

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас лично се разочарав кога бев во Закинтос, слушав пофални зборови, сите го фалат многу убаво е, ама мене не ми се допадна толку многу. Плажите не ми се допаднаа никако, водата, па во Халкидики поубава е, во Лефкада плажите се 10 пати поубави од Закинтос, така да мое искуство :x

19. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.021
    Некои на фацебук зборат Грција ова , како можеле , би ги запалила да можам ... ова она и 100 грди работи

и оп дојде лето и ете ја у Грција на одмор ......

:^)

20. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Баш се разочарав сега...А се надевав дека ке биде убаво..Да на Лефкада плажите се многу убави..Минатото лето бев...Но веке е доцна..Имаме уплатено..Здрваје..