Кравјото млеко во исхраната кај бебињата (и децата)

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 26 јули 2017.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    67.799
    Кравјото млеко е опкружено со доста контроверзии, дали да се дава, дали има потреба, кога да се даде... Да се дава ли на бебиња наместо ад, иако препораката е не, сепак некои мајки поради одредени причини го даваат. Гледам и на форумов често се провлекува прашањево, па еве тема да се споделат искуства.

Јас не сум давала, на доење е уште, се мислам дали и потоа да дадам, или сепак нема потреба, доволни се само млечни производи. Какво ви е искуството со децата?

Темава ќе стои во бебе бидејќи првенствено дилемата е таму, но добредојдени се и мислења за децата. :)

На Lolipop23 и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Јас со консултирање на педијатар, воведов кравјо после навршување на една годинка на синко. Лесно го прифати и сега за сега му е супер. Се двоумев помеѓу кравјо и козјо, ама сепак се одлучив за кравјо. Знам дека не е баш корисно, но такви се околностите. Сите знаеме дека од домашно поубаво нема, но кога немам крава ќе давам тетрапак :) Повеќе ќе гледам да го штитам од џанк фуд, пржено и мрсно, газирано.. Млекото и не ми е некоја страшна проблематика, со оглед на тоа дека и во болница ме поддржаа за одлуката..

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.049
    Допаѓања:
    328.327
    моите не пијат млеко никакво.Млечни продукти давам ама млеко тетрапак не.Не гледам дека тоа негативно им делува така да така планирам и во иднина на продолжам.Млекото формира шлајм и слуз на плучата и лично не го сметаам воопшто за продукт од кој се има бенефит по здравјето.Башка за анемични деца не е ич препорачливо.

калциум може да добива и преку други продукти

На Ava.84, kuc и RainBow им се допаѓа ова.
  4. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Мамички ме интересира Вашето мислење.Ние сме 16 месеци,пиеме ад млеко.Според Вас кое е најдобро млеко (домашно немам од каде да најдам)
    И уште едно прашање,како почнавте да давате,разредено или не?
    Ви благодарам

Последна измена од модератор: 22 септември 2017
    На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.781
    Збрегов и словенско Алпи. Неразредено.

На azelea и MADO им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.779
    Допаѓања:
    109.601
    Алпи не е словенско, наше е, Алпско е словенско тоа во коцкастата опаковка. Збрегов кога беа со афлатоксините аферата беше на листата со најмногу загаденост.

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.781
    алпско долгнавесто, а моментално Збрегов се најдобри тоа можам со глава да ти гарантирам иако немаѓ потреба од тоа нели

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.895
    Допаѓања:
    203.058
    Јас би давала свежо млеко (секако прво варено), а не тетрапак. На Бучен Козјак ми е некако најблиску до домашното. Не е домашно, ама е стопати подобро од тетрапакот, т.е прашоците што се користат за тоа производство. Во план ми е тоа да го земам за да можам да давам за вечера гриз и палента, оти не се вкусни ако не се варени во млеко.

На LiliBoz, MADO и referentka им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    323.737
    Ако веќе се дава кравјо, мене ми советуваа да дадам свежо (она што треба да се вари пред употреба)
    Тетрапак е премногу за цревата на детето за почеток.

На LiliBoz, MADO и EuHenIa им се допаѓа ова.
  10. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Дома користиме Алпско, големата ќерка само тоа ми го прифати на свои година ипол, бидејќи до тогаш ја доев
    Малата истото го користи, неа до 10 мес ја доев, потоа на ад бевме до 13 месеци
    Пијат и двете, претежно бараат навечер пред спиење, но не инсостирам доколку некогаш не сакаат, бидејќи доволно внесуваат млечни производи.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Od kolku meseci planirqs da davas?
    Iskreno vo nedoumica sum dali da prodolzam so ad do 2 godini.

12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kaj ima na bucen?
    Barav po nekolku marketi i ne najdov

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.895
    Допаѓања:
    203.058
    Па еве сега сакам да почнам (иако од педијатар имав дозвола уште пред два месеци), пред две недели направи годинка. Не пие млеко никакво, само го дојам, ама јаде кисело млеко и несолена урда. Сакам само да го воведам за вечера, за млечните каши, за да имам повеќе избор, а за пиење нема да давам. Викендов ќе пробам со палента варена во млеко, да видам како ќе ја прифати. Ако не му се допаѓа, нема да форсирам.

Има во Тинекс сигурно, сум гледала ваму кај што пазариме, ама не е во ќеси, во пластични шишиња е, слично како јогуртот.

На wannaBeMomma, LiliBoz и MADO им се допаѓа ова.
  14. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Мојава млеко не пие никакво ретко ретко битолско ама ако и го подметнам. Гриз, бисквити и млеко и такви работи јаде со битолско ама кога бара млекце и давам АД. Има неполни 3 години и моментално сме на НАН 4. Не планирам да и го менувам се додека не го отпие сама.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.781
    Инаку јас зборев за фирма, не за кравјо. Збрегов има и козјо... не знам зашто овде се најде мислењето..

16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Пие АД, но гриз и правам со кравјо, два пати неделно.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.895
    Допаѓања:
    203.058
    Па кравјо е најзастапено на пазарот и некако по автоматизам оди мислата накај него. Како што иде зима, нема да има козјо, а овчо е тешко за мали деца.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.788
    Допаѓања:
    323.737
    Јас дадов на 8 месеци.

До 8 беше на АД.

Откако ја однесов во градинка и ми рекоа дека несмеам шише од дома да оставам да ја хранат , а дополнително и храната што се служи таму е со кравјо млеко, отидов кај матичната да се советувам што да сторам.
    Како таа ми рече-така сторив (опција кога од најлошите варијанти ќе ја одбереш најдобрата за детето :tmi:)

Во прво време варено, после роденденот (отприлика на 14 месеци) тетрапак почнав ( неможам да се сетам кое млеко беше), за на крај (до ден денес) да купувам тазе козјо млеко.Зимно време носат смрзнато козјо бидејќи летото неможат да го продаваа, немаат толкав пласман.

Да едитирам....за среќа немаше никакви нус појави од кравјото млеко (како што знае да има интолеранција, дијареа, надразнување на цревата...).

На BabyStyle, LiliBoz, kuc и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    85.011
    Јас сум давала варено млеко мислам дека е подобро него трајното млеко ,а за козјо не сакаше ни да го проба .

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Moeto e seuste na ad a vo hrana stavam tetrapak. Probav 3 do 4 pati da mu dadam da pie ne go saka. Pa koga ke prekineme so ad verojatno i nema da go pie se dodeka ne projavi sam zelba i sekako ne bi davala poveke od 300 do 400ml na den.
    Momentalno pie ad samo pred spienje po 180ml