Мојата беше ма мајчино млеко до годинка, потоа Битолко демек со витамини. После тоа променивме и ср префрливме на козјо органско од Зегин. Некогаш давам и козјо од Збрегов, ама тешко го наоѓам. Инаку козјото ми го прифати без никаков проблем, го пие незасладрно ладно, топло,секакво! Пие пред спиење и наутро! @joy1 Ова за шлајмовите и анемичноста дали важат само за кравјото или и за било какво млеко. Железото ни е супер, ама со шлајмови сме имале проблем и никогаш не сум помислила дека е од млекото. Ако знаеш нешто повеќе, те замолувам да споделиш!
@snegulkata пред се за кравјото важи.Кравјото нема железо а има големо количесто на минерални соли кои не дозволуваат да се ресорбира железото од другата храна која се внесува. содржи ептен мн казеин и он е заслужен за создравањ на слуз во организамот кој доведува после до респираторни болести.Инаку казеинот се употребува за правење на лепак во индустријата па ти сега види .. за козјото немам информации,никогаш не сум ни интересирала за него.Скоро ми излезе статија една во која пишуваше дека козјото може да е токсично за децата и дека се употребува најчесто кај луге со малигни заболувања но не е преорачливо за конзумирање во поголемо количество особено не кај деца.Колку е вистина незнам
Од иста пеучина како што понапред имаат наведено ( градинка) сакам да дадам кравјо млеко, не да пие туку да пеавам гриз, сутлијаш, чоколино и сл. Кое млеко ме советувате и на којкрај начин да го варам еве на пример гризот, со разредено или не?
@kikin не мора да е разредено, ако земаш домашно во варењето стави малце вода. А за друго кравјо не знам , еве @Annath вика на бучен дека е добро. Пробај прво дали ќе ти го сака.
Bebe e 10m, na doenje e, no cica samo nautro i navecer pred zaspivanje ( i vo tekot na spienjeto 10 pati ...no toa e druga tema) prasanjeto mi e za sovet, kakvo mleko da stavam vo vecernite mlecni kasicki? Za vecera davam palenta so kiselo mleko, ovesni snegulki so kiselo mleko i slicno...no sakam da mu pravam griz so mleko ili nekakvi drugi zitrki so mleko, pa so kakvo gi prigotvuvate vie, dali so adaptirano ili domasno kravjo, kupecko svezo za varenje....?
адаптирано без мислење кравјо не ти е потребно ама ич. гризот го правам со вода па потоа додавам ад..дека ад не се врие.
Како го додаваш ад-то? Поточно опиши ми го цел процес на варење гриз плиз? И јас со ад сакам, досега со вода и овошје го правев, ама за навечер сакам со ад. Инаку кравјото млеко е дозволено во мали количини за подготовка на кашички, според некои педијатри. Само да не се дава како замена за ад или мајчино, барем до 1г.
Отприлика ставам и вода и гриз не мерам никогаш, прво ставам вода да зоврие нели и гризот го додавам и правам, откако малку ке се олади гризот после додавам веке направено ад млеко..понекогаш додавам и маџун за да му е благ, лажичка какао, цимет..
Ако прв пат воведуваш млеко со животинско потекло јас би ти рекла со козјо да почнеш, полесно е за стомачето...
дали некоја мајка давала кравко млеко пред година и искуства пишете. Никако да ја натерасм на АД а последниве денови одбива и да цица секогаш некако со сила. Се плашам дека ќе се одбие и нема ништо да пие инакиу сме скоро 9 мес
АКо можеш да најдеш домашно од луѓе кои ги познаваш тоа би било прекрасно . Од домашно нема ништо поздраво. Овие млека што се во тетрапак се препакуваат по неколку пати ако не се продадат и имаат голема трајност затоа што се полни со хемикалиии.
Ако не сака не ја форсирај, не мора да значи дека секое дете мора да пие млеко. Ако јаде млечни производи немаш потреба ни од кравјо ни од ад.
На таа возраст само еднаш во денот да цица е доволно. Во исхраната ќе воведеш млечни производи, сирење, урда, кисело млеко и тоа ќе и е доволно. Немој само да даваш пресно млеко, ниту домашно, ниту тетрапак, зашто кај толку мало дете може да доведе до железо дефицитарна анемија.
јас не дадов тетрапак никогаш.И ние дома воопшто не го пиеме.Во секој случај не се дава пред годинката
Mamicki tie sto im davate kravjo mleko na bebusite kako go spremate noke? Sinko vriska placi i se rasonuva duri go toplam a na sobna ne go pie