Форумџика на годината

Кравјото млеко во исхраната кај бебињата (и децата)

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 26 јули 2017.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Битолското млеко е едно од најлошите млека достапни кај нас, ова е кажано од страна на ветеринар. Педијатарот може да ја фрли дипломата. Прво, затоа што општо е познато дека кравјо млеко не се дава на мали деца (особено не на помали од 2 години, така некако ми останало во меморија), второ затоа што им го предложил млеко кое всушност е прашок.

Колку за информација, од Битолски јогурт не се фаќа потквас (за домашно кисело млеко).

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Јас еднашка се излажав да дадам кравјо млеко и тоа многу малку во кашичка со хип бисквити малава доби страшни грчеви и тврда столица, препиште од мешето. Од тогаш до 15 м давав само НАН адаптирано.
    Инаку имаше 10 м, сега има 3 г. не пие никакво млеко, освен во бисквити , тогаш и давам Алпско.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.628
    Допаѓања:
    39.753
    Не се едуцирани луѓето,не е за маана. Многу има вака што размислуваат. Кога јас што доам добив 'совет' малата да цица уште малку и после кравјо да пиела, што очекуваш од луѓето?

На mal.ecka, iki26, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Педијатарот што и кажал така е постар и го сметаат за доста добар. Јас бев изненадена што и рекол така. Од шест месеци битолско тетрапак, сешто. Па замисли мене ме направија дека си го трујам детето со ад. Шта речи, а не заплакати. Прости.

На iki26, mariz, Rebecca_R и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ај да слушнеш таков муабет од лаик, човек кој има основни познавања, ке речеш добро, неук човек. Ама таков совет да добиеш од педијатар? :o

Фрапантно е, особено затоа што млекото во тетрапак поминало низ многу процеси. Искрено, помалку ке бев изненадена да добиеле совет за свежо кравјо млеко купено од човек кој има крави, ама ова е страшно.

На stevemila и didisi им се допаѓа ова.
  6. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Да знаете мене будала колку ме правеа што сум давала пари за прашочиња...
    Туку јас заќутев откако видов блиска, млада мајка на малиот на 4,5 месеци му даде бисквити со тетрапак да се научел затоа што на 8 ќе тргнел во градинка (facepalm)

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  7. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    Ne znam sto im e na roditelive sto davaat tetrapak.... toa i za nas ne e dobro a ne pa za dete. Od finansiski aspekt koga ke rece nekoj pa na godina dve ono ne pie samo mleko ednas dva pati ke se napie.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Da moze kravjo mleko da vovedeme 8+ ,za da pravam mlecni kashi za vecera ili da vovedeme ad mleko?
    Dosega ima probano samo urda.

9. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас сакам да почнам со домашно проверено кравјо млеко,9+ се маливе.
    Знам до година пожелно е АД,но почнаа слабо да пијат(освен навечер,кога пијат по 3 шишиња :(, сменив 3 млека и пак исто).
    На почетокот со гриз,овошни каши.. а ако го прифатат и немаат реакција сакам наместо АД-Аптамил да продолжам со него.
    Тоа ми е во план,но ќе видиме

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Па секако преку ден два оброка со ад треба да имаат, другите три се цврсти оброци од кои вечерата е млечна. Ноќното исфрли го, ќе ти пијат преку ден повеќе. Ќе мора челични нерви да имаш за да ги скратиш ноќните оброци, ама само така ќе ти пропијат преку ден. Ноќе нуди вода или незасладен чај.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mama100

mama100 Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Здраво мајки, малата ми е 1год и 3 месеци, пред два дена почнав да и давам алпско млеко 3,5 масленост, ме интересира дали и која масленост е подобра за деца од 1 год? Инаку од раѓање сме со ад холе, кога и сменив млеко не изреагира никако со го пие но сакам ваше мислење за масленоста на млекото и како оди разредувањата на тетрапак и зошто? Ви благодарам многу

12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.628
    Допаѓања:
    39.753
    Полномасно се дава на деца, значи масленоста ти е добра. Мислам дека не се раствара.

На mama100 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Smiley11

Smiley11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    170
    Се разредува да не има проблем со столицата. Ако нема, не го разредувај. И јас користам алпско го прифати без проблем и не го разредувам. Ако има проблем со столицата почни 50:50 па после неколку дена зголемувај млеко,намалувај вода. Ако грешам нека ме исправи некој. Поздрав

На mama100 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Читав пред некој ден, премногу лоши работи за млекото и млечни производи во исхраната. Прво, дека предизвикуваат рак и други тешки болести, зависност, посебно сирењето и млекото, остеопороза, најтешко сварливи за организмот, штетноста од лактозата итн...
    Ќерка ми до пред некој месец пиеше Битолско, а сега домашно, проверено кравјо млеко. Разликата од тоа до тоа млеко е како мравка и слон.
    Пие по една чаша на ден, го прифати вкусот.
    Со оглед на тоа што го прочитав, планирам да и ги тргнам од нејзината исхрана.
    Прашањето ми е следно- дали да и го исфрлам само млекото , а да продолжам со к.млеко домашно и урда или целосно да прекинам со сите млечни производи?
    Возраст 3+ сме.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Мислам да се распрашаш која млекара е најдобра и да даваш сепак сиренце, урда, к.млеко. Млеко од тетрапак ни јас, ни децава во живот веќе нема да видиме.. но кога би можело да вратиме на мени кај синко млечни производи, би давала сирење, к.млеко и сл од некоја поубава, препорачана фирма.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  16. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Кисело млеко јас да и поткавсувам, урда исто, а кравјо млеко домашно од село и проверено. Сега такво пие, но пак да ти напоменам, да сликам можам и ќе видиш која разлика е тоа тетрапак млеко и ова. Домашното кравјо има кајмак густ , што не можеш да го видиш кај тетрапак млеко.
    Комшивка на детенцето до 3 годинки Ад млеко, след тоа се млечно укинато по препорака на доктор, не дека детето имало некој проблем, чисто за здрав живот.
    Те прочитав за Тео, се надевам сте добри сега.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Домашно проверено млеко е само ако видите лично вие дека кравата ја хранат само со чиста трева , детелина , пченка (мелена) како шкроб , исто и дека машината е чиста при измолзување или рачното молзење е чисто како и да сте сигорни дека не ви е наполнето пола шише млеко и пола вода ...
    Луѓето кои чуваат крави и го продаваат млекото или даваат на млекара им даваат на кравите едни како цигли да лижат (витамини кои траат месец дена) , калциум и костовит за коските и да лачат повеќе млеко , при измолзување во тубата за млеко обавезно ставаат 20% посто вода , го замрзнуваат (во летен период) , стелна крава до само телење ја молзат (што млекото не е веќе добро да се пие , а разлика не може секој да примети освен одкако ќе го испие млекото) .
    Зборот ми е , колку и да се пази логички гледано млеко не е да се пие ни купечко ни домашно освен ние самите ако чуваме крави или кози за да си знаеме што јадат , што пијат и како доаѓаме до млекото , а се додека зимаме од друг веруваме на нивното кажано што пола не е вистина .

( ова се е лично видено и искусено од мене )

На snegulkata, mariz и makedonkamak им се допаѓа ова.
  18. Zocii

Zocii Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    11
    Moeto ima 5 meseca i pie Bitolsko mleko i ne e gladen od adaptiranoto mleko sekogas bese gladen

Последна измена од модератор: 28 септември 2018
  19. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.217
    Допаѓања:
    25.781
    Битолско кравјо млеко?
    Се надевам се консултираше со педијатар пред да почнеш да даваш млеко.

20. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    19.644
    Тетрапак млеко му даваш на детето? Знаеш ли дека кравјото млеко е штетно за бебе? Може да дојде до тешка анемија. Ако веќе даваш такво млеко потруди се да најдеш бар домашно и тоа козјо. Праша ли педијатар да ти објасни што може да се случи на детето од кравјото млеко толку мало. Имав една комшика и таа му давала тетрапак млеко и тоа уште па разредено, бебево почнало да се топи. Забележала дури и крв во каката кога ја однеле на лекар тешка анемија предизвикана од кравјо млеко. Едвај го живнаа детено. Ништо корисно нема во кравјото млеко посебно не за мало бебе.

На didisi и ane.bella им се допаѓа ова.