Имам комшии кози чуваат в среде град од нив сум во план да земам за да покушаме со такво иначе нема до школо со меме од мама да одиме .
Козјото и кравјото се скоро исто со масти, за 0,5 мислам дека е разликата. Грчеви од нетолеранција на лактоза е. На доено дете не ми треба друго млеко. Јас прекинав со доење на 21 месец, после 24ти реши дека сака млеко, по 1 чаша пие, по препорака на педијатар. Крвна слика - немала помалце од 115 хемоглобин, оти цел ден јаде овошја и зеленчук. А ке се одбие од цице, не и се плаши.
Ние сме 28м и уште цицаме . Мочко мал на мајка нр сака да се откаже никако од мемето. Сега и петки дека вади па утеха само меме бара. Ќе видам тек после нова година решена сум крај да ставам со мемето.
Ако е бебето на доење, 9 месеци возраст, дали смеам да и давам млеко трајно зовриено за на пример со житарици?
Не, после годинка е тоа млеко... Мојава е 13м и сеуште со адаптирано терам, чатпат во каша козјо знам да и ставам, а кравјо тетрапак не сум дала.
Моето е на ад и на мајчино7+ е од вчера почнав да му правам каши со тетрапак млеко педијатарот ми дозволи но само во јадења а за пиење да си продолжам со ад до година дена.
Едно големо БРАВО за педијатарот, феминка Емка му порача да си собере дипломата од ѕид и одма у канта!! А кој е?
Знаеш дека каши можеш да му правиш и со ад или мајчино??? Ја правев со вода се, па јадеше. Со советиве одат од крајност во крајност.
Немој да се чудиш, има многу педијатри што препорачуваат тетрапак по 6 месеци, па дури и да се пие. Мене еден ми кажа така, и тоа постар педијатар, со искуство, ама го сменив одма.
Јас со вода растварам каши башка јас ич не поднесвам млеко, не пијам воопшто. Башка моите ми кажувале дека од година кога сум имала сум нејќела. Така да дур можам ќе го дојам. А тетрапак не се ни осмелувам. И педијатар да ми дозволит ќе го напрам партал
@emkaemka ma me nasmea Krstevska od sistina tamu go nosam @Skyfall da i jas so ad i so voda mu pravev i si jadese ama gledam drugarkive pa site so tetrapak i duri im davaat da pijat edna od 4 mesec mu davase takvo mleko pa ja lrasav doktorkava mi rece moze so toa mleko a za pienje nikako samo ad da si pie me zbunivte sega i vie so @emkaemka neznam veke sto da davam. Nekoi mi vikaat slobodno moze i tetrapak da si pie nekoi vikaat nikako toa mleko.
Која е логиката да може да правиш каши со тетрапак, а да пие ад млеко Мојата беше на ад млеко, ја доев до 5 месеци, точно пред да почнеме со храна и поради икс причини морав да ја префрлам на ад млеко. Ама сите каши и ги правев со вода. Не е убаво за бебето да му мешаш толку. Секоја промена на исхрана и воведување на нова храна влијае на мешето. Може да се појават гасови, да не може да се искака. Внимавај.
А зошто кашичките не ги правиш со АД? Зошто би мешала толку млека кај бебе од 7м? И што корист ќе има бебе од тетрапак?! Кравјото млеко е тешко за бебешкото меше, цревцата, па и ништо хранливо не содржи, нема железо, на страна што има големо количество на казеин.. Тетрапак е ту мач за бебе од 7м, ставајќи само и во каши, се дава од 12+, за пиење пред 2г од мене големо НЕ! И кога па даваш, барем понуди свежо, она што се вари, ако имаш домашно од каде би супер, ако не мислам на Бучен има по маркети, колку толку поарно е од тетрапак..
Кравјо млеко докторката наша дури сега ни кажа дека може готвено , во сутлијач или слично . 17 месеци е скоро. Уште е на ад и додека пие млеко ќе му давам ад.
Незнам за во која тема ми е прашањево Како го приготвувате кравјото млеко во тетрапак за децата Треба да зоврие или само да се стопли Еднаш дадов со вода 3:1 размер после годината и доби страшни грчеви и прекинав Сум останала без млеко па реков да дадам кравјо Исто со вода да го мешам или како е најдобро
Близначињата за некој ден годинка ќе прават.Од сам почеток на адаптирано млеко.Педијатарот ми рече после годинка да почнам со кравјо еден месец од она во кеса да варам па после тетрапак.Прашањето ми е во каква амбалажа да го чувам вареното млеко.