Душо се уклучувам после подолго време на форумот после мојата неуспешна бременост, но моето беше од повеќе причини, да не те загрижувам... Бидејќи бев активна на оваа тема решив да те утешам, знам колку е страшно... Секое крварење е приказна за себе, но потребно ти е мирување доколку уште крвариш и мислам дека треба да појдеш на гинеколог ако повторно се појави, чисто да си бидеш раат, а околу болките прашај си повторно на гинеколог дали да почнеш да внесуваш магнезиум, јас пиев 3 по 250 и ми помагаа. Се надевам дека на некого ќе помогнам...
Здраво феминки, шеста недела сум и денес сабајле на тоалетната видов како кафеав исцедок и целата испаничена правец на гинеколог. Ми ставија прогестерон инјекција и докторкава ми препиша утрогестан два пати по едно на ден, но не ми кажа дали од 100 мг или од 200?! Единствено нешто што ми кажа е дека треба да ги ставам како вагиналети, а јас како што бев вознемирена не ми текна ништо да си прашам Ги земавме од аптека апчињава од 100 мг и кога ги отворив всушност се како мали топчиња(бисерчиња). Јас досега вакви вагиналети не сум видела, има ли некој искуство? Повторно бев во аптека и ми рекоа дека и овие топчињава се за вагинална и за орална употреба.... Ве молам ако некој има искуство со маливе топчиња утрогестан 100?
И јас имав слабо крварење и истите ги ставав вагинално два пати на ден, и сега за сега фала богу се е во ред со бебуш
Фала ви девојки за брзите одговори Ми олесна малку и мислам дека не е на одмет уште вечерва да почнам да ги користам фала уште еднаш
Утрогестанот ги даваат како поддршка на бременоста за да се зацврсти плодот уште подобро. Јас имав крварење мало како кафеавко во 11 недела и мене ми рече матичната да земам утрогестан и до крај да ги ставам додека се потрошат. Едно навечер пред спиење си ставав. Мене ми ги препиша тие од 200 мг. што се. Од таблетите се појавува згуснат секрет, тоа мислам дека се остатоците од таблетите кои не се апсорбираат. Подобро е вагинално, делува директно и локално, а со пиење можеш само и желудникот да си го распиеш, или па ако ти се гади може и да ти се гади повеќе од нив. И во упатството си пишува, дури и подвлечено е дека во првото тромесечје треба да се употребуваат исклучиво вагинално. И одмарај лежи не кревај тешко не се оптеретувај и секако без нервози. Ако одиш на работа може матичниот да ти препише боледување барем една недела да се одмараш да си лежиш, јас така си направив си зедов една недела боледување и супер ми дојде си се одморив. Поздрав !
Фала ти Агрона на одговорот, и јас почнав вагинално да ги употребувам, една навечер пред спиење и една наутро 2 часа пред да станам. Веројатно ќе одам во понеделник да си отворам боледување, бидејќи сум целата затната испонастината, но без температура. Денес матичниот не ми работи (сабота било) и кога го прашав телефонски за совет, прво ми се издра како тоа он не може да дава боледувања и секако откако му објаснив дека не барам боледување заради крварењето се смири човекот. Ми кажа само чаеви и супа, прополки и прегорен шекер, друго ништо да не земам. А за боледување морало прво крвна слика да се направи
Оф леле што матичен е тој?! Јас на матичниот гинеколог што ми е и побарав да ми препише боледување и без двоумење одма ми препиша ни зошто ни како. Жената си има разбирање за такви не дај Боже работи. И убаво ми рече одмарај, уживај лежи дома. Алал нека и е на матичнава моја не можам воопшто да се пожалам. Не смееш ништо да пиеш освен парацетамол. Земи супа направи од петле што е таа, чаеви, прополис за грло... тоа само можеш така и чим настината си така како може тој пак матичниот без осет да ти вика?! Бог да чува. Треба да има осет малку, ем трудна си со крварење мало ем болна. Ич да не му ја мислиш одмарај оваа недела уживај дома седи си и побрзо да оздравиш. Па ако треба нешто слободно во труднички муабети ќе си пишиме. Затоа сме тука сите трудници да си дадеме поддршка и совети за се. Поздрав и секое добро.
Мене ме болеше многу стомакот и матичниот ми ги препиша утрогестанот од 100 исти такви како бисерчиња и ми рече дека ќе си ги земам до крај на бременост, ама треба да ја прашаш докторката ако треба да земаш од 200 да ставаш по 2
Здраво девојки,имам едно прашање до вас и ве молам за некаква утеха,во 6 недела сум и пред некој ден приметив кафеав исцедок на хартијата,гинекологот ме прегледа и ми рече дека нема внатрешно крварење и дека во ред е плодот,ми препиша утрогестан 200 за наутро и навечер и ми рече дека ќе ми престане крварењето но еве и покрај што ставам од вагиналетите сеуште како да има некоја бледа розевкаста боја боја а когасе движам повеќе и потемен исцедок имам на гаќите дали некоја имала вакво искуство?
I jas koristev utrogestan od 200 vo 13ta nedela i cela nedela lezev ..pojdisi pak na kontrola i povejce odmaraj ne smees mnogu da se dvizis dodeka ne se stabilizira se..znaci do wc i tolku...izvinete od mob pisuvam
zdravo devojki, jas sum vo sedmata nedela i vcera bev na kontrola i veke imase srceva reakcija, no denes me boli nisko stomakot, ne se strasni bolki no se neprijatni. dali nekoja ima takvo iskustvo? pozz
има посебна тема за ова прашање.... нормално е да те боли и мене ме болеше на почетокот а и сега понекогаш не се плаши нормално е тоа
женски, на другарка моја, 3 дена после односот имала мало крварење, на хартијата само и малку во школката.. по 2 дена од првото крварење да речам, пак забележала на хартијата? Што мислите? има поминато само 1 недела од односот, откако мм и свршил во нејзе.
Mислиш маж и ( ми ) да и пренесеш на другарка ти под хитно да си посети гинеколог,очигледно требаат да стагнираат од секс. A во која гестациска недела е ???
оф грешка со мм аме незнајме дали е бремена, јас си реков, тука да ве прашам дали некоја после обидот за зачнување искрварила малку... то ми беше целта..... заради тоа што во тој период не беше гинекологот во градот и и беше нејзе мисла.. ама сега можи да си појди на гинеколог, така да, фала фала сепак
и јас пρоκρваρев и одма на доκтоρ и ми дадоа инеκции и апчиња утρогестан 100 и пијам едно сабалје по јадење и вечеρ и мн ми е стρав дали κе биде се во ρед бидејκи сеуште е ρано за сρцева ρеаκција. Незнам за κолκу дена тρеба да ми пρестане ова κρваρење κое не е мн обилно(за κолκу дена делуват апчињата) иначе сегаа само лежам.
Здраво поздрав до сите сакам да прашам нешто.Јас сум 21 н.и4 дена од синока приметив кога ке се брисам како мрсули не е бело пранје нема мирис никаков а отсабајлето ме заболувасе лев јајник.Дали мозе од прелада или несто друго прва бременост ми е затоа се пласам а во вторник сум на вториот скрининк ве молам кој знае нека написе несто .поздрав месинја
колешки ве нема никој да прокоментира. и да ви кажам од вчера немам крварење ама сепак имам страв дали ќе биде во ред
Zdravo na site trudnici Po dolgo vreme se resiv da pisam bidejki mi trebai vase mislenje.Bremena sum 17 nedeli a na 11 imav obilno krvarenje so koe zavrsiv vo bolnica 4 dena (da napomenat deka se naogam vo Germanija) nemav posebna terapija osven da nee stanuvam od krevet i piev samo magnezium,bebeto e ok fala bogu.Koga se vrativ od bolnica otidov kaj mojot maticen terapijata so magneziumot prodolzi krvarenjeto zavrsi no napomena deka Imam Problem so placentata odnosno prasav kakva placenta Imam mi veli marginalna,mi zabrani seks no nikako ne napomena da ne se dvizam,vcera imav pregled mi kaza se e ok so bebeto so placentata so plodovata voda no zaboraviv da go prasam dali smeam da Imam odnosi,me interesira dali placentata moze da se krene nagore do 17 nedela ima li nekoj slucaj slicen kako mojot i dali seksualnite odnosi se zabraneti vo celata bremenos?