Eve i jas veke so ovie dosadni krvarenja vo bremenost. Mnogu sum ispalsena bidejki imav dva spontani prethodno. Od pocetok imam na nekoi 10 dena tocno se povoruvaa mali krvarenja koi prekinuvaa. Sega sum 12 plus i skoro 15 dena nemav nisto vcera povtorno malo rozevkasto pa temno krvarenje a veke sum 12 plus 6 dena bremena. Aj vo rana bremenost mi rekoa deka se cesti no veke pominav i 12 nedela eve povtorno se javuvaat, sekoe krvarenej odam na itna poveruvam nemozat da vidat nitu da najdat od kade e krvarenjeto nema hematom bebe napreduva. Togas od kade moze ova da doaga? dali nekoj imal vakvo iskustvo i da bilo se vo red, sekoe odenej vo toalet mi e stres covek kako psihicki da ostane vaka silen neznam. Inaku zemam progesteron 2 x 200 i antikolagulantna terapija. Ginekologot veli deka e mozno i od vaginalen pregled da se sluci takvo malo krvarenje, no jas go napraviv i posle dva dena se pojavi ova krvarenje dali e mozno posle 2 dena da e od toa? Vi blagodaram na site sto ke odgovorat i ke spodelat iskustva, bidejki navistina sum veke izbezumena i neznam sto da pravam.
Првото нешто што ме прашаа кога прокрварев беше дали сум имала вагинален преглед, немав...па дали примам клексан или аспирин, не примам...и така еве сеуште имам некој секрет кој менува боја накај црн - значи стара крв ама уште имам а 2 недели поминаа...ама првиот пат кога крварев 4-5 дена ме прегледаа отпосле вагинално ми рекоа пукнат капилар на цервикс и ми дадоја вагиналети, само што се смири, пак почна црвено, овој пат, пак си добив вагинален преглед ама крварењето ми рекоа изгледа како да е од матката а на ехо се беше во ред, се плашеа од плацента превиа или од одлепување на плацентата, ништо такво нема на ехо...и така две недели си крварам, причина не открија ти прогестеронот го редиш вагинално? ако одговорот е да тогаш може од тоа да е
Pa toa treba doktor da ti go kaze, mene mi kazaa vaginalno da prodolzam, sama na svoja raka da menuvam ne.
Не знам зашто не ти кажале, кога крвариш доле не се аплицира доле. Секако подобра апсорбација има долу, но не е грешка ни да го пиеш. Продолжи да го пиеш, кога ќе прекине крварењето, ќе продолжиш вагинално.
da no ne e krvarenjeto sekoj den nitu e obilno, mozebi zatoa mi e preporacano taka da prodolzam, a menuvanjeto od vaginalno na oralno ja menuva dozata poradi arsopcijata ne e isto. Sekako deka prasam mi rekoa isto da prodolzam..
И јас знам како Феникс дека ако крвариш докторите менуваат на орално иако дефинитивно поголема абсорбција имаш вагинално ама па телото и онака ни е многу понежно за време на бременост особено капиларите во вагиналниот канал, па секојдневно чепкање таму незнам колку е корисно...прашај да ти сменат за Дабростон, тој орално се користи, јас пиев до кај 13-14 недела кога крварев на почетокот...мене сега ми дадоа вагиналети пошто докторката се сомневаше на некоја инфекција, ама кога ги почнав нив пак почнав да крварам и ми рече батали ги, кога престанав со редење ми се смири крварењето, ми се смена бојата накај кафеава значи почна да се чисти крвта, а кога редев ми беше розево/црвено
И на своја рака да смениш, не е страшно. Утрогестанот може и орално, сум го користела и така заради крварење. Не се прекинува кога ќе снема крварење, ти го прекинуваат кога ќе кажат докторите, и без крварење се користи.