Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крварење за време на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од elenileni, 29 март 2010.

1. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Jas istiot moment koga prokrvarev, za pet minuti bev kaj maticnata,primiv progesteron inekcija, dobraston dva pati na den i utrogestan po edna vaginalno sekoja vecer. Tie tri dena bukvalno ne stanuvav od krevet, samo za do wc i krvarenjeto prestana. A na rabota i jas imav problen so boleduvanjeto, no komisijata mi go prodolzi,a i nisto ne mi mozat. Ova mi e povazno od se.
    Lezi, miruvaj, primaj terapija i ke prestane. A kolku dena krvaris? Postojano e sveza krv ili e sega kafeno, roze?!..

2. lili.g

lili.g Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    30
    Sveza krv. Ovoj doktor kade sto odam seuste ne mi e maticen zatoa sto vo momentov nemam osiguranje. I neznam dali moze da mi pise bolovanje. Ne mi rekol do sega.edinstenoto sto mi go vika e deka ne gleda od kade bi mozelo da bide I stvarno se osekam glupavo vo momentot.duri koga my pokazav se zamisli I mi dade inekcija

3. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Lele mila, pod hitno da si miruvas, ako treba i da te zadrzat vo bolnica nekoj den. Jas te razbiram vo vrska so rabotata, no sega nisto ne e povazno od tebe i tvoeto bebe. Sveza krv podolgo vreme ne e dobro. Uste utre sabajle javi se kazi im imam seriozen zdravstven problen, bidete luge ,svatete me i dajte mi slobodni denovi, boleduvanje, ili god.odmor. Moras da storis nesto pod hitno. A i golema si veke, kolku razbrav 14/15 nedela ,taka? Nedaj boze toa krvarenje da mu nasteti na plodot. Te molam strogo miruvanje!

4. lili.g

lili.g Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    30
    Sama da pobaram od doktorot ako moze boleduvanje... Toj nekako neseriozno go svaka moeto krvarenje...

5. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Lili, kako si? Prestana li krvarenjeto? Odis na rabota ili doma odmaras? Te mislam...

6. lili.g

lili.g Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    30
    Odam na rabota, da,krvarenjeto sega se smeni na kafenkasto.I namaleno e

На zalosna, Ninichka и joy1 им се допаѓа ова.
  7. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Dobro, ke bide vo red. Samo koga imas moznost, posle rabota poveke miruvaj...sekoe dobro!

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Alena988

Alena988 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Е феминки мои мили,еве и јас да си ја кажам мојта мака.Јас сум во шеста недела од бременоста, и синока имав кафеав исцедок на тоалетната и веднаш отидов кај матичниот и ме боцна прогестерон,а ми даде утрогестан 200 два пати дневно и ми рече следните неколку дена од кревет да ме мрднам. Преплашена сум многу синока се утепав од плачење,но веке ми е страв и да плачам знам дека сето тоа би било само со негативен ефект.Ве молам за помош,секакви мисли ми минуваат низ глава,а и што е најлошо сестра ми се мажи утре,имав закажано фризер,а сега испадна од кревет да не смеам да станам, не и спомнав нејзе ништо,не сакам да и го упропастам денот,ниту пак на моите,а што да кажам,ме прашуваат зошто не си на работа,ах леле што ме снајде,господ на помош на сите па и мене.Се извинувам за долгиот пост,имајте убав ден :)

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    2.715
    Штом ти се појавило кафен исцедок и штом си на прогестерон и утрогестан, едно е дефинитивно сигурно, мораш да мируваш, и тоа не само викендов туку малку подолго, колку ти кажала докторката. Немој да ризикуваш со движење или свадба. Само немој да се секираш дотолку, многу имале ваква ситуација како твојата па тоа не значи воопшто дека ќе го изгубиш бебето. Мораш да се смириш најпрво. Без паника и со среќа !!!

На Girl-Rabbit и Ninichka им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.170
    Јас првпат прокрварев на 10-ти септември обилно со црвена крв и докторот м рече дека е хематом за потоа да искочи дека било близначка бременост и едното бебе не спеало.После тоа долго време имав кафеав исцедок кој се смири па немав ништо.Тоа што го имав на секоја контрола се смалуваше ама уште го имам.Примам Прогестерон еднаш еделно и Утрогестан два пати дневно а на почетокот три пати.Денес дур бев на скрининг пак имав такво обилно крварење со болки во стомакот и не се смири крварењето неколку саати.Сега е веќе смирено,многу помалку од прееска ама мирувам,лежам од 10-ти Септември па до сега а боледување ми продолжија до 10-ти Ноември.Бебето е добро,си напредува најнормално ама јас искрено многу се плашам.Има ли некој со вакво искуство како моево?

11. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    301
    До која недела си? Продолжи си со терапијата и само мирување може да помогне

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.170
    12 недели и 5 дена.Денес е веќе малку смирено крварењето,не станувам од кревет,само до тоалет и назад.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Ќе бидеш ок само сега толку чуствителна доле не давај НИКАКО спекулум да ти бутаат. тоа и правилно ако МОРА се става. од лично искуство ке ти кажам дека спекулум у патолошка бременост (а веке си патолошка со загубата на едниот плод) НИКАКО не смее да се става. лежи и само обично ехо. ЛЕЖИ сфати го буквално. само до вц и толку.

14. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    @DigY kолку што знам мора да те прегледува со спекулум,како инаку би ги зел брисевите во бременоста.Ако се знае дека жената има проблеми во бременоста,отварањето треба да го прави посебно претпазливо.Мора да се прави редовна контрола за инфекции посебно кај ризични бремености.Знам не треба да се прави вагинално ехо и мануелен преглед .

15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Јас зборев и со доктор од страна (надвор од Мк) и со докториве во Ремедика кои за брисеви ми рекоа може да се почека до 10та недела (така се избегнува спекулум) а в. ехо мн помалку ти го пикаат коа си приватно и немаш гајле. Не дека ке се разубедувам но баш од лошо искуство-чисто да ѕирнеле они како е внатре со спекулум (а не дека глеа нешо) мојата маршута за следна бременост оди вака- пред бременост сите можни испитувања (од хормонски до типизација, за секој случај јер пап е само 70% точен) во 10та недела со вагинално утврдување бременост и срцева реакција и скрининзи во прво тромесечие.
    Веруј ми- бољи покасно брисеив него ли да те чепати доле у 4-5та недела кога плодот уште не е асално прикачен што се вели.

16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.460
    Не знам за во случај на крварење, но мене од почеток до крај ме гледаа вагинално. Тоа е стандард тука.
    Околу 3 недела од бременоста, кога не знаев за истата и бев на мерење фоликули, повторно беше извршен вагинален преглед и со спекулум без негативни последици.
    Ова е мое искуство.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Mене болките искрено ми почнаа откако ко крава ме третираа на ГАК. значи спекулумот до желудник ми влезе. а доктори што им кажував ми викаат спекулум само ако МОРА. вагиналното во ремедика 3 пати ми правеа ниту еднаш не осетив ни нелагодност ни ништо. овие ваму ко животни не третираат....

18. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Jas prokrvariv vo 5 nedela od bremenosta togas bev vo Svajcarija I me pregleda so vaginalno eho isto taka mi zema I brisevi za da vidi od kade doaga krvarenjeto

19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Не знам колку би било паметно брисевите да се одложуваат за покасно,ако се знае дека има голем број на инфекции кои предизвикуваат спонтан баш во првото тромесечие.
    За спекулумот не можам да кажам дека е толку страшен,се зависи и дали докторот е внимателен.Кога одам кај матичниот не го ни осеќам дека го става,еднаш на брзата помош кога бев ѕведи избројав од него.
    Инаку сите брисеви ми направија веднаш,кога костатираа бременост.
    Мене ми правија комплет затварање на грлото на матката во 19нед(не е исто како серклаж).Имам забрана за мануелни прегледи,вагинално ехо и вагинално да примам лекови до 34 недела.Брисеви, уринокултура и мерење на Пх на вагина имам секој месец.Тоа ми е препорака од клиниката и е напишано истото во двете отпусни листи за мене и матичниот гениколог.
    Тука таков им е протоколот.Се зависи од случај до случај и во која земја ја водиш бременоста.

Последна измена: 27 октомври 2015
    На dromka и danichap им се допаѓа ова.
  20. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Искрено мене од што ме третираа ко животно више уплав имам, затоа и си реков се ке средам прво пред да прекинам да се чувам. и брисеви и преку крв.
    Претходно не очекував дека толку брзо ке останам и ко да се изненадив...
    а одложување на брисеви мислев барем до 10та (ако немаш претходно)..сепак и да има нешто сеуште си во прво тромесечие.