Jas prokrvarev vo 9 nedela, cista krv,lezev vo bolnica 3 dena i ne mi kazaa sto e pricinata samo rekoa da odmaram, primam standard terapija, bockanje ednas nedelno progesteron i 2× na den utrogestan, pominaa 3 nedeli ama pak ponekogas imam kafeav iscedok, ama mn malku, dali ima nekoj vakvo iskustvo. Za nedela ipol treba da mi zemaat brisevi, a tuka spomnuvate deka moralo toa da se ivede pretpazlivo, se nadevam mojata doktorka ke pripazi na toa
И јас прокрварев 9 недела до 12 , хематом беше, лежев еден месец, станување само за ВЦ примав инекција утрогестан и 2 дневно прогестерон вагиналети, после месец дена се беше во ред.
Jas sum sega 12 nedela i me panici toa slabo kafeaviot iscedok, se nadevam ke mi pomine, celo vreme odmaram
Лежам скоро два месеци,одам еднаш неделно кај матичниот и до скринингот што го направив минатата среда секогаш прегледите беа со вагинално ехо и плус обавезно спекулум за да види каква е состојбата внатре плус ми ставаше тоалета за да го сопре крварењето и плус секоја недела примам Прогестерон а и брисеви што се задолжителни во 12-т недела ми ги зема па сега чекам резултати.Сега во понеделникот пак бев на контрола и веќе нема чепкање,само со абдоменално ехо и толку.Мада мојот доктор многу внимава и не осеќам ништо на прегледот,значи нежен е Исто беше и на клиника,првиот пат кога отидов за да ми продужат боледување и вагинално ехо и спекулум за да го види крварењето ама претпазливо и многу нежно така да немав проблем.Јас премногу крварев,неможам да опишам колку многу,ни обилна менструација не ми била таква.После второто обилно крварење пак кога бев на контрола тоа е веќе многу намалено ама пак само лежење ми препорачуваат и слушам,не сум мрднала од кревет од 10-ти септември па се надевам во вотрник кога ќе биде контролата ќе биде подобро.
Istoto i mene mi se sluci na ovaa takanarecena bolnica spekulum pet dena po red demek ke mi pravele dezinfekcija posto se somnevale na bakterija i posle se ispostavi koga stignaa rezultate od mikrobiolosko deka nemam nisto mi pikaa spekulum i mi go omeknaa grloto na matkata i pri serklaz mi go puknaa vodenjakot.
Подравче мила тоа не го правев во Македонија,туку во Германија и тука е релативно нова метода. При операција ги стругаат ѕидовите на грлото на матката и после се шие грлото во повеќе редови.Како такво потоа ѕидовите нагрлото треба да зарасне целосно заедно.Конците се ресорбираат сами по 5-6 недели и кога ќе добијам болки,треба нормално да се отворам. И кај двете интервенции додека се изведуваат постои ризик од инфекции или да предизвикаат предвремено породување. Разликата е во тоа што после серклаж, повторно постои зголемен ризик од продирање на инфекции кон плодот(не штити од инфекции) и да се пукне водењакот како резултат на тоа. Кај комплет затварање на грлото на матката после интервенцијата,ризикот од инфекции се намалува драстично и затоа е подобро да се изврши ако постои можност за истата. Сепак колку што разбрав и тука во некои случаи поставуваат серклаж,каде не може да се изврши оваа интервенција. Јас имав исто бременост која заврши со абортус во 24 нед, како резултат на пукање на водењакот и не ми ја открија причината за спонтаниот. Во оваа бременост имав скратување и омекнување на грлото на матката од 23мм во 19 нед и поголемо количество на плодова вода.Јас се надевав дека ќе добијам серклаж,оти оваа ми се чинеше многу инванзивна метода.Ама после разговор со доктор и детално пребарување на интернет се предомислив. Инаку никаде не ми е гаранција дека и во овој случај нема да добијам предвремено болки и со тоа да се искомлицира се.Затоа сега строго лежам и се пазам и молам Господ барем до 28 недела да дојдам.После мислам дека психички ќе бидам поопуштена. Знам дека и ти имаше абортус во големите месеци.Биди силна.Се надевам дека наскоро Господ ќе те израдува со бебенце
Sakam da ve zamolam dali nekoj znae kade da gi najdam apcinjata metil folat , jas imav spontan vo 5 ta nedela i sega mi gi preporacaa ovie bile m .poefikasni od cisto samo folna kiselina da se pie pozz do site na forumov.....
Јас ке прашам утре кај пријателот во аптека и ке ти пишам ако ги има.Сестра ми скоро имаше потреба од лекови налик на хемотерапија и исто ни рекоа да ги бараме во странство но кај него ги најдов
Сакамда прашам тие инекции матичен гинеколог во ги удара или ги купувате па дома ги ударате, јас сум 5недела и имав кавева дамка прв ден отидов мо кажа ништо не е, па другиот ден пак исто отидов ме прегледа ми даде ултрагестан. За два дена два пари ме прегледа на вагинално, сега се разбудив и имам свежа крв помалце и тапа болка во левата страна дали да одам да ми препише и инекции како тоа оди
Да отидеш одмма штом имаш свежа крв тоа не е за играње и ке ти препиши и мислам јас барем кај матичната ѓи ставав.со помин
За првото прокрварев во 4месец,валјда не беше толку страшно,гинекологот ми даде да пијам апчиња Бромергон,и се беше ок, За второво не крварев ама гинекологов пак ми ги даде како превентива,зошто за првото сум прокрварила..
Тие апчиња по сопирање на крвавењето дали ги уште земавте, потоа како се чувавте да не ви се повтори пак, јас сум пишала свежа.крв ама не било била засирена повеке капки ми кажа гинекологот, мене ми престана уште одма крвавењето ама ке легам до нареден понеделник , па незнам дали да ги барам апчињата до 12недела нонстоп да.ги пијам од гинекологот, и тие идат ли на рецепта само или на слободно.
за крварење даваат утрогестан вагиналети, дабростон таблети. и прогестерон депо инекции во суштина се е ова прогестерон и тој е потребен за поддршка на бременоста,. бромергон е за намалување на пролактинот и за престанок на млекото как доилки од кај тоа дека се дава за крварење
Zdravo zenski sakam da prasam imase na forumov edna od devojkite napisano lek poodamna za zabremenuvanje kako toa go konsumirale nejzinite sto nemale dolgo vreme deca okolu 8 god.i toj lek pil uspesen kaj poveke luge lekot e otprilika so prirodna rakija 50 stepeni crven kronid i karanfilcinja, pa da ve zamolam nekoja ako go ima da mi go pise tocno kaki se stavaa sostojkite pozz fala vi odnapred.