Здраво, 20 недела сум бремена и денес забележав капка кафена крв. Преглед имам закажано на 26 па незнам дали да идам порано
Денес бев на преглед поради кафениот исцедок докторката ми кажа дека тоа било од проширени капилари кои при напон пукале..дали има некој поминато низ тоа и дали е опасно? Поздрав
Женски јас сум 34+5 и вчера прокрварев. Пошто не бев во Ск бев Битола се решив да одам во Плодност и таму докторот ништо не можеше да види на ехо ни од горе ни вагинално. Се беше како што треба, дури и грлото на матката беше 36мм. Превентивно ми даде Flosteron инекции. И вечерва кога бев во WC пак крв на гаќите и кога се избришав големо парче лигава кафена крв. Е сегаме фаќа страв што да правам?
тоа лигава кафена крв сигурно е чепот, можеби ќе се породиш порано, а може и да влезеш во 9 ти па да се породиш имаш уште 1 недела и 2 дена до 9 ти месец. Појди пак на гинеколог да те видат и кажи им за тоа лигавото. Кога чепот паѓа не значи дека одма ќе те фатат породилните болки, јас еве 2 недели сум без чеп. И ако не си ги направила брисевите, да ги направиш што е можно најбрзо.
^Мешиња. Јас имав таков исцедот повеќе од три недели некаде од седма до единаеста недела. Дури имав и излив на крв (обилно крварење) некаде во 8 недела. Со надзор и појачана терапија, и многу одмор се се среди. После 15 недела веќе и почнав да одам на работа и еве денес сме 35 полни недели. Терапијата во тој период ми беше 3*200 утрогестан + прогестерон депо на 4 дена и многу одмор(строго лежење само деновите кога имав обемно крварење).
Женски ве молам помагајте. Сега бев вц и на бришење имаше малку крв. Значи свежа крв, не темно кафеава како досега. Инаку денес прекинав да ги пијам дабростонот бидејќи од утре почнувам 12+ недела и докторот ми рече немало потреба ако немам проблем. А немав. Па сега гледам крв. Болки немам никакви. Да се спремам и ќе одам на гинеколог. Ама дотогаш реков да слушнам ваши мислења. Од што може да се појави крв во оваа недела??? Ве молам испаничена сум многу.
Без паника. Не мора да значи одма лошо. Нека те види доктор. Побарај да ти стават инекција прогестерон и да ти даде утрогестан. И строго мирувај.
Мирувам. Цел ден лежам. Освен на работа сабајлево. Цело време на нозе, па ко дојдов јадев и легнав. А се заборавив да нагласам дека имав жолтеникав исцедок на гаќите прееска, ама не обрнав внимание. Леле страв ми е да не го изгубам.
Не паничи и не си прави дополнителен стрес. Нека те види доктор. и кажи како си поминала. Имај добра мисла.
Девојки бев. Сѐ беше во ред. Докторот вика не знам од кај може да биде. Претпоставува дека е пукнат капилар зошто беше баш една точка, без болки, без обилни крварења. Дабростон ми рече да се напијам и да одморам. Го видовме бебушот. Седнато беше со рачињата в уста. Срценцето си беше добро. Сега немам ништо, ама само што седнав да јадам повратив. Воопшто немам апетит.
Девoјки дoбрo утрo.. Бременa сум 6тa неделa a вчерa прoкрвaрев пo втoр пaт.Oнaкa нa бришење нa тoaлетнa бледo црвенкo кaкo слузaвo.А првиoт пaт сaмo видoв гoлемa тoчкa крв нa гaќите.Прoгестерoн инекции дoбив и дaбрoстoн тaблетки.Ми се случувa пoнекoгaш преку ден и дa ме фaтaт кaкo менструaлни бoлки oнaкa јaки кoи трaaт 3-4 секунди. Знaм декa не сум првa сo крвaрење aмa се плaшaм дa не гo зaгубaм.
Абрил, јас имав крварење до кај 12-13 недела. (се надевам дека ќе остане во минато време и нема пак да ме стресира) Кога станува збор за малку посветла боја, би ти препорачала да мируваш. Колку е возможно повеќе да мируваш. + сексуални односи Не (барем ваков совет добив јас) Штом си покриена со терапија од прогестерон + дабростон тоа е добро, ама + мирувањето е важно да не случајно дојде до подместување или одлепување на постелката (барем кај мене во последното поголемо крварење имаше вакви индикации)
Offf da ne se sekiras. Ako e beba tamu tvoe e samo da lezis. I jas imav 2 mnooogu strasni epizodi so krvarenje I partali vadenje. Mislev e gotovo...ama ne e . Istata terapija ja primav. LEZI I NE MRDAJ
Najprvin imav kafeav iscedok pa zavrsiv vo bolnica cela nedela so terapija da se zapri i zacuva bebus,imav otkacena placenta. me pratija doma so toa da stanuvam samo za vo bajno i eve me od vcera koga se vrativme od gradinka imav pak kafeavo bremenosta mi e na rizik. kako ke bidam celo vreme vo krevet koga imam cerka i drugi raboti cekat na mene Se molam na gospod da mi dozvoli da go imame ova bebe!.
Се надевам дека овој пат ќе се смири крварењето и нема повеќе да се повтори @girl-miri Кај мене 12та недела имаше одлепување. Ама да, мирување и само мирување е неопходно. Не знам како би можела да ти помогнам со совет, потребни ти се луѓе кои ќе те заменат во одговорности кон другото дете И никаква тешка активност, макар и метење или џогирање. Некогаш околностите не се поклопуваат според потребите, но се надевам дека нема да имаш веке стресни ситуации и ќе можеш спокојно да си продолжиш со живот
Bi sakala da mi pisis kako tece ponataka bremenosta? Placentata so odmor i terapija si dojde na mesto? Bebeto se e vo red? Jas odnoram kolku mozam iako so milion probblemi sme nekogas imam malce kako kafeavo no doktorkata mi rece deka bila stara krv i normalno bilo ic ne sum mirna