Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крварење за време на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од elenileni, 29 март 2010.

1. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Без грижи, штом ехото било добро, може хематомче некое,ќе се ресорбира. Јас за првото мислев готово од 6 та до 12 крварев, некогаш и обилно.
    Ако ти се повтори можеш и прогестерон депо да побараш да те боцнат.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Немам обилно, на бришење уште имам ама се намалува.
    Немало хематом и тоа ми кажаа.
    Е имав водена циста, што ја немаше сега ...
    Може да е од нејзе?
    На ехо не се гледаше никакво крварење, не можеше да ми потврди.

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Па тогаш ништо страшно. Не мора да е од матката, тоа е најбитно.
    Не секое крварење е опасно за беби.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kika.dragan

kika.dragan Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    149
    Здраво дали некоја членка имала крварење од утрогестан? Мене ми го даде док. Откако ме гледаше вагинално и потоа имав крв на ехото. После тоа ми се случи откако ќе го ставам прво ми тече како кафен исцедок и после како крв менструална. Во петок бев на док и тој ми кажа дека бебето е во ред , но денес повторно откако го ставив прво кафеаво после крв. Не е обилно, но сепак се плашам многу. Докторот ми е овие две недели на одмор и сега не знам дали да одам на хитна, па не можам преку еден ден да ме бркаат. Совет?

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Odi na hitna ne cekaj

6. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Zdr devojki kako ste? Jas sum katastrofa, veke vcera i denes ne mi prestanuva krvarenjeto mi izgleda kao spontan ke imam, bev na eho vcera kaj dr mi dodade plua terapia dobroston i sekoj den prolutex embrionot e seuste na mesto no kolku ke trae ne znaeme, spored dr mnogu zeni krvarele vaka do 12 nedela no mene veke ova mi e nekako nenormalno, koga stanuvam naglo mi paga krv i posle prekinuva, daj Boze da bide se vo red veke neznam sto da pravam mnogu sum pod stres.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    A go prasa li doktorot da ne Imas hematomi-lakuni pa zatoa krvaris treba da lezis bukvalno samo do wc, imav koleska taka cela bremenost ja terase ona prirodno bremena ne so ivf ama krvarenje 9 meseci istera I kerka si ima sega ama si prelezaa nejze osven maticniot hadzilega ja vodese vo Remedika a posle Gordana Petrova od Sistina I uste edna mlada doktorka so dve preziminja od Sistina zaboraviv Kako SE vika, ne se plasi razgovaraj so doktor ona I kleksani znam primase utrogestan I bockase plus moze I kaj tebe e taka.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Moras da se smiris, stresot e mnogu los, zatoa smireno i so pozitivna misla ❤️

9. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Iskreno ne ja prasav, samo me vide na eho vika dobra e sega za sega ima golem sakuz, miruvaj lezi pa ke vidime, a mene nikako ne mi prestanuva, veke ke pukam od progesteron, bilo normalno kaj nekoi zeni ova situacija, veke ne znam sto da mislam.

10. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    пиеш аспирин? Направи ехо?

11. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Piev no sega ne, samo na kleksan sum, i eho napraiv dobro e sega za sega, embrionot na mesto e.

12. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Drugarka mi cela bremenost si krvarese, od pocetok do kraj. Prirodno ostana, od pocetok krvarese, ne ni znaese deka e trudna. Podocna i dijagnosticiraa placenta previja. Bitno da odmaras. Ne mora da znaci deka ova e i tvoja dijagnoza, sakam da ti kazam deka ima mnogu takvi primeri, bitno da odmaras i pocesto na kontroli.
    Drugarka mi ima prekrasno dete sega. Stiskame palci :hug:

На Jetche му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Ко така легнувај и одмарај

14. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Ke vidime no moram i na vtoro mislenje, barem da znam od sto i ke si bidam raat, fala ti mnogu duso.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Vcera bev na eho, no sakam i utre kaj eden drug dr. Procitav negde deka da se pravi cesto eho vaginalno moze da mu steti nesto na plodot, se dvoumam dali da odam li?

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Odi ne se misli ic stom krvares mozes da odes I na oddelenieto za. ginekologija vo tvojot grad

17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Претпоставувам си била на редовен преглед или заради крварењето и ако ти кажале дека сé е во ред, да не одиш. Не е препорачливо почесто одење од еднаш, двапати во прв триместар, освен ако не е апсолутно потребно и медицински оправдано. Знаеш, пред само некое време трудниците ги снимаа на РТГ апарат, наместо денешното ехо нели, мислејќи дека не е штетно.
    Не е битен само фактот дека ехо апаратот не зрачи и нема проблем, овде е проблем топлината што се генерира и е штетна за кревките ембрионални структури во развој.
    И јас бев три пати за близначките во прв триместар, иако исклучиво преку абдомен и интензитет од 94 миливати, а денешните се и со 720, искрено да го знаев тогаш ова што го знам денес, немаше да одам ниту еднаш. Ако има проблем, за жал и без ехо се константира...
    Еве ако те интересира нешто повеќе околу тоа, а понатаму како ќе си одлучиш ти во консултација со лекарот, ама барај некој што познава и физика :lol::
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.7863/jum.2008.27.4.541
    https://www.deseret.com/2016/10/4/2...st-holding-off-on-first-trimester-ultrasounds
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4760592/

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas odev mnogu cesto na eho i vo bolnicata sekoj den me gledaa na eho pa fala bogu dosega ne sme imale nikakov zdrastven problem kazi reci a kerka mi uste malku za mesec i pol ke polni tri god

19. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Убаво е да се прочитаат текстовите погоре. Сум видела наши лекари кои не знаат да го вклучат апаратот, камоли да го подесат да не штети на бебето. Едновремешните ехо апарати е докажано дека не штетат и затоа се пуштени во употреба кај трудници, меѓутоа современите болници и модерни ординации имаат од новите кои се многу помоќни, а за кои нема направено никакви студии. Релативно кратко време се во употреба за да знаеме дали и какви ќе се последиците. Во еден од текстот вика дека се мисли дека може да се причина за зголемената појава на аутизам и има смисла. А кои ќе се далекусежните последици сéуште не се знае, едноставно рано е. Ако на твоето, моето ништо не им било, не значи дека и на другите нема да им биде. Не џабе јапонците во прв триместар имаат само еден скрининг во 9-та недела.
    Ти одеше кај Триводалиев меѓу другите? И јас. Човекот таков стрес ми приреди три дена пред да се родат близначките на апаратот за мерење контракции ми вика дека немале срца, а не го вклучил апаратот, требаше сестрата да дојде и да му каже, па дури и силен и се развика да не му држи предавања. И сега него ќе го прашаме за спецификации и подесувања на ехо или било кои апарати. За жал, кај нас повеќето се такви како него, особено приватните кои повеќе ги интересира профит отколку наука.
    Пак ќе кажам, јас во прв триместар не би одела повеќе од апсолутно неопходно, па не препорачувам ни на другите, особено ако е само за да го ѕирнат или заради сликичка. Убаво е да се разгледаат достапните информации за сé што би можело да им наштети на нашите најмили, а понатаму кој како ги толкува и размислува, така нека прави.

На Cosmic Girl и Meckicja им се допаѓа ова.
  20. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Da vi kazam iskreno jas se dvoumiv posto koga krvarev a ne mi bese uste termin za zakazanoto prvo eho doktorkata mi rece dojdi da te vidam i koga vlegov se mislese dali eho vaginalno ili vo stomak, i prasav zosto se mislite dr? Vika ne e dobro embrionot da go cepkame uste od sega so vaginalno mnogu barem ne mnogu cesto, a koga zboruvav po tel so eden drug doktor za vtoro mislenje mi vika ajdee be nemaj gajle sto ke mu pravi ehoto sovremeni aparati imame...i zatoa prasav cevok ne znae sto da pravi.