Крварење за време на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од elenileni, 29 март 2010.

1. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337
    Мене од кога отидов прв пат на преглед за да се уверам дека сум бремена па се до ден денес ме прегледуваат со ехо на стомак а не вагинално.... И не ширам дезинформации.. брачеда ми имаше три спонтани абортуси од тие вагинални прегледи.. после секој преглед таа крвареше ненормално.. и го губеше плодот. Има многу жени кои од вагинален преглед го губат плодот. Наместо да напаѓаш информирај се малку.. ќе видиш дека во земји како што се Австралија, Нов Зеланд, Америка итн.. никогаш не прават вагинален преглед ( знам бидејќи имам роднини кои живеат таму и со кои сум зборувала на таа тема ). Раната бременост може да се отркие и преку крвта, како што и се практикува ширум светот.
    Ова со постојаните ехо прегледи и вагинални прегледи постојано и постојано го има само во Македонија и никаде на друго место. Тетка ми која се породи во Австралија од сите 9 месеци била само 4 пати на ехо... и ниту еднаш вагинално. Кога отишла да се осигура дека е бремена тоа го направиле преку крвта.. првиот ехо преглед бил кога таа била во 12 недела, вториот во 20 недела, третиот во 32 и последниот преглед кога добила болки за породување.

И не ми беше целта да ја исплашам жената само споделив искуство на еден мој член од фамилија. Патем, вагиналните прегледи кај неа не беа за откривање на рана бременост... сите беа некаде околу 11-12 недела.

На silk и Miss-HeLL им се допаѓа ова.
  2. TheEkaterina

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337

Како што кажав .. вагинален преглед не е морален.. мене досега не ме имаат прегледувано вагинално. Кога отидов да се уверам дека сум бремена бев скоро 8 недела докторот не ме прегледа вагинално. Плодот беше мал, ама сепак видлив..

Таа и ден денес вика дека спонтаните и се од вагиналните прегледи, бидејќи се беше во ред со сите бремености, со сите бебиња кај сите се се одвиваше нормално како што треба.. и после секој вагинален преглед таа ќе прокрвареше и ќе го изгубеше плодот. Не знам што да кажам... поучена од нејзе јас не би направила вагинален преглед за време на бременост.

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.167
    Допаѓања:
    258.172
    И јас правев тест преку крв и така ми потврдија бременост.
    На абдоменално ехо не се гледаше ништо затоа што бев во рана бременост и затоа што имам ретроградно свртена матка. Доколку лекарот не ме гледаше на вагинално, немаше да го виде хематомот и можеби до сега ќе има прокрварено.
    Јас прв пат слушам дека вагиналното ехо е штетно.

4. TheEkaterina

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337
    Јас сум опседната со читање книги што е добро да се прави во тек на бременост.. од гинеколошки прегледи, до храна, до положба за спиење, па се до пороѓај. Повеќето книги што ги имам се на англиски пишувани и ми се од Америка и Австралија.. во сите книги што ги имам читано пишува дека вагиналното ехо е штетно во бременост.. особено во рана бременост 2-3-4 месец. Дури и секс пред 5ти месец не е препорачлив бидејќи постои можност од губење на плодот... тука е секако и случајот со брачеда ми.
    Не знам можеби грешам... ама од се што имам прочитано, слушано и гледано вагиналното ехо треба да се избегнува за време на бременост. :^)

5. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mila izvini ama moram da ti repliciram ....velis samo vo mk se gleda vaginalno a ? Aj pasaj ja macence ena bidejki taa a kako i jas sme vo germanija pa me pregleduvaa vaginalno do 4ti skoro a ponekogas i posle toa radi doktorot da vidi za matkata ili neznam tamu sto gleda......pa i sega eva koga me dojdov vo bolnica so bolki za raganje me pregleduvaa celo vreme na vaginalno za da si vidat tamu sto im treba.......
    Ne deka go pravdam vaginalnoto eho ili sum protiv no sigurna sum deka doktorite znaat mnkgu poveke od mene tebe pa i bilo koja druga nova trudnica ....porano nisto ne se znaele se nemale int i se veruvale vo toa sto ke go kazat lekarite a sega nie izveduvame i se pravime pouceni i od nekoi lekari.......
    Ne te napagam daleko od toa no me frustriraat informacii i dezinformacii koi sozdavaat strav na novite mammi....i ti si nova mama t.e ke bides i nikogas da ne slusas nikoj bidejki sekoj si e prikazna za sebe....
    Te pozz i ti posakuvam ubav den i izvini ako nesto zgresiv so dobra namera pisav....

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TheEkaterina

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337
    Да, сабатини така реков... ама со оваа напредна технологија и со 4д може многу убаво да се види. Јас одам на два гинеколози.. едниот ми е во Охрид а другиот во болницата каде што ќе се пороѓам т.е. во Битола. Досега не ме гледале вагинално... за поставеноста на бебето, за поставеноста на матката, плодовата вода се гледале преку ехо некогаш преку 4Д. Да, во право си.. докторите си знаат најдобро, не треба ние да се правиме поголеми доктори од нив.. ама како што кажав и погоре... во многу книги кои што ги имам читано го пишува истото... вагинално ехо да се избегнува за време на бременост. :^)
    Некогаш и преголемата информираност не е добра...

На Miss-HeLL и sabatini им се допаѓа ова.
  7. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Tocno mila ......zatoa e najdobro da si uzivame vo bremenosta kolku sto mozeme bez da se zamarame i panicime za sekoja mala rabota....te pozz mnogu i pogali go meseto od mene....

На TheEkaterina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25
    уплашена за мојата бременост

ми треба помош од поискусните...утре треба да отидам на гинеколог...пред 3 дена направив тест за бременост,испадна позитивен..сега закажав на гинеколог за ехо,за потврдување на бременоста....но читав на форумов многу работи,за вонматерична бременост,,,итн....откако го направив тестот,вечерта...наредната вечер имав сексуален однос...следната вечер имаше многу малку кафеав исцедок,,,истото и наредниот ден само како трага на гаките,,,како извалкано....мешеано со белопрање....ме фати страв...дане е нешто лошо можеби?,потоа цел ден,,и вечерта нема ништо,,сега на секое одење во тоалет прво тоа гледам да не има нешто,,,ве молам која од вас знае нешто во врска со ова нека ми одговори...ве молам,,многу сум уплашена...

9. Pepaaa

Pepaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    21

I jas bev isto taka .. odi na ginekolog i ke ti dadat vaginalni apcinja i ke ti pomine.. bez nervoza se e okej :)

10. crnamacka01

crnamacka01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2011
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    25

фала ти за советот...а што ти рече гинекологот,што беше проблемот?...леле верувај ми се плаче цел ден,,и синојча исто..не знам што ми е,,иии многу сум нервозна

11. Pepaaa

Pepaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    21

ginekologod rece deka sega ne treba da se plasam zatoa sto ke ima vaginalen iscedok .. mozni se bakterii ama ne se sekiraj vaginalni apcinja ima .. pocesto odnosi do prvte 3 meseci ..i sekako pazi se ..

12. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494

Не се секирај, тоа е нормално кај повеќето бремености. Моја другарка и со двете дечиња имаше кафен исцедок, па еве ги сите супер здрави-прави :) Ајде оди на гениколог и пиши после како си поминала.

13. TheEkaterina

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337

И јас имав кафеав исцедок откако направив тест за бременост.. траеше 2-3 дена. Ништо страшно.. не се паничи ти одма тоа нема врска со вонматерична бременост. И гледај поретко да имаш односи барем до 4 месец. ;)

На Miss-HeLL му/ѝ се допаѓа ова.
  14. edna.mode

edna.mode Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Sakam da go spodelam so vas moeto iskustvo vo vrska so krvarenjeto. Od 5 nedela znaev deka sum bremena (posle 4 IVF). Uste vo sesta nedela imav kafeav iscedok, ponekogas crven - umrev od placenje mislejki deka nesto ne e vo red. Narednata kontrola mi bese posle dva-tri dena za da go vidime srceto (135/min). Koga mu kazav na doktorot voopsto ne mi obrna vnimanie i mi kaza deka toa bilo normalno, da ne se zamoruvam so rabota, ama da si prodolzam normalno.
    Nedela dena posle toa imav bas krvarenje, znaci so izlevanje na sveza krv, otprilika edna vloska. Povtorno se prostiv so ova bebe, mislev deka e gotovo i vednas otidov na kontrola. Dezurniot ne mi kaza od sto e krvarenjeto, znaci ne se gleda krvarenje vo matka, a so bebeto bese se vo red, imase srcebienje normalno, visoko postaveno i dr.
    Cela nedela posle toa imav slabo i retko krvarenje, ama se tesev so toa deka se e vo red so bebeto. Potoa pocnaa da mi ispagaat nekakvi parcinja, isto kako koga imav obilni menstruacii. Voopsto nemav bolki, samo sto od posle punkcijata malku me bolea jajnicite odvreme-navreme (sum imala lesna hiperstimulacija). Si rekov ova nikako ne e na dobro i otidov kaj maticniot da vidam dali bebeto e zivo. Fala mu na Boga, so bebeto se bese vo red, maticniot mi rece deka toa e od pukanje na cistite sto gi imam poradi hiperstimulacijata.
    Sega sum 10.nedela i za dva dena sum na kontrola.
    Go pisuvam ova za da ne se izbezumite kako mene koga ke vidite krvarenje, ne mora da znaci deka se e izgubeno.

На DreamOn, sunisshining4all и eli25 им се допаѓа ова.
  15. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    jas vo sesta nedela imav kako tebe bezbolno krvarenje no bez parcinja,, primav progesteron inekcija ednas nedelno do kaj devetta nedela,,no nemo se imase pojaveno pak,,taa inekcija bila za stegnuvanje na matkata za da go zadrzi plodot,,i sekojden piev apcinja utrogestan 100 mg do nekade dvanjsya

16. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    Se izvinuvam od na tel pisuvam,,utrogestan piev do dvanajsta nedela i eve sega se e vo red,,,pocna veke nekoi drugi vitamini da mi dava za mene i bebeto

17. edna.mode

edna.mode Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Jas uste od transferot stavam vaginalno utrogestan od 200, 3 pati ; progesteron me bockaat ednas nedelno ;
    a jas se bockam sekoj den (od sledniot den po punkcijata) potkozno so Clexan (poradi krvnata grupa) ; pijam vitamin "D" 5 kapki dnevno ; pijam Femibion za trudnici vo prvo tromesecie. Piev i Aspirin protect, ama koga prokrvariv poobilno, mi go ukinaa. Toa mi e terapijata sega za sega.

18. peperutka24

peperutka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    И јас го имам истиот проблем,имав кафеав исцедок и кога бев кај матичниот ми рече дека тоа било нормално и ми даде utrogestan od 200 по една капсула навечер пред спиење, но еве веќе три дена имам обилно крварење и ми испаѓаат и парчиња, па сакав да ве прашам дали тоа може да е од вагиналните капсули. Ве молам ако имал некој сличен проблем да пише многу сум загрижена ;(

19. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Пеперутка немој да седиш дома...оди под хитно на лекар...Не ми е намерата да те плашам, и јас имав такви крварења (додуша моите беа ненормално обилни крварења) па сепак родив здраво и право бебе, но секако секогаш кога ќе искрварев јас трчав на лекар и одма ме прегледуваа и ми ставаа инекција Прогестерон депо. Така започна и кај мене, со кафеав иседок, па стана розеникав и одеднаш крварења. Така си крварев до 5 месец. Јас имав лакуни на постелката, тоа биле некои ,,крвави езерца,,-така ги викаат.И тие пукаа и се случуваше крварење. Незнам кај тебе која е причината но мораш да одиш на лекар. Барем да те боцнат и да ти кажат дека се е во ред. А имаш ли болки кога крвариш, и која недела си сега? Те поздравувам и пиши ни како си

20. peperutka24

peperutka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Бремена сум веќе 9 недела првите два дена имав болки во долниот дел од стомакот но после тоа престанаа, а еве веќе и крварењето се намалува, се консултирав со мојот матичен и ми рече да не се секирам и да продолжам со utrogestan od 200 мг. Дури во вторник сум на контрола па ќе видиме што ќе каже. А кога бев за исцедокот ме виде на ехо и ми кажа дека бебенцето си е на место и се си е во ред дури и срцева реакција имаше. Ти благодарам за одговорот позззз

На silk и tinavip им се допаѓа ова.