Имам поднесено за потрошувачки кредит преку халк банка веќее поминаа 2 недели немам никакво известување дали е одобрен или не колкави се шансите да биде одбиен кредитот ?
За повторно поднесување на кредит при веќе постоечки истите ли документи се поднесуваат како потврда за работа, плата и сл.?
Многу е лошо кога млад човек се занимава со кредити или не знам што друго, но кога мора мора се. Иначе јас извадив пред две години кредит потрушувачки, од Стопанска банка а сега летото ќе го исплатам, а иначе имам и кредитна картичка што ја исплаќам и во минус сум улезена. Сега сакам да извадам друг за да ги покријам другите и остатокот од предходниот кредит, а што и како ќе биде не знам. Не сакам да се задужувам ама човек без кредит ништо не праве. Сега не знам дали ќе може така или не, ама најубаво ќе бида да одам да си прашам.
Другари , да ве прашам дали во Македонијата постои можност некаков кредит за невработени ? Дали постои таква можност ?
Не знам, можеби и треба, искрено немам проверено. Ова со сигурност знаеш? Пример форца е до 12000 денари, затоа мислев дека не треба. На реклама велат дека треба само лична карта, ама детално не сум запознаена со тој начин на кредитирање.
Ако сакаш да ти пишам лп за да ти објаснам. Имам искуство со потрошувачки кредит. Лоша работа е ова со кредитиве. Ама кога немаш друга опција, мора и со тоа да се занимаваш.
Лошо е да, на моја кожа се случува. Па и тие од банката ми објаснија, а и веќе извадив друг пооголем.
Сакам да прашам некој ако знае.Имам земено кредит од Тутунска не многу голем. Сега сакам да земам дупла од тој што го имам земено па ме интересира дали може или треба да помине некој период?
Дали има некој искуство со станбени кредити и колку точно искачаат трошоци околу кредитот? И дали за сума од 5 до 10 илјади евра е подобро станбен кредит или потрошувачки?
Потрошувачки. За станбен мала е сумата, а 10 000 евра развлечени на 20 години многу е голема каматата Во Халк Банка даваат ПОТРОШУВАЧКИ од 13 000 евра на 7 години. Тој ти е ,,згоден,, ако ти фалат толку парички. Ако си вработен во администрација ни жиранти не бараат
Читам дека станбените се од 5000евра нагоре, затоа и прашав. Станбен даваат и за уредување на стан. Не мора да го влечкам 20 години. Првите 3 години има камата 2,9, за разлика од потрошувачкиот каде што е дупла каматата. Ради тоа се мислам.
Исто така во Халк даваат до 15 000 евра до максимум 9 години со каматна стапка 8 кома нешто % Според мене најфлексибилни се Халк. Едит-со кокредитобарател, не со жирант.
Тоа жиранти и кокредитобаратели нешто не ги разбирам, штом жртва се за мене, исто ми е некако Иначе и во Еуростандард банка имаат интересни услови, ама битно им е платата преку нив да ти е.
се што е повеќе од 13 000 еу не иде со жирант туку со кокредитобарател. ова второво има поголема одговорност од првово, но реално кога го зимаш испаѓа само тоа што мора и нотарски договор. иначе и овде за толкав кредит бараат со плата да си таму, мада тоа никогаш не ни е фрка нели
А дали може жирант/ко-кредитобарател да е брачен другар? А какви трошоци при аплицирање има за станбен, а какви за потрошувачки кредит?