За да земеш кредит од истата банка каде што веќе имаш еден кредит, дали треба да го рефинансираш постоечкиот и остатокот од парите да ги земеш или може без рефинансирање и да ги земеш целата сума?
А ако земам од друга банка, ке си ги платам двата како рати нема потреба да го затворам првиот или ??
Треба да прашаш во банката од која планираш да земеш кредит. Има банки што не дозволуваат да земеш кредит од кај нив доколку стариот не ти е исплатен. Ако дозволат, мислам дека ќе треба да го исплатиш постоечкиот и со остатокот од парите да располагаш. Во Охридска Банка не ни прашувај. Не дозволуваат кредит од кај нив доколку стариот не ти е исплатен.
Најубаво ќе биде да се распрашаш по банките. Ти кажав само каде да не одиш. За таа банка сум сигурна. Во фирмата на маж ми ништо не стигна откако поднесе барање за кредитот. Најверојатно, провериле електронски за платата.
До колку пари може да се земе со плата 12000 без жирант? Секаде пишува до 300.000ден.а во банка викат тоа за тие што земат поголеми плати?
Незнам колку точно ама сигурно до 300 000 нема а то го знам од другарка која со 16000 плата еееедвај со молење и дадоа 150 000
Добри се. Се одобрува електронски,само со лична карта. Имат можност за без камата. Колку земаш толку враќаш.
Дали некој има земено кредит односно субвенции од владата за купи куќа за млади,ме интересира за колку време го даваат кредитот
Ај да прашам нешто по секако наскоро ќе одиме по банки ама да си прашам да не знае некој. Вака за станбен кредит се работи и ќе одат под хипотека тој стан што ќе се купи нормално и станот на моите. Ќе треба ли дополнителни трошкови учество и слично? И дали одобруваат точно пари колку што е станот или може и нешто плус?
Nie sega zemavme stanben so hipoteka na istiot, no so ucestvo od edna tretina od vrednosta na stanot drugoto kredit. Trosoci od bankata nemas imas nesto za notar I advokat, okolu 300 evra.
А зошто двата стана под хипотека? Обично за станбен кредит се става под хипотека станот кој се купува. Нема потреба и другиот да го ставате.