Zdravo devojki, kako ste? Prv pat pisuvam tuka. Sakame da zememe stanben kredit vo Halk banka, prv pat zemame kredit, pa me interesira dali mora da si na neopredeleno vraboten za da ti odobrat, a ako ne si, odnosno ako si na opredeleno dali treba da imas 6 meseci staz za da apliciras I za da ti odobrat na primer? Vi blagodaram odnapred. Pozdrav
Mora da si na neopredeleno,t.e. 1 od vas da e na neopredeleno. Inace bankata ke nema garancijasekako deka e neophodna, toa se dolgorocni krediti,zatoa baraat stabilnost za ratata/otplatata.
Ако си на определено треба да си минимум 2 години во таа фирма непрекинато пријавувана. Односно, да имаш договор без прекин.
Другар на маж ми има земено ваков кредит. Имаш две опции: 1. Да ти субвенционираат дел од учеството. 2. Да ти субвенционираат дел од ратите во првите 10 години. Мислам дека тој е рокот. На него за 3 месеци му го одобрија кредитот. Уште 3 месеци чекаше потпис од влада.
Да ама пример ако станот е 30.000 евра ти пак за учество мораш да дадеш 3000 евра што е реално многу.
Некој економист што се разбира повеќе. Дали даваат банкиве кредит, со залог на недвижен имот и невработено лице. Всушност дали ќе го прифатат само станот како залог ? Вработен не сум бидејќи таква ми е ситуацијата засега Знам дека тешко е изводливо, ама сепак да си прашам Не мислам на лихвари, туку на банки
Даваат, распрашај се за хипотекарен кредит. Те советувам распрашај се во сите банки за да можеш поблиску да ги споредиш условите од банка до банка.
Здраво, дали има некој подигнувано кредит овој период. За колку време се одобрува, знаете? Претпоставувам, прилично се одолговчечени процесите периодов али мњ интересира дали некој има искуство во апликација и одобрување на станбен и потрошачки кредит во последниве 3 месеци.
Stom ne si vraboten,zalogot ne ti vrsi rabota. Kako bankata ke zema mesecna rata? Kako ke naplakas ti? Hipotekaren kredit da,no plakas mesecna rata,tebe od sto ke ti sopiraat?
Зависи до платата. И да сакаш поголема сума, ќе ти бараат жирант. За станбен малку потешко да земеш голема сума. Ние кога го земавме кредитот моравме да ги соединиме платите за да ни ја дадат таа сума.
Planiram da otvoram biznis i da gi vrakam parite. Nazalost sredstvata koi gi nudat od agencija za vrabotuvanje za nov biznis od 5000 evra ne mi vrsat rabota, pa moram da odam na pozajmica, Normalno ako ne trgne rabotata neka ja zemat nedviznosta. I onaka e 1/3 vrednosta od toa sto go baram. Inaku vo pravo si. Se javiv na ovie na ovie sto davaat krediti forza, iute credit i recisi nikoj ne raboti so nedviznost i so tolkava golema suma. Kaj bankive 3-4 isto vidov no bidejki sum nevraboten nema shansi.
новата мерка на владата до 26 јуни мислам се аплицира со 10000 е за почнување нов бизнис ..... со залог и хипотекарен кредит немаш опција да земеш регуларно од банка како неврабптен , а имаше мислам охридска ако не се лажам до 26 години поттикнување на младите за отварање сопствени бизниси ама сепак ограничени им се износите кои ги одобруваат....
ако е чисто во македонско кредитно биро со стабилан кредитна историја , ако износот и ратата одговараат ( што со минимална плата и минимална рата од 50 % задолжување можеш евентуално нешто мало како гарсоњера да купиш ) и секако кредитоспособен жирант одлични изгледи има за одобрување ...
во принцип во поголемите банки имаше мал застој во исплатите на кредитите , со тоа и одложено одобрување зашто во принцип за собирање на тековни документи за апликација рокот за одобрување нели не треба да надмине повеќе од 30 дена заради можни промени и валидност на документите ... помалите банки работеа непречено , е сега веќе од пред две недели полека се враќа кредитниов сектор во нормала и бидејки сите се вратени на работа секоја од банките одобрува и исплаќа навреме .... ама каков вид на селекција прават и кои клиенти имаат приоритет за одобрување тука си одите директ во филијала и ќе си прашате ...