Ajde pomos nekoj ako znae.. Imam hipotekaren kredit vo ohridska banka - potpisavme dogovor vo koj stoi deka vo vonredna sostojba kamatata e Edna i deka posle vonrednata sostojba kamatata mozno e da se pokaci.. E sea,mi e dadeni amortizacionen plan kaj sto stoi deka kamatata mi e fiksna i do kraj mi e 259 evra rata.. A sea mi e povleceno za rata 300evra Malku sum u zabuna dali nekoj se nasol vo vakva sostojba i kako postapil???
Дали може да земам кредит, но сум жирант? Дали некој знае какви се условите? Ке мора и јас да барам жирант или може некаде без?
Здраво, кои се услови односно колку трае процедура за купување стан? Сакаам да земеме но баш ни се брза. Ии дали мора жирант да се имс за станбен кредит или е доволно самиот стан што е под хипотека не сум баш во тек ако има некој да ми објасни за станбен кредит повеќе?
Ako ste dvajca edniot e kreditobaratel drugiot e kokreditobaratel.(t.n. zirant). Najbrzo sto moze e za mesec dena da go zemate(ako go stavate pod hipoteka stanot). Banakata okolu 2 3 nedeli razgleduva dokumenti.
Паа дали има друга опција јас мислам секогаш го саваат ппд хипотека како гаранција ако не се врати рата?
Ako ti e hipotekaten go stavas pod hipoteka. A ako imas pari mozes i obicen stanben da zemes. Otvori na nekoja banka i procitaj ja razlikata. Nasiot e hipotekaren.
Процедурата трае околу 2-3 месеци. Кокредитобарател (слично е со жирант) бараат доколку едната плата не е доволна за кредитот. Можеш и нешто друго да ставиш под хипотека. Не мора тој стан. Ако сакаш повеќе информации, пиши ми лп.
Да не знаете случајно моментално во која банка има најповолен станбен кредит? Ќе пребарам,ама да не има некој периодов што се распрашувал и ги анализирал сите ?
Охридска банка. Имаат промоција и за проценител. Односно, да не плаќаш. Само не знам до кога е. Распрашај се добро дали одобруваат кредити периодов.
Охридска и НЛБ имаат најубави камати за станбен. Само види за колкав период важи. таа камата и дали кредитот денарски или е врзан со еврото зашто лошо време иде, при можна инфлација може скапо да чини една рата.
Aha da i dobiv odgovor deja u vonredna sostojba kamatata bila niska, a sea e normalna lopvska Drzava Nebitno ke razgledam ponidi ke i napravam refinansiranje
Фала ви женски,ќе ги разгледаме. Комерцијална мислам не одобруваат кредити периодов а сите депозити ни се таму и на мм плата,јас сум во НЛБ. Ние сакаме во евра да земиме.Ни излезе прилика стан каков што бараме подолго време и со локација и со квадратура и со цена, одма вселив и ни се брза ако ни одобрат оти и на тој му се брза да го продаде.
Ke se prefrlite vo ista banka dvajcata za da vi odobrat povrzo. Da ne se matkate. Napravete si preddogovor(daj te mu kapar 200 300evra, za da ne go prodade na drugi i ke imate sigurnost. So sreka
Здраво, зависи каков кредит сакаш да земеш. Пример ако земеш потрошувачки кредит до 300.000 ден ти е без жиранти ( барем така беше, освен ако не смениле). Ти проверуваат каква ти е кредитната историја и дали си вработен.